Yaşlı Holmes

‘Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı’ filminin duygusallığı, derinliği, hüznü, zekası, sinematografisi vizyondakilerden ayırıyor kendini.

Haberin Devamı

Yaşlı Holmes

Yönetmen koltuğunda kitap uyarlamaları konusundaki başarısı tartışılmaz olan, ‘Gods and Monsters’, ‘Twilight’ ve ‘Dreamgirls’ gibi filmlerden hatırlayacağınız Bill Condon var.
Condon, Mitch Cullin’in ‘A Slight Trick of the Mind’ adlı kitabından uyarladığı ‘Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı’ adlı bu filme ayrı bir ruh katmış.
Bu ruhta film için seçtiği oyuncuların da etkisi büyük tabii.
Ian McKellen, Laura Linney ve çocuk oyuncu Milo Parker karakterlerinin hakkını veriyorlar.
1947’de geçen hikaye Sussex kasabasındaki evinde yardımcısı ve onun oğlu ile yaşayan dedektif Sherlock Holmes’u merkezine alıyor.
Holmes yaşlanmış, doksanı devirmiş ve artık hafızası da eskisi gibi değil.
Ama bu durum hizmetçisinin, okumaya ve dedektifliğe meraklı, oğlu Roger’ın ona hayran olmasını engellemiyor.
Holmes hayatındaki en zor görevini kaleme alırken aralara giren geri dönüşler filme renk, ivme ve cazibe katıyor.
Farklı hikâyeler, araya girip çıkarken bir ara Japonya’ya kadar uzanıyoruz.
Diğer yanda ise yaptığı iki düşüğün ardından, almaya başladığı gizemli müzik derslerinden hoşlanmayan kocasının peşine dedektif tuttuğu acılı bir kadın var. Ama ana merkezde Holmes’un kendi mücadelesi yer alıyor, bu mücadele gerçek anlam ve manayla destekleniyor. Onun bu arayışlarına evindeki arılar ve anılarını paylaştığı küçük dostu Roger eşlik ediyor.
Karşımızda tabii ki aksiyonu bol, hızlı, ivmesi yüksek bir film yok.
Ama derininde ve özellikle de alt metinlerinde son derece etkili, duygulu hikâyeler bekliyor izleyenleri. Dedektiflik hikayeleriyle de ilgiliyseniz hem gizem hem de hayatınıza anlam sunacak, sinemadan farklı çıkmanıza neden olacak bu özel filmi kaçırmayın derim.

Yazarın Tüm Yazıları