‘Çocuğumun ünlü olmasını istiyorum!’

Son yıllarda birçok anne-baba, çocuklarının ünlü olmasını istiyor. Sosyal medyada art arda fotoğraflarını paylaşmakla kalmıyor, dizilerde ve reklam filmlerinde oynamaları için de onları çeşitli ajanslara yazdırıyor. Peki, bu ne kadar doğru? Çocuklara oyunculuk, yazarlık ve drama eğitimleri veren Erbulak Evi’nin kurucusu, tiyatrocu Ayşe Erbulak ile konuştuk.

Haberin Devamı

Aileler çocuklarının neden ünlü olmasını istiyor?

 

- Bunun birçok sebebi olabilir. Ancak her istek, bunun doğru olduğu anlamına gelmez. Birçok anne baba kendi arzuları için çocuklarının hayatlarını kısıtlıyor. Bir çocuğun ünlü olması o çocuğu diğer çocuklardan daha farklı ve özel kılmaz. Biz çocuklara kendilerini doğru ifade etmeyi, saygılı olmayı ve gerçekten çok okumayı ve araştırmayı öğretmeliyiz, ünlü olmayı değil.

 

Peki, bir çocuğun dizide veya reklam filminde olması neden önemli?

 

- Bizim toplumumuzda televizyona gereğinden fazla önem veriliyor. Bu durum çocukların psikolojisi kadar, tavırlarını ve çevreye yaklaşımını da olumsuz etkiliyor. Bazı anne-babalar da çocuğunu ajansa yazdırıp, çocuğu üzerinden para kazanmak istiyor. İşte bu da çok yanlış. Çünkü bu, çocukları öğrenmekten çok ‘çocuk işçi’ yapmaya itiyor. Bize, “Çocuğum Kıvanç Tatlıtuğ’a benziyor” diye gelenler var. Biz de onlara “Kıvanç Tatlıtuğ bir tane, sizin çocuğunuzun da tek olması lazım” diyoruz. İşte bunu anlamıyor anne-baba.

 

Haberin Devamı

Popstar veya yetenek yarışmaları peki?

 

- Popstar veya yetenek yarışmaları çocukları ekrana taşıyor, ama onlara bir şey katmıyor. O yarışmalarla ‘hiçbir eğitime gerek kalmadan ünlü olma’ hissiyatı yaratılıyor. Hedef hep para! Çocuk eğitiminde hedef olarak para konulamaz.

 

Aileler ne yapmalı?

 

- Yapılacak ilk şey, çocuğun iyi eğitim almasını sağlamaktır. Çocuğu ünlü yapmaya çalışmak onu bir yere taşımaz, ama iyi eğitim onu her anlamda geleceğe taşır. Ayrıca çocuklar, ailelerinin istediği kişi değil, kendilerinin istediği kişi olmalı. Bu nedenle çocuklarına, ne istediğini sormalılar. Aileler çocuklardan bir şey almak yerine, onlara iyi eğitim vermeli. Onlara yol açmalı. 

 

Haberin Devamı

OKULDAN KAÇMASINI ÖNLEMENİN 5 YOLU

 

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Dr. Fırat Hamidi açıklıyor:

 

- Neden okula gitmek istemediğini öğrenin. Kızmayın, bağırmayın.

 

- Onu hiçbir zaman suçlamayın. Okuldan kaçması sebep değil sonuçtur.

 

- Okuldan kaçmanın çözüm olmadığını anlatın.

 

- Sorun aile içi ilişkilerle ilgiliyse, hep beraber çözmeye çalışın. Sadece ona yüklenmeyin.

 

- Sorun okul veya arkadaş kaynaklı ise öğretmenlerden yardım alın. Gerekirse sınıfı veya okulu değiştirin.

Yazarın Tüm Yazıları