Farklı bir gerilim arayanlara

‘Whiplash’, bir müzik öğrencisinin mükemmeliyetçi hocası karşısındaki kan ter içindeki mücadele öyküsünü anlatıyor. Hem de müthiş oyunculuklar eşliğinde. İzleyenleri son ana kadar germeyi başaran film caz müziğine uzak olanları bile türe yakınlaştıracak. Sadece müzikseverlere değil, sinemada farklı bir aksiyon ve gerilim arayanlara da tavsiyemdir.

Haberin Devamı

Farklı bir gerilim arayanlara

Bir davul solo ve kısa da olsa gerilimli bir öğrenci hoca diyaloğu ile açılan, müzik tutkunu herkesi daha ilk sahnesinden içine alan bir film ‘Whiplash’.
Henüz bu ilk sahnesinde hissedilen gerilim, film boyunca devam ediyor.
Gerilimin merkezinde ise sert, takıntılı ve mükemmeliyetçi bir müzik hocası var.
Müzik hocasının hedefindeki öğrenci küçük yaşlardan beri davul çalmaya ilgi duyan Andrew.
Küçük yaştayken annesi tarafından terk edilen genç adam babasıyla yaşıyor.
Ailesinde bir müzisyen olmamasına rağmen müziğe ve küçük yaşta çalmaya başladığı davuluna tutkuyla bağlı.

Farklı bir gerilim arayanlara

Elleri kanayana kadar çalıyor

Ülkenin en iyi konservatuvarı sayılan Scharffer’ı kazanan Andrew okulun en sert, başarısı kadar acımasızlığıyla da ün yapmış hocası Terence Fletcher’ın dikkatini çekince onun hem gözdesi hem de işkence tahtası oluyor.
Yarışmalara katılan orkestranın en genç üyesi olan Andrew, elleri yara olana kadar prova yapsa da sert hocasını tatmin etmede her zaman başarılı olamıyor.
Terence her elini kaldırıp “olmadı” dediğinde gerim gerim geriliyor, tüm sınıfın ortasında çocuğa hakaret etmeye başladığında adamdan giderek daha fazla nefret ediyorsunuz.

Farklı bir gerilim arayanlara

Haberin Devamı

Aklınızda ritmi kalacak

Hem fiziksel hem de psikolojik anlamda şiddet gören, sürekli olarak baskı altında olan genç adamın iç dünyasını sevgilisi ve ailesiyle olan diyaloglarında öğreniyoruz.
Bu ilişkiler bile müzikle ilgili konular üzerinden ilerliyor.
Müzik, müzik tutkusu, filmin merkezinden geneline öyle bir yayılıyor ki, Andrew’un kanayan ellerini buza vurduğu anda bile aklınızda acı değil, ritim oluyor.
Whiplash biraz müzik, biraz da okul yılları filmi.
Sert, acımasız, başarı odaklı öğretmen figürünün varlığı, benzer pek çok okul filmine göndermeler ve paralelliklerle dolu.
Senaristliğini ve yönetmenliğini Damien Chazelle’in üstlendiği filmin başrolünde Miles Teller yer alırken karşısında kendisine J.K. Simmons eşlik ediyor.

Farklı bir gerilim arayanlara

Finale dikkat

Haberin Devamı

Whiplash, bir müzik öğrencisinin kan ter içindeki mücadele öyküsünü anlatırken her işte olduğu gibi müzikte de çalışmanın, pratik yapmanın önemini öne çıkarıyor.
Bunu müthiş oyunculuklar eşliğinde yaparken izleyenleri son ana kadar da germeyi başarıyor, caz müziğine uzak olanları bile türe yakınlaştırıyor.
Özellikle de final sahnesine dikkat.
Sadece müzikseverlere değil, sinemada farklı bir aksiyon ve gerilim arayanlara da tavsiye edeceğim bir film Whiplash.

Yazarın Tüm Yazıları