Hayvansan, yatacak yerin yok!

Bu yazı hayvan mezarlıkları ile ilgili.

Haberin Devamı

Hayvansan, yatacak yerin yok
Medeni ülkelerde insan mezarları kadar özenilen, bizde ise mahvedilen, hayvanseverleri kahreden hayvan mezarları ile ilgili.
60 yaşındaki Sevgi Yıldırım beni aradığında ağlıyordu, hem de çok derinden.
17 yaşında ölen Zeytin’in Tuzla’daki mezarının başına ışık koymuş, “Yavrum karanlıktan korkardı çünkü” dediğinde ben de onunla birlikte ağlamaya başlamıştım bile.
Mezardaki o ışığı bile söküp atmışlar, resmi de, çiçekleri de, çitleri de.
“Büyükşehir Belediyesi tarafından bütün mezarlarda bulunan oyuncaklar, su kapları, minderler ve bizim mezarımızda bulunan kalın çitler, her şey atılmış.
Beni en çok üzense oğlumun mezarının başına ve ayakucuna koyduğum solar aydınlatmaların alınmış olması. Çünkü ben oğlumu 17 yıldır hiç karanlıkta bırakmadım. Şimdiyse karanlıkta kaldı. Bunu bilmek bile beni kahrediyor. Hiç değilse ışığını geri versinler” diyor Sevgi hanım.
Bir başka benzer feryat da Zehra Çengil’den.
Zehra basın sektöründe olduğu için ana haber bültenlerine dahi çıktı, 6,5 yaşında kalp krizinden ölen kızı Diamond’ın mezarına yapılan saygısızlığı
anlatmak için.
Onun başına gelen de aynı çünkü özene bezene hazırladığı Diamond’ın mezarı yerle bir edilmiş, üzerine kireç dökülmüş.
Hayvanseverler, hayvan besleyenler bu yaşananların nasıl bir yıkım olduğunu anlıyorlardır, çünkü bazılarının “hayvan” deyip geçtikleri bu canların bizler için en yakınımızdan farksız olduğunu çok iyi biliyorlar.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden insanların “aile” dedikleri bu canlıların ölümüne saygı duymasını ve bu mezarları yıkmaktan vazgeçmesini rica ediyorum, hatta yalvarıyorum.
Bırakın insanlar sevdiklerine mezar yapsınlar, arada gidip ziyaret edebilsinler, süslesinler, çiçeklerini sulasınlar.
Size yıkmak, yok etmek değil, insanların içindeki bu yüce bağlılığa, sevgiye, vefaya saygı duymak yakışır.

Haberin Devamı

Hayvansan, yatacak yerin yok

Çocuğun isim babası

Haberin Devamı

Yeni doğacak bebeğe isim koymak açacağınız sosyal medya hesabına kullanıcı adı bulmak gibi bir şey, bir kez kullanılmış olan bir daha alınamıyor, yeni bir şey bulmanız gerek.
Kızım Tayga uzun yıllar sitem etti bana “nereden buldun bu ismi, kimse anlamıyor, tekrar etmek ve “kuzey ormanları” diye açıklamak zorunda kalıyorum diye.
Büyüdükçe anladı özel, herkeste olmayan bir isminin olmasının değerini.
Ben para vermemiştim Tayga ismini bulurken, rahmetli hocam Yavuzer Çetinkaya’nın kitabında okumuş ve âşık olmuştum bu isme.
Şimdi bul deseniz kara kara düşünürüm.
Ya da bir şirkete başvururum!
Nasıl mı?
Çocuğunuza özel bir isim arıyorsanız profesyonellere danışabilirsiniz, çünkü bu iş için özel şirketler kurulmuş durumda.
İsviçre’deki Erfolgswelle adlı şirkette 14 isim bulma uzmanı, 12 çevirmen, 4 tarihçi ve 2 avukat çalışıyor. Bunların görevleri var olan isimlerle çakışmayan, özel isimler bulmak ve bunları garantilemek.
Sıradan, herkeste olan isimler yerine orijinal, sıra dışı, dikkat çekecek, öne çıkacak isimler arıyorsanız, işi bilenine danışmanızda, böyle şirketleri denemenizde fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları