Sosyal medya göçmenleri

Meclis raporu gösterdi ki; düzensiz göçmen ve sığınmacılar sorununu çözmek için sınıra nöbetçi dikmek yetmiyor. Bunun bir de sosyal medya ayağı var ki, onunla ayrıca mücadele gerekiyor.

Haberin Devamı

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Göç Raporu’na göre, kaçakçılar ve işbirlikçileri sosyal medya üzerinden Türkiye sınırından rahatça geçildiğine dair kampanya yapıyorlar. Raporda bu bölüm şöyle:

Yapılan araştırmalar, göçmen kaçakçılarının sosyal medya üzerinden yaydıkları görüntüler ve diğer ülkelerde dağıttıkları broşürler ile düzensiz göçmenlerin Türkiye sınırlarından rahatça, kalabalık gruplar halinde geçebilecekleri, Türkiye’nin düzensiz göçmenleri memnuniyetle kabul edeceği, rahat şartlarda ülkemize gelerek kalabilecekleri veya transit geçiş yaparak Avrupa ülkelerine gidebilecekleri algısını yaratmaya çalıştığını ortaya koymuştur. Kaçakçılar, bir yandan da bu görüntüleri bir kampanya aracı olarak kullanmak suretiyle, kendilerine yeni ‘müşteriler’ bulmayı amaçlamaktadır.

Haberin Devamı

Son dönemde, hem sosyal medyada, hem de Türkiye sınırlarında ‘yakalama ve geri gönderme’ mücadelesi yapıldığı belirtiliyor. Ancak şu anda 3 milyon 738 geçici koruma kapsamında Suriyeli, 1 milyon 267 ikamet izni sahibi ve 313 bin 216 uluslararası koruma başvuru ve statü sahibi olmak üzere, toplam 5 milyon 319 düzenli göçmen Türkiye’de yaşıyor. Rakamlar, başka şeyler söylüyor.

DOĞUM KONTROL GİBİ

MİLLETVEKİLLERİNİN Meclis konuşmalarındaki ‘ironi ve göndermeler’ çoğu zaman rakamlar ve istatistiki verilerden daha etkilidir. Düğün masraflarını, çocuk bezi ve mama fiyatlarına yapılan zamları “doğum kontrol” olarak nitelendirmek bunlardan biri. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasıyla dikkat çekti. Arık, “Bırakın 4 çocuğu, gençler evlenemiyor artık. Evlenseler dahi çocuk sahibi olmaya korkuyorlar. Bakınız, 1 kutu bebek mamasının fiyatı 154 lira, 1 paket çocuk bezinin fiyatı 234 lira. Marketler bebek mamasına, çalınmasın diye hırsız kilidi takıyor... Şimdi bakıyoruz 2.8 olan doğum oranı, 1.7’ye düştü. Ben 25 yıllık kadın doğum uzmanıyım. Bu kadar etkili bir doğum kontrol yöntemi görmedim. Çünkü vatandaş stres, sıkıntı içerisinde, nasıl çocuk yapsın? Adam başını yastığa koyduğunda ev kirasını, doğalgaz, elektrik faturasını, traktörüne nasıl mazot koyacağını, tarlasına nasıl gübre atacağını düşünüyor” dedi.

Haberin Devamı

Gülüşmeler eşliğinde başlayan konuşma, sonuna doğru sessizlikle dinlendi.

Konuşma bitince tutanaklara da ‘mikrofon otomatik kapatıldı’ notu düştü.

Yazarın Tüm Yazıları