Başkentte ince hesaplar! Villa buluşması ipi kopardı

AK Parti’nin bir süreden beri pandeminin gölgesinde devam eden kongrelerinde, beklenmeyen ve bilinmeyen bir gelişme yaşanmıyor. Görevden alınacak il ve ilçe başkanları önceden istifa ettirildiği için, kimin gidip kimin kalacağı zaten biliniyor. Delege de salona gidip, kendisine gösterilen adaya oy veriyor.

Haberin Devamı

Tüm partilerde olduğu gibi, AK Parti’de de İstanbul ve Ankara il yönetimleri özel bir hassasiyetle belirleniyor. İşte, bizim anlatacağımız hikâye, Başkent Ankara’da olup bitenleri anlatıyor. Partinin gençlik kollarından yetişen Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan’ın, beraberinde il başkan yardımcısıyla birlikte, Beysukent’te bir villada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la yaptığı görüşme, kulislerde bir süreden beri konuşuluyor.

AK Parti kurmayları, bu görüşmenin resmi mekânlarda kamuoyuyla paylaşılarak yapılması yerine, bir işinsanının ofisinde gerçekleşmesinin yarattığı rahatsızlıktan söz ediyorlar. Buluşmayı, işinsanı olan bu siyasilerin, Ankara Belediyesi’yle iş yapma çabası olarak nitelendirenler de var.

İşte ne olduysa bu görüşmenin sosyal medyaya düşmesinden sonra oluyor. Ankara için belirlenen kongre takvimi bir anda değişiyor. Tüm ilçe kongreleri erteleniyor. Çünkü yeni il başkanı ve çalışacağı ilçe başkanları bir bütün olarak hesaba katıldığı için süreç donduruluyor. Dosya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önüne gidiyor. Şimdi Ankara’nın AK Parti il yönetiminin sil baştan yenilenmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Kongreler nedeniyle süren hazırlıklar, AK Parti’nin neredeyse her MYK ve MKYK toplantısının ana konusunu oluşturuyor. Aylardan beri parti, tabanı canlandırmak ve Türkiye genelinde yeni ekip kurmak için çalışıyor.Tabandaki değişiklik, her kongrede genellikle yüzde 50 oranında gerçekleşiyor. Bu süreçte partinin il yönetimi, il milletvekilleri ve belediye başkanlarının uyum içinde çalışmasına da sürekli vurgu yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partideki son toplantıda bunun önemine vurgu yaparak, rekabet değil, uyum içinde olmanın önemini tekrarladı. Hatta, milletvekillerinin genel merkezin kararlarına saygı göstermesini isteyerek, Ankara’ya kadar ulaşan çekişmelere işaret etti.

Partinin kongre sürecinde kafa yorduğu bir başka çalışmayı yeni üye yazımı oluşturuyor. Özellikle kadın ve gençlerin ilgisini dinç tutmayı planlayan parti yönetiminin, sosyal medya üzerinden yeni çalışmalar yapacağını öğrendik. Çünkü, özellikle genç tabanda kayma olduğu belirtiliyor. Bu konu partide ciddi şekilde kafa yorulan bir konu, bunu da iletelim.

Haberin Devamı

Sonuçta AK Parti 2021’de yapacağı büyük kongresine, sağlam il yönetimi, sağlam delege yapısıyla gitmek istiyor. Erdoğan’ın zor süreçte, güçlü bir yapı oluşturmaya çalışması anlaşılır. Bu nedenle hem İstanbul, hem başkent yönetimi çok önemli.

Ve özellikle bu iki ilde, il yönetiminin milletvekilleriyle uyumuna değil, genel başkanla uyumuna bakılır.

MHP EKRANLARI GÖZLÜYOR

DİN ADINA KONUŞAN TEKİNSİZ İSİMLER

BAzı televizyon kanallarında, dini içerikli yayınlarda, İslam dininin temel anlayışından çok uzak, kamuoyunu şaşkınlığa düşüren değerlendirmeler, her gün sosyal medyada konu olmaya devam ediyor. Temel değerlere ters düşen, etkisiz ve yetkisiz bazı din adamlarının, vatandaşları olumsuz yönde etkilemesi Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin de meselesi oldu.

Haberin Devamı

Umut Erdem’in aktardığına göre, konuyu sıkı takibe alan MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, özellikle dini içerikli yayınların denetimi konusunda gerekli duyarlılığın ve özenin gösterilmemesinden şikayet ederek, konuyu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Kalyoncu, önergesinde şunları kaydetti:

“Bu yayınlarda zaman zaman İslam dininin temel anlayışları ile bile uyumsuz görüşlerin, yetkinliği belirsiz kişiler tarafından dile getirildiği görülmektedir. RTÜK tarafından dini içerikli yayınlar konusunda yapılan özel bir çalışma var mıdır? Bu çalışmalar sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı ile herhangi bir iş birliği yapılmakta mıdır? Yayınlardaki yanlış ve hatalı dini içerikler konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından RTÜK’e başvuru ve şikayetler yapılmakta mıdır?”

Haberin Devamı

Soru, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a sorulduğu için, bakan da bu konuda yapılanları RTÜK’den aldığı yanıt ile Kalyoncu’ya iletti. Önce verilen yanıtı aktaralım.

Yayın içeriklerine yönelik denetim faaliyetleri titizlikle yapılmaktadır. Denetim faaliyetlerini yerine getiren İzleme ve Değerlendirme Dairesi bünyesinde, ilahiyat fakültesi mezunu uzmanlar da görev yapmaktadır.

Denetim faaliyetlerinin yanı sıra medya hizmet sağlayıcıların üst düzey yetkilileriyle yapılan toplantılarda medya hizmet sağlayıcılarına dini konularda hassasiyet göstermeleri gereken hususlar hatırlatılmaktadır.

Üst Kurul Başkanı, 38 yayın kuruluşunun üst düzey yöneticileriyle bir toplantı yapmıştır. Kamuoyunu bilinçlendirme noktasında kritik bir role sahip medyanın üzerine düşen görevler hakkında katılımcılara uyarılarda bulunulmuştur.

Haberin Devamı

Dini ve manevi değerlerin korunması amacıyla üst kurulumuz tarafından tespit edilen ihlaller, katılımcılarla paylaşılmakta ve ilgililerle karşılıklı istişarelerde bulunulmaktadır.

Kamuoyunun dini konularda doğru bilgilere ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla üst kurulumuz tarafından idari tedbir uygulanması sonucu ilgili kanallarda yayını durdurulan programların yerine, Diyanet TV’den temin edilen ikame programların yayınlanması sağlanmaktadır.

Alt alt sıralanan bu çalışmalar, hala bazı TV kanallarında “tekinsiz-eğitimsiz-yetkisiz” kişilerin çıkıp din adına konuşmasını engellemiyorsa, bir sorun var demektir.

Yazarın Tüm Yazıları