Erol Simavi ve balayım

Üniversiteden yeni mezun olmuştum, Ercan Arıklı ile Sabah dergi grubunda çalışıyordum o zamanlar.

Haberin Devamı

Hürriyet’in patronu Erol Simavi, sağ kollarından biri olan Soner Gedik’le evleneceğimizi duyunca “Balayınız benden size hediye, dünyanın neresine isterseniz gidin, gönlünüzce eğlenin” demişti. Ben piramitleri ve antik medeniyetleri çok merak ettiğimden tercihimi Mısır’dan yana kullandım.
Soner’e “Oğlum balayında da tarih, kültür gezisine mi gidilir? Şöyle Maldivler, Haiti, Kanarya adaları falan yapsaydınız” dediğini dün gibi hatırlıyorum.
Ben Hürriyet’e geçtikten sonra sevgili Doğan Hızlan’ın akşamüstü telefon konuşmalarıyla bağlandık hep kendisine, haberlerini Doğan Bey’den aldık.
İyi yürekli, esprili, çalışanlarına değer veren bir basın patronuydu Erol Simavi.
Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın, Hürriyet’in bugünkü halini yukarıdan izledikçe gözünün arkada kalmayacağına, huzur içinde olacağına eminim.

Haberin Devamı


YouTube’daki yenilikler

Cannes’daki Midem Müzik Fuarı’nda YouTube’un dünya başkanı Christophe Muller’in konferansına katıldım.
İlginç şeyler anlattı.
YouTube’daki trafiğin yüzde 80’i tahmin edilenin aksine Amerika dışından geliyor.
Siteye en çok girilen mecra cep telefonları, yani artık bilgisayar başı izlemeler pek revaçta değil.
Ne izliyorsak telefonumuzdan izliyoruz.
YouTube’un ortaklarına ödediği para, geçtiğimiz yıllarda öncekilerden yüzde 50 artarak 1 milyar doları geçmiş.
Bu para sadece ünlü isimlere de gitmiyor üstelik, hiç de ünlü olmayıp YouTube’da videolarıyla fenomen olan insanlar var.
Onlar bir yana, YouTube’un ünlü sanatçılar için de özel hizmetleri var.
Mart ayında açılan YouTube for Artists bölümünden videolarınızın en çok nerelerde izlendiğini görebiliyorsunuz.
Mesela buraya bakınca Taylor Swift, Bangkok’ta New York’tan iki kat daha fazla ünlü olduğunu görebiliyor.
YouTube, sanatçı videolarına şarkıyı satın almaya yönlendirecek linkler de koyuyor artık. Hatta kliplere sanatçının yakın tarihteki konserlerinin biletlerini satın alma linkleri de koyuluyor.
Bu uygulama en son Queen ve Adam Lambert Avrupa turnesinde yapıldı ve çok güzel işledi. Bizde şimdi Harbiye Açıkhava konserleri yaklaşıyor.
Ajda Pekkan’ın, Teoman’ın, Kenan Doğulu’nun, Şebnem Ferah’ın MFÖ’nün YouTube videolarına bilet satın alma linkleri neden koyulmuyor ki?

Haberin Devamı


Türkiye: Kültürel Çeşitliliğin Sesi

Midem’de Ermenistan’ın onur konuğu olduğu bu yıl Türkler ne yaptı?
Geçen gün de yazmıştım, standımız güzel yerde ama iyi çalışılmamıştı, ne zaman uğrasam boş gördüm ve içim sızladı doğrusu. Meslek birlikleri MÜYAP, MSG ve MESAM ise Midem’de mesaideydi.
MÜYAP’ın verdiği Türk resepsiyonunda bizden lezzetler tanıtıldı, Türkiye’deki müzik piyasası hakkında bilgiler verildi, hayli de kalabalıktı. MSG-MESAM ile olan lisans sözleşmesi 2015 yılı başında son bulan, 31 ülkede faaliyet gösteren Mix Radio ile yeni sözleşme için görüşüldü.
MSG’den aldığım bilgi, eser sahibi meslek birliklerinden SACEM (Fransa), BMI (Amerika), BUMA (Hollanda) ve PRS for MUSIC (İngiltere) ile toplantılar yapıldığı.
Bu görüşmelerin ana konusu GEMA (ALMANYA) meslek birliği ile başlatılması planlanan çalışmanın kapsamının genişletilmesi.
Böylece Avrupa’da Türk popülasyonunun yoğun olduğu bölgelerde, Türkçe şarkılar çalan umuma açık mahallerin (Kafe, bar, düğün salonu vb) belirlenmesi ve oradaki lokal meslek birlikleri tarafından lisanslanarak teliflerin Türkiye’deki meslek birliklerine gönderilmesi amaçlanıyor.
Bu sayede yurtdışında kullanılan Türkçe müzikler için toplanan telifler artırılacak.
Aynı zamanda yurtdışında gerçekleştirilen Türkçe repertuvarın kullanıldığı konserlerin teliflerinin Türkiye’deki meslek birliklerine gönderilmesi sağlanacak.
Benim Midem’de gördüğüm en büyük eksik, meslek birliklerinin orada olmasına rağmen, müziğimizin orada olmamasıydı.
Midem’de kocaman harflerle Kültürel Çeşitliliğin Sesi Türkiye (Sound of Cultural Diversity: Turkey) diye tanıttığımız müziğimizin sadece adı vardı.
Belli ki şarkıcılar “Beni değil onu götürdüler”, “Benim değil onun CD’sini tanıttılar” diyerek küserler diye düşünülmüş, korkulmuş. Türk müziği, kültürel çeşitliliğin sesi resmen es geçilmiş. Gelecek yıl Midem’de bu açık mutlaka kapatılmalı

Yazarın Tüm Yazıları