Bebek bezinin bile teknolojik olanı makbul

Günümüzde her şey teknolojik. Bebek bezleri bile... “Altı üstü bir bez, ne olabilir ki” diye düşünmeyin. Önemsiz gibi görünen bir bez, bebeğin psikolojisi üzerinde büyük bir etkiye sahip. Prima Ar-Ge bilim insanları Dr. Ute Froehlich ve Dr. Frank Wiesemann ile konuştuk.

Haberin Devamı

 

Bebek  bezinin bile teknolojik olanı makbul

Bebek bezi, onun psikolojisini nasıl etkiliyor?

- Annelerin en büyük isteği bebeklerinin rahat bir gün geçirmesi. Bebeklerin en büyük isteği ise rahat hareket etmek. Bunun yolu da iyi geliştirilmiş bebek bezinden geçiyor. İyi bir bez, bebeği mutlu eder, kötü bir bez ise mutsuz. Bu durum bebeğin fiziksel gelişimini etkilediği kadar duygusal gelişimini de etkiliyor.vOnların da tıpkı biz yetişkinler gibi rahat hareket etmeye ihtiyacı var. Bir bebeğin ilk yıllarında yaşadığı hisler, bütün yaşamını etkileyecek anılarla doludur. Biz, binlerce bebekle araştırmalar yapıyoruz. Bezli iken nasıl hareket ettikleri, nasıl oturdukları, kalktıkları çok önemli. Altları ıslakken çok mutsuz, huzursuz ve tedirgin hissediyorlar. Altları kuruyken ise oldukça mutlu ve huzurlu. Bebeklerin mutlu ve huzurlu oldukları süre ne kadar uzunsa, psikolojik olarak da o kadar iyi ve güvende hissediyorlar. Bu nedenle anne babaları bu konuda uyarıyoruz. Bebeğinizin sağlığı ve rahatı çok önemli. Üstelik iyi bir bebek bezi sadece bebekleri rahatlatmakla kalmıyor, anne-babaları da rahatlatıyor. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak.

 

Haberin Devamı

Bebek  bezinin bile teknolojik olanı makbul
 

 Peki, nasıl olması gerekir?

- İlk istenilen şey, bezin kuru kalması. Bu çok önemli! Son teknolojik çalışmalarda akıllı toplar icat edildi. Bu toplar ıslaklığı tamamen emiyor ve hiçbir şekilde ıslaklık bırakmıyor. İşte bu bir devrim! Bebek hiçbir şekilde ıslaklık hissetmemeli. Çünkü o zaman mutlu ve keyifli olacak ve psikolojisi de olumlu etkilenecek. Çocuk mutlu olunca anne-babalar da mutlu ve rahat olacak. Bir bebeğin rahatının odak noktasında bebek bezi vardır. Bu birçok araştırma ile kanıtlanmıştır. Unutmayalım ki anne-babaların çoğu geceler boyunca bebeğin huzursuzluğu nedeniyle uykusuz kalıyor. Hele hele her iki ebeveyn de çalışıyorsa, hayatları epey zor bir hale dönüşüyor.

Haberin Devamı

Bebek  bezinin bile teknolojik olanı makbul

 

Bez neden önemli?

- Bebekler, zamanlarının yaklaşık yarısını uykuda geçiriyor.

- Bir bebek, gün içinde bezini ortalama 4 saat boyunca kullanıyor ama bu süre, gece boyunca aynı bebek bezi için 12 saate kadar çıkabiliyor.

- Bebekler gündüzleri ortalama 150 ml. sıvı dışarı atıyor, bu oran geceleri 240 ml’ye çıkıyor.

- Bebeğin teni uyku sırasında bile temasa, acıya ve sıcaklığa karşı duyarlıdır. Bu yüzden araştırmacılar, ıslaklık gibi ortamdaki en ufak farklılığın, uykuda değişikliklere yol açabileceğini belirtiyor.

- Bez, bebeğin fiziksel-bilişsel gelişimini, sosyalliğini ve gün içindeki ruh halini en çok etkileyen şeylerin başında geliyor.

