Ogün Temizkanoğlu

Tadı kalmadı

23 Şubat 2015
FUTBOLCULARIN alınan ağır Avrupa yenilgisi sonrası bu maçı, moral ve üst sıralara yaklaşmak adına final gibi görmeleri gerekirdi.

Son haftalarda alınan galibiyetlerin aslında kötü oyunun üstünü kapattığı herkes tarafında çok iyi biliniyordu. Özellikle bazı oyuncuların formsuzluğu ve defans oyuncularının uyumsuzluğu bir türlü giderilememişti. Trabzonspor, karşısında gerçekten kalitesini bir türlü saha sonuçlarına yansıtamayan ligin önemli takımlarından zorlu Kasımpaşa’nın olduğunu biliyordu. Üstelik rakibin forvet hattında Babel, Adam ve Malki gibi hem kanadı iyi kullanan hem de gol vuruşları yüksek oyuncularının varlığının da farkındaydı.

ŞOKE OLDUM
İlk yarıdan itibaren her iki takım da topa sahip olmak için kontrollü oyunu tercih ediyordu. Top her ne kadar Kasımpaşa’da görünse de Trabzonspor, özellikle Bosingwa ve Deniz ile sağdan çok önemli ataklar geliştirdi ve ilk 20 dakikada en net iki pozisyonu Cardozo ile değerlendiremediler. 25 dakika sonra kondisyonun düştüğünü gördük ve Kasımpaşa da Tunay ve Babel ile tehlikeli ataklar üretmeye başladı. Ancak ev sahibi son vuruşlarda beceriksiz davrandı. Herkes ilk yarının berabere biteceğini düşünürken Türkiye’nin duran top ustası sahneye çıktı. Mehmet Ekici, santrası bile yapılamayan harika frikik golüyle takımını adeta soyunma odasına davet etti!

HOCANIN HATASI
2. yarı oyuna hem hucüm futbolundan uzak hem de sürekli zamanı eritmeye çalışan bir Trabzonspor görünce, şoke oldum! Bu oyun anlayışı nasıl kabul edilir ve nasıl müdahale edilmez bir türlü aklım almıyor!

Yazının Devamını Oku

Bu işler bilgisayarla olsaydı

20 Şubat 2015
YILLARCA bu ülkenin yöneticilerini bilgisayarla kandırdığın yetmedi mi?

Yardımcılarının başarılarını kendine mal ettin, simdi gerçekleri gördün mü Ersun Hoca? Eğer bu iş bilgisayarla olsaydı Bill Gates Microsoft’u değil, Trabzonspor’u yönetirdi. Haftalardır “Bu defans çok gol yiyor” diye yazıyorum, çiziyorum ama sen bu ülkenin çok tecrübeli hocasısın ya aman dinleme! Bu arada beni okuyor ya da okumuyorsun, inan umurumda değil. Ancak şunu bil: Ben bu takıma 10 yılımı verdim yani senden daha Trabzonluyum.
Erken gelen gol erken vedanın harbercisiydi. Cardozo’ya top değmeden 27. dakikada skor 0:3 olunca, daha fazla yazmaya veya konuşmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Önemli olan haddini bilmek. Maç öncesinde Napoli’yi kaç defa izlettin? Çok olabilir. Önemli olan izletmek değil, onları izletirken maça hazırlanmaktır.
Bu takım ve şehri, her türlü harcama yaparak daha da küçülten sayın başkan İbrahim Hacıosmanoğlu, bu paraları sadece her şeyi belli olan Türkiye Ligi için mi harcadın?
Gerçekten bu Ersun Hoca’nın Fatih Atik’ten beklentisi ne diye, anlamakta zorluk çekiyorum! Hoca ben seni uyarayım: Bu Trabzonspor senin oyuncağın ve zevkini tatmin edeceğin yer değil.


ERSUN SEVDASINDAN VAZGEÇ


Yazının Devamını Oku

Süper moral

16 Şubat 2015
Hafta içersinde alınan Sivas mağlubiyetin ardından bir de takımın önemli oyuncularından yoksun bir müsabakaya çıkıyorsunuz ve karşınızda bu ligin önemli oyuncularına ve imkanlarına sahip olan bir ekip var.

