Site içinde hayvan beslemenize karışamazlar

Bu aralar ne yazık ki öyle çok karşılaşıyoruz ki bu soru ve sorunla:“Site içinde kedi ve köpekleri beslememe izin vermiyorlar, şikayet edeceklerini, hatta evden çıkaracaklarını söylüyorlar, ne yapmalıyım, haklarım nelerdir?”

Haberin Devamı

HAÇİKO Derneği avukatlarından Serdar Uluç bu soruyu şöyle yanıtladı:
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 3. maddesinde hayvanların yaşama ortamı tanımlanmıştır.
Bu tanıma göre; bir hayvanın veya hayvan topluluğunun doğal olarak yaşadığı yer, yaşama ortamıdır.
Özel mülkiyet/kamusal alan ayrımı yapılmaksızın hayvanların içgüdüsel olarak bulunduğu, yaşamını sürdürdüğü her yer onların doğal yaşama ortamıdır.
Aynı kanunun 4. maddesinde hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler düzenlenmiştir. Buna göre; bütün hayvanlar eşit doğar ve yaşama hakkına sahiptir.
Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.
Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.
1. maddede ise “Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasaktır” diye belirtilmiştir.
Bu yasal düzenlemeler karşısında, bütün hayvanların yaşam ve yaşama özgürlüklerinin korunması onlar için bir hak ve insanlar için de aynı zamanda yükümlülüktür.
Unutulmamalı ki, kendimize yaşam alanı inşa etmek için oluşturduğumuz betonarme yapılarla, hayvanların doğal yaşam alanlarını ellerinden aldık.
Bu çerçevede, site içerisindeki hayvanları beslemenize karşı çıkan site yönetimine ve kişilere karşı bu hususları hatırlatan bir uyarı yazısı gönderebilirsiniz.
Hatta bu uyarı yazınıza; site içerisinde yönetimden ve/veya site sakinlerinden kaynaklanan sorunlar, yönetim planına veya imar planına aykırı yapılanmalar, kullanımlar bulunması halinde bu tespitlerin de yapılarak, yasal bir hak olan şikayet yolu ile ilgili kurumlara bildirileceği ve aykırılıkların giderilmesi için dava açılabileceği hatırlatmasının da eklenmesi, bu kişilerin geri adım atmasını sağlayabilecek oldukça etkili bir yoldur.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı davrananların uyarılması, para cezası ile cezalandırılması için yaşadığınız ildeki İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne (5199 sayılı kanun kapsamında ilke düzenlemesine ve yasaklı hallere uyulmadığı gerekçesi ile) ve savcılıklara (Türk Ceza Kanunu’nun 123. maddesinde düzenlenen kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu kapsamında) şikayette bulunabilirsiniz.
Ancak etkili bir şikayet için; “Şikayet dilekçesi verdim, üzerime düşeni yaptım” rehavetine kapılmamanız ve şikayet dilekçenizin akıbetini sürekli takip etmeniz gerekmektedir.

Haberin Devamı

Köpeği ezdi, işine son verildi

Haberin Devamı

George Orwell’in “1984”te anlattıklarının, her şeyi gözetleyen Büyük Birader karakterinin hayal olmaktan çıkması ve artık gerçeğimiz haline gelmesi çok iyi oldu aslında.
Ben hiç şikayetçi değilim.
Artık her yer gözetleniyor.
Her şey kayıt altında.
Kimsenin yanına kalmıyor.
Aracıyla bir kediye, köpeğe çarpıp arkasına bile bakmadan yola devam edenleri görüyoruz.
Hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam edemiyorlar.
Gerekli cezayı alıyorlar.
Yaralanmış canların peşine düşülüyor, tedaviler sağlanıyor.
Geçen gün Most Production çalışanının arabayla bir sokak köpeğinin üzerinden geçtiği görüntüler sosyal medyaya yansıdı.
Köpeği ezen şahıs olay sonrası ne yazık ki sadece arabanın tamponunun kontrol etme gereği duymuş.
Köpek öldü mü, kaldı mı, yaralı mı bakmamış bile.
Most Production’ın sahipleri Gül ve Mustafa Oğuz’u çok eskiden tanırım. Kalplerini, doğa ve hayvana karşı hassasiyetlerini bilirim.
Köpeği ezen ve arkasında bıraktığı canla ilgilenmeyen çalışanlarının işine son vermişler ve yaralanan köpeğin tedavisini de üstlenmişler.
Ama sadece bununla kalmayacaklar, sokaklarda hayvan ve çocukları tehdit eden bu trafik terörüne dur demek için bir şeyler daha yapacaklar.
Hatta HAÇİKO ile birlikte bir proje de düşünüyoruz.
Netleşince paylaşacağım.

Haberin Devamı

Yarın bizim için büyük gün

Şampiyonlar Ligi’nde mabedimizde Borussia Dortmund’u ağırlayacağız.
Maç zor, rakip kuvvetli.
Ama Beşiktaş’ın ligdeki maçlarını takip edenler bana katılacaktır, biz de hiç fena değiliz. Ligin en formda takımı olarak ilk dört maçta gol yemeden liderlik koltuğuna oturmuş, formda, moralli bir Beşiktaş olacak yarın sahada.
Ben statta olacağım, maçı büyük Beşiktaş taraftarları ile birlikte izleyeceğim.
Güzel bir sonuç almak en büyük isteğimiz tabii ki.
Ama sonuç her ne olursa olsun 90 dakika sonunda her zaman olduğu gibi takımımızı alkışlayacağız.

Yazarın Tüm Yazıları