 

ÇOCUĞUNUZUN HER GÜN SÜT İÇMESİ İÇİN 5 SEBEP

Haberin Devamı

Okullar açıldı. Çocukların beslenme çantalarına mutlaka süt konulmalı. Kutuda veya cam şişede olması fark etmiyor; sadece satın alırken mutlaka kaynağı belli, ısıl işlemden geçerek mikroplarından arınmış ve ambalajlanmış sütleri tercih etmemiz gerekiyor. Beslenme ve diyet uzmanı Nil Şahin Gürhan açıkladı.

 

- Çocuğunuzun beslenme çantasına her gün bir kutu süt koyun. Süt, B vitaminleri açısından zengindir. Çocuğa enerji verecek ve zinde tutacaktır.

- Büyüme çağındaki bir çocuk her gün 500-600 ml. süt tüketmelidir. Süt büyüme, gelişme ve zihinsel performans için gerekli olan özel yağ asitlerini içerir.

- Süt, UHT veya pastörize fark etmeksizin zengin ve kaliteli protein içerir. Obeziteyi önler.

Haberin Devamı

- Kalsiyum açısından zengindir. Kalsiyum minerali çocuklarda diş, dişeti ve kemik gelişiminde temel rol oynar.

- Bağışıklık sisteminin gelişmesinde etkilidir. Düzenli süt içen çocuklarda bağışıklık sistemi güçlenir. Mikrobik enfeksiyonlara karşı vücutta direnç oluşturur.

 

HADİ ANNE GİDELİM

BUGS BUNNY VE ARKADAŞLARI GELİYOR

Bugs Bunny ve arkadaşlarının eğlenceli gösterisi İstanbullu çocukları bekliyor.

Yer: İstanbul-Trump Towers

Tarih: Bugün/Yarın

Saat: 12.00

Fiyat: Ücretsiz

Tel: (0212) 348 78 67

 

ÜLKÜ İLE MÜZİKAL ZAMANI

Çocuklar için yazdığı şarkılar ve dansları ile adından söz ettiren Ülkü, eğlenceli bir müzikal ile sahnede.

Yer: İstanbul-Capacity AVM

Tarih: Yarın

Saat: 15.00

Fiyat: Ücretsiz

Tel: (444) 9 272

 

Haberin Devamı

DİNOPARK’TA MACERA

Birbirinden farklı etkinliklerin yer aldığı Dinopark’ta dinozor heykelleri, oyunlar, kazılar ve macera dolu yarışmalar var.

Yer: Antalya-Dinopark

Tarih: Bugün-yarın

Saat: 10.00

Fiyat: 30 TL

Tel: (0242) 815 29 39

 

BAK-GÖR ATÖLYESİ

Bu atölyede çocuklar beş duyu organımızın işlevlerini birbirinden güzel sanat çalışmaları ile öğrenecek.

Yer: İstanbul-Modern Sanat Müzesi

Tarih: Yarın

Saat: 11.00

Fiyat: 30 TL

Tel: (0212) 334 73 00

 

PAPATYA ATÖLYESİ

Bu atölyede çocuklar kâğıt ve kumaşlarla çiçek yapmayı öğrenecek. Yaptıkları çiçekleri de annelerine hediye edecekler.

Yer: Ankara-Optimum Outlet

Tarih: Bugün/Yarın

Saat: 15.00

Fiyat: Ücretsiz

Tel: (0312) 280 60 10

 

HAFTANIN KİTABI

 

Tam bir dede-torun hikâyesi olan ‘Dedemin Uçan Dairesi’ çocukların çok sevecekleri bir kitap.

Yayınevi: Tudem

Yazar: Koray Avcı Çakman

Tür: Hikâye

Sayfa: 103

Fiyatı: 13 TL

 

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

 

Bebek  bezinin bile teknolojik olanı makbul

 

Ümit Yener ile oğlu Buğra Can...

 

Siz de ailece hafta sonu keyfinizin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuk etiketi ile Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

Yazarın Tüm Yazıları