Bu mücadeleyi vermek hiç de kolay değildir.
Fakat sen eğer giydiğin formanın, çalıştığın kurumun büyüklüğünün farkında değilsen ozaman orada bir dakika bile durmayacaksın, ya da işini doğru yapacaksın, kapasitenin ve kalitenin farkına varacaksın, yetmiyorsa kendini geliştireceksin orada kalman için.

KORKULU RÜYA EKİCİ
Gerek frikik gerekse korner atışlarında skoru değiştirebilecek Türkiye’de tek oyuncu kendisi, attığı muhteşem frikik golünden sonra birde korner atışından sonra Sefa’nın kafasına çarptırarak skoru Trabzonspor lehine çevirmeyi bildi Mehmet Ekici.
Futbol oyununda attığınız gol sonrasında ilk beş dakikası çok önemlidir, çünkü oyuna tekrar konsantre olabilmek için aslında 90 dakikasının her saniyesinde konsantre durumunda olmanız gerek ama ne hikmetse Ersun hoca gezmekten herhalde bu konuyu unutmuş olması gerek, kaç haftadır bukadar gol yiyen bir ekibe hiç bir öğüt vermezmisiniz Allah aşkına, sans herzaman yanınızda olmayabilir.

Yazının Devamını Oku

Angarya kupa nihayet bitti

11 Şubat 2015
Kupa maçlarında ilk turlar her zaman angarya olup kazandıkları paradan çok verdikleri sakat oyuncularla gündeme oturuyorlar.

Bosingwa gibi mesala... Takımın en istikrarlı oyuncuların başında gelen bu arkadaş tamamen kim vurduya gitti. Bir Akhisar maçı için takımdan 2 hafta uzak kalarak ödüyor yanlış statüyü. Benim fikrim TFF derhal bu statüyü finale kadar eleme usulü yapması gerktiğidir. Son 16 asıl birbirlerine eşit güçlerin bir arenada gladyatörlerin dövüşlerine benzer, burada önemli olan doğru zamanda doğru hamleyi yapmak, ilk dakikalarda bu hamlenin nasıl yapılması gerektiğini Sivas gösterdi ve Utaka ile golü buldu.

GOL ATEŞLEDİ


Yediği golden sonra uyanan ve oyunun tamamen rakip sahaya yıkan oyuncular, baskıyı arttırmaya ve özellikle sol taraftan yoğun bir iştahla rakibinin üzerine gitmeye başladı. Bu baskı sonucu istediğini de Yatabare ile aldı ve eşitliği sağladı. Sağlamakla kalmadı bir de Ertuğrul’un ikramını geri çevirmeyen ilk golün sahibi Yatabare ile öne geçti. Fakat futbol öyle bir oyun ki her saniye oyunun içersinde olmak zorundasınız. Öne geçtikten sonra tamamen rakibinin direnci kırıldı derken İshak’ın inanılmaz hatasını affetmeyen Musa yaptığı şık vuruşla ilk yarının skorunu belirlemiş oldu. İkinci yarı Trabzonspor baskıyı artıracağı yerde Sivas’ın temposuz oyununa ayak uydurdu ve hemen hemen hiç bir posizyona girmemesini açıkca yakıştıramadım.

ÖZER ÇOK FORMSUZ


Oynanan lig ve kupa maçlarına bakıldığında takımın en istikrarsız futbolcu olarak Özer göze çarpmakta bu formsuzluğunun muhakkaki bir sebebi vardır, ama takımın iyiliği için biran önce kendini toparlamak zorunda, bu gidiş iyi değil kendisi için.

Yazının Devamını Oku

Alkışlar Hakan’a

8 Şubat 2015
İKİ takımda da çok önemli oyuncular var..

