Kadınlar adam olanın kıymetini bilmiyor

Emre Kınay’la 10 yaşına basan Duru Tiyatro’da, tek kişilik son oyunu “Nihayet Bitti”yi konuşmak için buluştuk. Sohbetimiz siyasetten kadın-erkek ilişkilerine, aşka, tek eşliliğe ve 11 yaşındaki kızı Duru’ya kadar uzandı...

Haberin Devamı

Emre hayırlı olsun yeni oyunun. Maşallah fabrika gibi burası, bu kaçıncı oyun?
- “Nihayet Bitti”, 11. prodüksiyon. Duru Tiyatro, 8 Mart 2005’te kuruldu. Profilo’da ilk prömiyerini yaptığından bu yana 10 oyun sahneye koyduk. Cumhuriyet döneminin en başarılı tiyatrolarından biri Duru. Sayısız ödül kazandık.

Buralara geleceğini hayal ediyor muydun?
- Hayır ama biraz inadımdan geldi. Ne çektiğimi en iyi bilen 3-5 kişiden birisin. Çünkü her sürecin başlangıcında ve o süreci kazasız belasız atlattığımızda seninle röportaj yaptık.

Ama bakıyorum da okulun bahçesindeki otoparkı oyunlarda kullanamıyorsunuz hâlâ! Hafta sonu açsalar, insanlar rahat rahat arabalarını park etseler ne olur ki?

- Evet ama belki çözülür. Müdür bey okula yeni geldi, çok da şeker, çağdaş, medeni biri.

Belki bu röportajdan sonra açar otoparkı.

- İnşallah. Sonuçta o otoparkın açılması okul için bir gelir kapısı. Para onlara kalır, bizim sadece tiyatro yapmak gibi bir talebimiz var.

“Nihayet Bitti”den bahsedelim. Neden seçtin bu oyunu?

- Metni 10-15 yıl önce okumuştum, dönem dönem gündeme gelmişti. Şu an en doğru zamanlama. Bu, hiç istemediği şeyleri söyleyerek hayatını geçirirken birdenbire başka biri haline geldiğini fark eden 50’li yaşlarda bir köşe yazarının hikâyesi. Şu anda medyamızda bunun örnekleri var.

Sen yazmak istemez misin köşe yazısı?

- Benim yazılarımı yayınlayacak bir gazete olduğunu düşünmüyorum.

Haberin Devamı

TARİHİ SANATÇILAR YAZAR

Sanatçı politikayla ilgili konuşunca, “Sen sanatına bak” diyenler oluyor. Onlara söylemek istediğin bir şey var mı?

- Kimse şunu demiyor ama; “Sen sanayicisin, topçusun, diş hekimisin, siyasette ne işin var?” Tarihi tarihçiler yazmaz, sanatçılar yazar. Biz Fransız Devrimi’ni tarihçilerden değil, Emile Zola’lardan öğrendik. İngiltere’deki insanın çektiği sıkıntıları, Charles Dickens’tan öğrendik. Alman faşizminin baskısını, Brecht’ten öğrendik. Türkiye’deki siyasetçiler tarihi anlatırken Kemal Tahir’le, Nazım Hikmet’le örnek verdiler. Sen politika yaparken edebiyatı, tiyatroyu kullanacaksın ama oradan biri demokrasiyi değerlendirdiğinde “sanatına bak” diyeceksin...

Haberin Devamı

Kadınlar adam olanın kıymetini bilmiyor

İLKOKUL MEZUNU MİLLETVEKİLİ Mİ OLUR

Twitter’da da politik yazıyorsun. En son milletvekili adaylarıyla ilgili yazdığını okudum. Ağır konuşmuşsun!
- Milletvekili adaylarına baktığımda çok üzülüyorum, ne yalan söyleyeyim. Bilgiyi savunabileceğimiz bir çağda popülizmi savunan kitle partileri gördüğümde hâlâ çok üzülüyorum. CHP’nin 12 tane ilkokul mezunu adayı, övünerek anlatacağın bir şey değil.

Eğitim şart diyorsun?

