Hayvan besleyeni evden atabilirler mi?

Kedimiz, köpeğimiz var diye bizi evimizden çıkarmak, siteden atmak istiyorlar.”

Haberin Devamı


İşte bana ve HAÇİKO’ya gelen en sık sorulardan, sorunlardan bir tanesi.
Avukatlarımızdan, aynı zamanda yönetim kurulu üyemiz de olan Av. Serdar Uluç’un hazırladığı hukuki çözüm metnini aynen paylaşıyorum.
Burada öncelikle yönetim planına bakılmalıdır.
Yönetim planında yasaklanmadıkça daire içerisinde evcil hayvan beslenebilir.
Buna rağmen yönetim planında evcil hayvan bakılması yasak olsa dahi, bu yasağın yok hükmünde olduğuna dair mahkeme kararı da mevcuttur. (İstanbul Anadolu 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2011/1073 Es. 01.03.2013 tarih ve 2013/251 sayılı kararı, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin 2014/6465 E. 2014/12547 K. 11.09.2014 tarihli ilamını inceleyebilirsiniz.)
Yönetim planında yasak olmaması durumunda ise 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’nun 5. maddesine göre hayvan sahipleri, sahip oldukları hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlüdür. 
Yani yasak bulunmasa dahi evcil hayvan beslerken gerekli önlemleri almakla yükümlüyüz ve komşuları rahatsız etmemek durumundayız.
Ancak yönetim planında yasak olsun ya da olmasın, evcil hayvanların tahliyesi için dava açılmak zorunludur. Sahipli hayvanlara sadece bu yolla müdahale edilebilir. Başkaca kamu kurumlarının ya da kişilerin müdahale etmesi söz konusu olamaz.
Şikayet üzerine kamu görevlisinin sizi uyarması durumunda, evcil hayvanlarınızın aşı karnelerini ve varsa eğitim sertifikalarını ibraz etmeniz faydalı olacaktır.
Ancak tekrar hatırlatalım ki, evcil hayvanınızın mahkeme kararı olmaksızın tahliyesi mümkün değildir.
Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4. maddesinde “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir” ve ülkemizin de taraf olduğu Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’nin 3. maddesinde “Hiç kimse bir ev hayvanını terk edemez” denilerek evcil hayvanların yaşam hakkına ilişkin temel ilkelere yer verilmiştir.
Bu çerçevede, hukuka aykırı şekilde evcil hayvanınızın yaşama özgürlüğüne ve evrensel haklarına müdahalede bulunan komşularınıza karşı uyarıda bulunabilirsiniz.
Nitekim bu kişilere karşı yapacağınız uyarıda, apartmanın yönetim planına aykırı durumların ve imar planına aykırı yapıların bulunması halinde bu tespitlerin de yapılarak, yasal bir hak olan şikayet yolu ile ilgili kurumlara bildirileceği ve aykırılıkların giderilmesi için dava açılabileceği hatırlatmasının da eklenmesi, bu kişilerin geri adım atmasını sağlayabilecektir.
Uyarılarınıza rağmen devam etmesi halinde evcil hayvanınızın yaşama özgürlüğüne ve sizin huzurunuza hukuka aykırı bir şekilde müdahale eden kişilere karşı Türk Ceza Kanunu’nun 123. maddesinde düzenlenen kişilerin huzur ve sükununu bozma suçundan savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Kimsenin kimseyi evladından ayırmaya çalışmadığı bir dünyaya kavuşmak dileğiyle.

Haberin Devamı

Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum

Haberin Devamı

Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum” (I’m Thinking of Ending Things), “Ben ne izledim şimdi” dediğim filmler arasında ilk 3’e girer. Hani filmi izlemeye, havadaki her şeyi bir finale bağlamaya, bir mana bulmaya niyetli ve azimliyken (çünkü o dakikaya kadar bulamamışsınızdır) jenerik akmaya başlar ve siz öyle kalakalırsınız ya... İşte öyle bir şey.
Dijital platformda izleyebileceğiniz, Charlie Kaufman’ın yönettiği “Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum” adlı bu filmde Brie Larson ve Jesse Plemons başrolde.
Her şey bir rüya mı, kim ölmüş, kim gerçek, bu köpek neden kafasını sallıyor, kurtlanıp ölen domuzlar neyi anlatıyor, okuldaki görevli kimdir, hikayedeki yeri nedir...
Yüzlerce değil milyonlarca soru havada uçuşuyor. Çok fazla metafor, çok fazla üzerinde saatlerce konuşulabilecek cümle var bu filmde. Finalde kalakalsam da baştan sona pür dikkat izlediğimi itiraf edeyim.
Herkeste farklı etki bırakacağı kesin. Ya ilk 20 dakikada kapatırsınız ya da bitmesin istersiniz.
Ama şu kesin ki sıra dışı bir film izlemek, deneyim yaşamak istiyorsanız daha doğru bir tercih olamaz.

Yazarın Tüm Yazıları