Her an maçın kaderini değiştirebilecek yeteneklerin olduğu bir mücadeleden gol ya da goller beklemek çok doğal. Ancak beklentilerin uzağında bir skorun ortaya çıktığını gördük.
Fenerbahçe beklendiği gibi maça çok hızlı başladı. Kurduğu bu baskının ilk bölümünde pozisyon üretemedi ancak karşılaşmanın ilerleyen dakikalarında arka arkaya gol fırsatları yakalamaya başladı. Sarı lacivertli takımın bütün forvetleri golle burun buruna geldiler ancak son vuruşları yapmayı bir türlü beceremediler. Öyle ki, maçın son saniyesinde bile kaçan gol fırsatı vardı.
Burada Trabzonspor kalecisi Hakan Arıkan faktörü ortaya çıktı. Hakan, dün yaptığı kurtarışlarla takımını oyunda tutan isimdi. Trabzonspor dün kaybetmediyse Hakan’ın muhteşem performansınına çok şey borçlu.

HÜCUMDA HiÇ YOK


Trabzonspor, ofansif bir orta saha kurgusu ve anlayışıyla oyuna başladı ancak Fenerbahçe’nin yoğun baskısının da etkisiyle hücumda pek varlık gösteremedi.
En büyük zaafı iyi bir ön liberodan yoksun olan bordo mavili takımda, Mehmet ve Özer bu nedenle daha fazla efor sarfetmek zorunda kalıyor. Bu oyuncular da oyun içinde yorulmaya başlayınca takımın hücum etkinliği ortadan kalkıyor.

Yazının Devamını Oku

Biraz cesaret!

31 Ocak 2015
LİGİN üst sıralarına tırmanmak için özellikle kendi sahanızda oynayacağınız her maçı final niteliğinde kabul etmeniz gerekiyor.

Erciyes maçını futbolcu arkadaşların ‘çok önemli’ görmesi gerekiyor. Zira geçen hafta Erciyesspor, kendileri için hayati önem arz eden bir galibiyet elde etti. Takımın başına ligin tecrübeli hocalarından biri geçti. Trabzonspor’un, böyle bir rakibi küçümseme şansı yoktu. Sezon başında ve hatta devre arasında yaptığı flaş transferlerle adından söz ettiren Trabzonspor’un, maçta üstün taraf olması bekleniyordu. Devre arasında binbir zorlukla ikna edilen Erkan Zengin’in performansı merak konusuydu. Fakat öyle tahmin ediyorum ki, oyunu hem stada gelenleri hem de TV’den maçı izleyenleri memnun etmemişti.

KALİTE FARKI
MAÇIN başında Trabzonspor’un daha baskılı oynayacağını düşünüyordum fakat, dakikalar ilerledikçe topla daha fazla rakip sahada, daha fazla kaleye yakın oynayan bir Erciyes izledik. Buna karşın Trabzonspor, vasat bir futbol sergiledi ama kalite farkıyla 2 golü buldu. Ersun Hoca’nın takımı soyunma odasına önde girdi. Ersun Hoca, goller tamam ama biz senin daha cesaretli bir oyun oynatacağını düşünürken, hiç de alışık olmadığımız bir futbol anlayışıyla karşılaştık. Her çalıştırdığın takıma cesaretli futbol oynattığını biliyoruz. Lütfen biraz daha cesaret! Ve lütfen artık, Bosingwa’nın mevkisiyle oynama. Sağ tarafta ders verir gibi yaptığı asistle, Cardozo’ya ikinci golü attırdı Bosingwa... Bazı maçlarda mevkisini değiştirdiğin için pişmanlık duydun mu acaba?

EKİCİ KLASİĞİ
SEZON başından beri Trabzonspor’un en istikrarlı futbolcusu olan, takımın attığı gollerde en büyük payın sahibi olan Mehmet Ekici, yine muhtesem bir frikik golü buldu. Takımına nefes aldırdı Mehmet... İkinci gol de tamamen Bosingwa tecrübesi kokuyordu.

Yazının Devamını Oku

Keçi inadı

28 Ocak 2015
Kadroya bakıldığında Ersun Hoca, bu kolay maçların kadrosunu ileriki haftalarda oynanacak zorlu müsabakaların hazırladığının bir göstergesi.

Özellikle Erkan Zengin idman eksikliğini bu tarz maçlarda giderebilir. Fakat anlamadığım Uğur neden kadroda yok? Madalyonun diğer tarafından baktığımızda bu tarz maçlarda acaba Mertcan gibi Oğuzhan da tecrübe kazansın diye ilk onbirde başlayamaz mıydı?

