25 yıl sonra Irak’ın yarısı cahil olacak

“Batı’nın müdahalesiyle ‘demokrasi ve özgürlüğe’ kavuşan Irak’ın halini bilmeyen yok. Çünkü biz çok farklı nedenlerden dolayı Irak’ı en az 50 yıl daha konuşacağız. Irak’ta şu anda okul yaşında olanların yüzde 30’u okula gitmiyor ya da ilkokulu bitirmeden ayrılıyor. Yani 20-25 yıl sonra Iraklıların yarısı cahil olacak ve birbirini boğazlayacak bir Irak toplumuyla karşı karşıya kalacağız. Suriye, Libya ve Yemen’de durum bundan farklı değil. Petrol ülkesi Irak’ta yolsuzluk ve yoksulluk en büyük sorun. Son 10 yılda ortadan kaybolan para miktarı en az 100 milyar dolar. Ülkede çok ciddi bir güvenlik sorunu var ve her milletvekiline 30 özel koruma parası ödeniyor.”

Haberin Devamı

Bu tespit, Ortadoğu’yu en iyi bilen aydınlardan biri olan Hüsnü Mahalli’ye ait ve son kitabı “Al Sana Bahar”da yer alıyor. Mahalli, diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da birçoğumuzun duymak istemediği şeyleri söylüyor. 

Savaşlar Ortadoğu’ya sadece kan, ölüm, gözyaşı, hastalıklar ve terörü bırakmadı; aynı zamanda onlarca yıl sürecek bir cahiliye devrini de başlattı. Bu da karşıtlıkları doğuracak ve sürekli bir çatışma ortamına zemin hazırlayacak süreci tetikledi. Şu an sadece Irak’ta milyonlarca çocuk ailesiz!

Kitapta şöyle bir tespit daha yer alıyor:

“Saddam’ın iktidarı ele geçirmesinden (1979) bu yana savaş ve katliamlarda ölen erkeklerin sayısı 2 milyon civarında. Farklı rakamlara karşın bugün Irak’ta 1 milyondan fazla dul kadın ve 4 milyon civarında yetim çocuk bulunmaktadır.”

Haberin Devamı

Bu saptamalar somut bir gerçeği gözler önüne seriyor. Bu kadar yetim çocuk her türlü bağnaz ve gerici örgütün eline düşebilir ve düşüyor da… IŞİD ve PKK’nın elindeki ‘çocuk savaşçıları’ hepimiz biliyoruz. Şu an Ortadoğu’da terör çeteleri kol geziyor. Bu, sadece bugüne özgü bir olay değildir. Geleceğe yayılacak bir süreci de tetiklemektedir ve acilen önlem alınması gerekmektedir. Aksi halde daha çok acılar göreceğiz.

25 yıl sonra Irak’ın yarısı cahil olacak

Kitap: Al Sana Bahar
Yazar: Hüsnü Mahalli
Yayınevi: Destek Yayınları
Sayfa: 303
Fiyatı: 20 TL

Yazarın Tüm Yazıları