Konserler ne zaman nasıl başlar?

Sürekli olarak Zoom’da toplantı yapmak, ses tellerini ve ses sağlığını nasıl etkiler?

Haberin Devamı

Yaklaşık 2 yıldır sahneye çıkamayan şarkıcıların gerek psikolojik gerekse de ses sağlıkları için ne yapılabilir?

Konserlerde korona bulaşır mı?

Koronanın en fazla bulaştığı yer futbol maçları mıdır?

Sahnelere dönüş ne zaman ve ne şartlarda olacak?

İşte bunların hepsini konuştuk Dünya Ses Günü’nün kutlandığı 16 Nisan’da.

Zoom’da düzenlenen etkinliğin ev sahipleri, Ses Konuşma ve Yutma Bozuklukları Derneği (SKYBD), Profesyonel Ses Derneği (PSD) ile Dil ve Konuşma Terapistleri Derneği’ydi (DKTD).

Biz de POPSAV yönetim kurulundan Zeliha Sunal ile birlikte katıldık ve soruları müzisyenler tarafından ele aldık. 

Bu interdisipliner semineri SKYBD Kurucu Başkanı Prof. Ferhan Öz yönetti. 

Dünya Ses Günü Koordinatörü Kürşat Yelken, SKYBD Başkanı Hakan Coşkun, PSD Başkanı Haldun Oğuz ve DKTD Başkanı Seyhun Topbaş konuşmacı olarak katıldılar.

Haberin Devamı

Hocalarımız seminer sonunda soruları bilimsel yönden ele alarak yanıtlayacakları bir yayın hazırlayacaklarının sözünü verdi.

Ferhan Hoca açık hava konserlerinde sahne ile seyirciler arasında 4 metre, sahnedeki müzisyenler arasında ise 2 metre boşluk bırakılarak konserlerin olabileceğini söylüyor.

Öz’e göre bulaşmanın gerçekleştiği yerler, maskelerin indirilip yemek yendiği, sohbet edildiği kapalı ortamlar.

Online gerçekleşen oturumdaki diğer satır başlıkları ise şöyleydi:

∆ Covid-19 pandemisi dünyada ve ülkemizde çok boyutlu ciddi bir sağlık sorunu. Pek çok sıkıntının yanında ses sağlığı ve ses profesyonellerinin mesleklerini icra etmeleri üzerinde de olumsuz etkileri bulunmakta.

∆ Sağlık hizmeti sunucuları (KBB uzmanları, dil ve konuşma terapistleri vb.) çok büyük risk almakta ve almaya devam etmekte.

∆ Ses profesyonellerinin, yani ekmeğini sesini kullanarak kazanan insanların çok büyük bir bölümü pandemi döneminde mesleklerini icra edemedi ve ses performanslarıyla  ilgili sıkıntılar yaşamaya başladılar. 

∆ Ses hastalarına yardım etmekte, terapileri sürdürmekte güçlük çekildi, yüz yüze eğitimler maskeyle yapılmak zorunda kalındı.

∆ Başlangıçta hazırlıksız yakalanıldığı için online ses eğitimi konusunda da boşluk yaşandı. Uzaktan eğitim altyapısı oluşturulmasını beklerken sosyal izolasyonlar yaşandı, bu durum öğrencilere olumsuz yansıdı. Pandeminin olumlu yanı şu oldu; sorunları çözme çabası içinde yaratıcılık yönü biraz gelişti. Kimi zaman da online tele-terapi yapmak zorunda kalındı.

Haberin Devamı

∆ Profesyonel ses sanatçılarının da daha önce deneyimlemediği pandemi ortamında eğitim verilirken, gerek ders işleyişi gerekse ölçme, değerlendirme yeni bir kalıba sokuldu. 

Komisyon önünde birebir yapılan sınavların yerine öğrencilerin gönderdiği görseller ve videolarla performansları değerlendirme yoluna gidildi. Online dersin güzel tarafı; dersin kaydediliyor olması. Bu sayede tekrarı dinlenebiliyor. 

∆ Peki Covid-19 enfeksiyonu geçiren elit profesyonel, ses egzersizlerine ne zaman, nasıl dönmeli?

Korona solunum yolunu tutan bir enfeksiyon, bu nedenle önce solunum egzersizleri yapılmalı. Sesin normale yakın çıktığı hissedildiği an ses egzersizlerine başlanmalı.  Bu süreçte suya ses üfleme, dudak trilleri, el-ağız egzersizleri gibi yüksek geri basınç uygulama yöntemleri hem akciğerleri, hem ses telleri etrafındaki kasları daha iyi geliştirebilir.

Haberin Devamı

∆ Covid harici ses sağlığı için, gündelik yaşantıda sporcu felsefesiyle düzenli fizik egzersizi yapmak önemli.

Pandemide sahne sanatçısının yaşam tarzı da değişti. Pek çok sektör hayatına bir şekilde az çok devam ederken, müzik sektörü tamamen durmuş durumda. Sanatçılar stüdyoda vakit geçirmeye, şan derslerine devam ederek antrenmanlı kalmaya devam etmeliler. 

∆ Dünyada bulaşma yollarının en tepesinde konserler geliyor. Mikrofonun tüm aerosolleri geçirdiği ve virüsleri bir süre tuttuğunu biliyoruz. Bulaşma riski nedeniyle, ses sanatçıları evde oturur hale geldi. Covid 2022’ye kadar devam ederse, konserlerin durumu, ses sanatçılarının durumu ne olacak? Sahneye dönüşün standartlarının oluşturulması gerekiyor.

Haberin Devamı

∆ Bilimsel kanıtlarla birlikte sahneye dönüş standartları oluşturulması için, sahne sanatçılarının en erken ne zaman sahneye çıkabileceğiyle ilgili bir çalışma grubu oluşturuldu ve bilimsel rapor hazırlanıyor.

Kulübe hoş geldin

Gelecekle ilgili endişelerin varsa...
Geçmişine bakınca yaşadıklarına üzülüyorsan...
Bir işle meşgul olmadığında kendini suçlu hissediyorsan...
Aynı anda birçok iş yapıp hepsinde de hata yapıyorsan...
İyi şeylerin artık hiç olmayacağını düşünüyorsan...
Kulübe, aramıza hoş geldin.
Sen de korona sonrası ağır depresyona girenlerdensin ve belki yogaya, belki meditasyona ama kesinlikle bir şeylere ihtiyacın var.

 

Yazarın Tüm Yazıları