Cinsiyetçi söylemlerinizi çocukların zihninden çekin!

Son zamanlarda artan çocuk istismarı ve çocuk kayıpları hepimizi derinden yaraladı. Kendimizi gözden geçirmeye, yeniden sorgulamaya, neleri eksik yaptığımızı araştırmaya başladık. Kimimiz çözümü ağır cezalarda arıyor, kimimiz aşırı güvenlik önlemleri istiyor. Peki, bunlar gerçekten çözüm getirir mi? Aslında hayır! İşe temelden başlamak gerekir. Yani sözcüklerimizden… Tarihten günümüze, dilimize ve zihnimize yerleşmiş bazı kalıpları kırmamız ve düşünce biçimimizi de gözden geçirmemiz gerekiyor. Cinsiyetçi söylemler dilimizi ve düşünce yapımızı ele geçirmişken sorunlarımızı çözmemiz imkânsız. Bu nedenle önce dilimizi bu tehlikeli söylemlerden arındırmalıyız.

Haberin Devamı

Daha çocukken zihnimize kazınan sözcükler var. Örneğin; kadın kısmı, kız başına, kadın başına, kız almak, kız vermek, kızlık zarı, kız oğlan kız, insanoğlu, bilim adamı, kadın polis… Tabii bunların yanında bir de hakaret içeren cümleler var: Kalıbının adamı ol, kız gibi ağlama, adam ol, erkeklik sende kalsın, sözünün eri ol, erkek sözü mü, onu adamdan saymam, yuvayı dişi kuş yapar, kızını dövmeyen dizini döver, temizlik kadın işidir…

Cinsiyetçi söylemlerinizi çocukların zihninden çekin

İşte bunlar gibi daha pek çok sözcük kalıbını çocukların zihnine işliyoruz milletçe! Bu cümlelerle büyüyen çocuk, erkek cinsiyetinin ‘güçlü, buyurgan, korumacı’ olduğunu zihnine kaydederken; kadın cinsiyetinin de ‘pasif, korunmaya muhtaç, istismar edilebilir’ olduğu düşüncelerini zihnine işliyor. İşte bu nedenle çocukları, yani geleceğimizi korumak istiyorsak öncelikle dilimizi cinsiyetçi söylemlerden temizlemeli, erkek egemen düşünce yapısını onlara sözcüklerle dayatmaktan vazgeçmeliyiz.

Haberin Devamı

CİNSİYETÇİ SÖYLEMLERİN ÜZERİNE 'KIRMIZI ÇİZGİ' ÇEKİLECEK

Hürriyet Gazetesi, Vodafone işbirliğiyle muhteşem bir projeyi hayata geçirdi. Medyadaki cinsiyetçi söylemlere son vermek için yepyeni bir dijital teknoloji geliştirdi. Bu proje ile Hürriyet’te herhangi bir cinsiyetçi söylem olursa, o söylemin üzeri ‘kırmızı çizgi’ ile çizilecek ve bu konuda farkındalık oluşturulacak.

Cinsiyetçi söylemlerinizi çocukların zihninden çekin

CİNSİYETÇİ SÖYLEM TABLOSU

Yanlış - Doğru
Bilim adamı - Bilim insanı
İşinin eri - İşinin ehli
Kadın polis - Polis
Baba ocağı - Memleket, yurt
İnsanoğlu - İnsan nesli
Erkek sözü - Söz
Erkeklik öldü mü? - İnsanlık öldü mü?

ÇOCUKLARDA ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK NASIL AŞILIR?

Haberin Devamı

HADİ ANNE GİDELİM

Kupa bardak tasarlıyoruz

Bu atölyede çocuklar hayal güçlerini kullanarak kupa bardak tasarlayacaklar. Etkinlik 4 yaş ve üzerindeki çocuklar için.

Yer: İstanbul-Masal Müzesi
Tarih: Bugün
Saat: 12.00/13.30
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0216) 280 62 22

Cinsiyetçi söylemlerinizi çocukların zihninden çekin

Çanta atölyesi

Çocuklar bez çantaları rengârenk kumaş boyalarıyla boyayarak hayallerindeki çantaları tasarlayacaklar.

Yer: İstanbul-Trump Towers
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 14.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0212) 348 78 67

Cinsiyetçi söylemlerinizi çocukların zihninden çekin

Ritim atölyesi

Ritim duygusunu geliştirmeyi hedefleyen bu atölyede çocuklar kaynaşma, paylaşım, birlikte hareket edebilme becerisi kazanacaklar.

Yer: Eskişehir-Masal Şatosu
Tarih: Yarın
Saat: 14.30
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0222) 300 00 15

Haberin Devamı

Cinsiyetçi söylemlerinizi çocukların zihninden çekin

HAFTANIN KİTABI

Başarılı bir ilkgençlik romanı olan “Çiko’nun Seçimi” iki çocuğun hayalleri üzerinden hayvan hakları, hayvan sirkleri ve hayvanlara sahip olma gibi kavramları işliyor.

Yayınevi: Günışığı Kitaplığı
Yazar: Füsun Çetinel
Tür: Roman
Sayfa: 120 sayfa
Fiyatı: 16 TL

Cinsiyetçi söylemlerinizi çocukların zihninden çekin

Yazarın Tüm Yazıları