İlk yarı bariz bir Trabzonspor üstünlüğü vardı, fakat Cardozo’nun kafa vuruşu dışında hiç bir net posizyona girilememesi kafalarda soru işareti bıraktı. Trabzonspor özellikle Erkan’ın olduğu sol tarafı kullanmaya çalıştı. Bu hücum anlayışını Ersun Hoca belli ki sağ tarafı unutarak yaratıyor.

BENCE İŞLEM TAMAM

Trabzonsporlu oyuncular bu mücadeleye iyi konsantre olmadıklarını yaptıkları vuruşlarla ortaya koydu, yakalanan pozisyonları cömertçe harcayan oyuncular dua etsin ki Keciörengücü’nün kalesini savunmaktan fazla bir gücü kalmadiği için son dakikalarda haddini bilerek oynadı ve keçi inadı tuttu gol yemedi. Tur bence geçildi, asıl kupa müsabakaları bundan sonra başlar ve umarım her zaman böyle cömert olunmaz. Yoksa size pahalıya patlar.

FATİH ATİK ZOR

Ersun Hoca geldikten sonra daha fazla süre almaya başladın fakat hiç bir özelliği olmayan bir oyuncunun o forma ne kadar üzerinde kalır meçhul... Onun için ya üzerine koyarak devamlı çalış ya da ben buraya ait değilim diyerek bir büyüklük yap, bu maçta bile benim saymaktan yorulduğum pas hataları yaptın.

TFF’nin yeni sezonda kesinlikle yeni bir program düşünmesi gerek. Grup yaparak futbolcuların hem sağlığıyla hem de sinirleriyle oynuyorlar. Bir an önce bu grup olayı kalkmalı.

Yazının Devamını Oku

Trabzon zengin

24 Ocak 2015
Birkaç hafta aradan sonra aslında futbolu ne kadar özlediğimi hatırladım, ama unuttuğum birşey vardi o da Türk futbolunun ilk yarıdaki kalite düşüklüğü.

Tabii buna milyonlarca Euro harcayıp ilk yaridaki tüm yanlışları ve ardı arkası kesilmeyen yönetim hataları da eklenince, kalitesiz bir futbolu özlediğimi anlamış oldum.
Sayın İbrahim Hacıosmanoğlu eski başkanı ve birkaç yöneticiyi gereksiz harcama yaptılar diye, mahkemeye verdiniz, peki 18 ay gibi kısa sürede kulübün borcunu 3’e katladığınız için ki bana göre bunların çoğu gereksiz harcama, acaba sizden sonra gelecek bir başkan bulabilir misiniz? Hadi diyelim buldunuz, peki o borcu temizlemek için ne gibi yardımda bulunacaksınız? Çekip gidecek misiniz yoksa siz de?Maç başlarında rakibinin direncini kırmak için oynayan ve özellikle sol tarafı kullanmak istemesi aslında oyunu tek taraflı tercih edilmesi pozisyona girilmesini de zorlaştırıyordu. Trabzonspor bana göre haklı kazanılmış penaltıyı usta golcü Cardozo’nun şiir gibi vuruşundan gelen gol Yiğidoların direncini kıracağını düşünüyordum, fakat Trabzonspor golden sonra kontak kapattı ve rakibini hiç baskı altına alamadı.
Maç başında kadrolar elime geldiğinde en çok merak ettiğim defansta yan yana hiç oynamamış Aykut ile Bosingwa’nın uyumuydu. Ve görüldü ki Ersun hoca macera aramiş, o mevkiye çok alışık olmayan Bosingwa’nin hatasını affetmeyen Yiğidolar beraberliği yakaladı.


KALİTE ARTAR


Uğur ve Erkan’ın takıma katılmasıyla hem oyun anlayışında hem de hücum zenginliği namına çok şeylerin değişeceğine inanıyorum. Özellikle Erkan umarım, Fenerbahçe maçına kadar tam anlamında hazır olur ve takımdaki yerini alır, Kendisini almak için onca uğraş verenlere karşılığını verir ve takıma fayda saylar. Oyuna girdiği andan itibaren yaptığı asitle kalitesini belli etti.

Yazının Devamını Oku