- Siyaset, tıpkı Eflatun’un söylediği gibi felsefecilerin, filozofların yapması gereken bir iş. İlkokul mezununu seçmek, “Ben eğitim ve bilgiyi önemsemiyorum” demek gibi geliyor bana. O zaman kızım Duru bir gün “Baba bana oku diyorsun da bak ilkokul mezunu milletvekilleri var. Yükselmenin önündeki engel eğitimsizlik değil demek ki” dediğinde ne cevap vereceğim? Bunu sol politikalar ürettiğini söyleyen partiler yapınca kızıyorum.

Haberin Devamı

“SEVGİLİN OLMASIN DEMİYORUM, BENİMLE TANIŞTIRMA DİYORUM!”

Hadi biraz güzel şeylerden konuşalım. Kızın Duru ne yapıyor?

- Çok fazla büyüyor. Çok soru soruyor.

Gazeteci mi olacak acaba?

- Bilmiyorum. Şu anki isteği mimar olmak.

En son görüştüğümüzde rahat vermiyordu, karışıyor mu hâlâ özel hayatına?

- Çok. Bildiğin sevgili gibi yani. “Baba ben sana sevgilin olmasın demiyorum, benimle tanıştırma diyorum” diyor.

Sevgilin var mı?

- Yok.

Sende mi kalıyor Duru?

- Bir hafta bende, bir hafta annesinde kalıyor. Çok şükür çok huzurluyuz.

Kadınlar adam olanın kıymetini bilmiyor

CİNSEL DEVRİM YAPAMADIK

Yeni dönem romantik komedilerde hep kadınlar erkeklerin peşinde, erkeklerde de bir kaçma durumu var. Ne diyorsun bu duruma?
- Cinsel devrimi yapamadığımızdan olabilir mi acaba? Toplum neyi yaşıyorsa filmler onu anlatıyor. Çok kadın arkadaşım var ve genelde şu cümleye geliyor; “Ortada adam yok, adam.” Ben de diyorum ki; adam olanın kıymetini bilmiyorsunuz elinize geçirdiğinizde. Önce özgür bırakıyorsunuz, sonra sıkıştırmaya başlıyorsunuz. Çok sıkarsan, adam kaçar. Erkek doğası çok eşli...

Sen tek eşli değil misin?

- Medeniyetle tek kadına ait olmayı becerebiliyoruz. Medeniyet ve kültürün geliştikçe, okur yazarlığın arttıkça tek eşli oluyorsun.

Haberin Devamı


AŞIK OLASIM GELDİĞİNDE
ZORLARIM KENDİMİ

Kolay aşık olur musun?
- Öyle çok aşık olasım geldiğinde zorlarım kendimi aşık olmaya ama ne kadar zorlarsan zorla doğru zaman ve doğru eşi bulmadığında aşk yürümüyor.

Aşık olmaya kendini zorlamak niye?

- Oradaki yaratıcılığı, kanın ritmini, tansiyonu seviyorum...

Ne zamandır aşık olmuyorsun?

- Çok uzun zamandır.

Ruh ikizine inanır mısın?

- Hayır, inanmıyorum.

Aşk, zorluklarla mı besleniyor?
- E tabii. Şiddetle de besleneni var, zorlukla da besleneni var, güçle de, mutsuzlukla da...

Ya senin aşkın nasıl beslenir?

- Benim aşkım karşılıkla beslenir. Karşılıksızsa yürümez. Sadece tiyatroya ve Duru’ya olan aşkımı karşılıksız sürdürmeye tahammül edebilirim.

Haberin Devamı


ALBÜM GELEBİLİR

Kaç gün oynuyorsun bu yeni oyununu?
- Başlangıçta 3 gün oynadım. 6 gün daha oynayacağım, bu sezonu kapatacağım. Bu oyunları ön provalar gibi düşünelim aslında. 1 Ekim itibariyle başlıyorum, ayda 10 oyun sahneleyeceğim. Ekimde de müzikle ilgili bir sürprizim olacak.

Sen müzikten kopamıyorsun. Albüm mü çıkaracaksın?

- Müzik benim hep hayatımda. Şimdi yavaş yavaş bestelerimi topluyorum. Benden daha iyi müzik bilen bir kompozitör arkadaş arıyorum aslında. Benim yazdıklarımı toparlaması için. Sonra belki 5 tanesi benim şarkım, 5 tanesi söylemeyi en çok sevdiğim şarkıdan oluşan bir albüm çıkarırım. Asla ticari değil, tamamen prestij için.

Yazarın Tüm Yazıları