Uluslararası ilişkilere yabancı dil şart

Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Kadıköy Anadolu Lisesi’nin ardından; Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat bölümlerinden mezun oldu.

Haberin Devamı

London School of Economics’te (LSE) Russian and Post-Soviet Studies alanında yüksek lisans yaptı. Doktorasını Marmara Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra 2014’te profesör oldu. Akademik ilgi alanları Avrupa Birliği, eski Sovyet alanı, Rusya Federasyonu Dış Politikası, uluslararası ilişkiler teorileri ve uluslararası örgütler olan Prof. Dr. Esra Hatipoğlu halen Nişantaşı Üniversitesi Rektörlüğü yapıyor. Uluslararası ilişkiler konusunda uzman olan Hatipoğlu ile bu alanı tercih edecek ve kariyer yapacak gençlere yönelik önerilerini konuştuk:

Uluslararası İlişkiler alanında eğitim öğrenciye ne kazandırır?

- Uluslararası ilişkiler öncelikle kişinin kendisinden başlayarak, ülkesini ve dünyayı anlamasına yardımcı olacak bilgi birikimine sahip olmasına aracılık eden bir bölüm. Küresel sistemin genel işleyiş kurallarını, başta ulus-devlet olmak üzere ilgili sistemde yer alan aktörlerin niteliğini, davranış kalıplarını, birbirleriyle etkileşimlerini tüm yönleriyle ele alacak biçimde teorik ve uygulamalı derslerden oluşan müfredatı ile öne çıkıyor. Disiplinler arası yapısı nedeniyle siyaset bilimi, tarih, ekonomi, hukuk, felsefe, antropoloji, psikoloji, coğrafya gibi disiplinlerden faydalanıyor, hatta bu bu disiplinlerin kesişme noktasında bulunuyor. Bölüm bu yönüyle bu alanda eğitim alanları pek çok disipline aşina hale getiriyor ve farklı disiplinlerin bilimsel diline de hâkim olmasına imkân sağlıyor.

Haberin Devamı

Uluslararası ilişkiler bölümünde okuyanlar için olmazsa olmaz nedir?

- Başta İngilizce olmak üzere, tercihen ikinci bir yabancı dil uluslararası ilişkiler bölümünde okuyanlar için çok önemli. Çalışmak ve okumaktan zevk almak, analitik değerlendirme yapabilecek düzeyde bilgi birikimine erişme azim ve kararlılığında olmak, hoşgörü, tolerans, tahammül, duygudaşlık kavramlarıyla tanımlanabilecek biçimde gerektiğinde tarafsız kalmayı başarabilmek gerekiyor.

Öğrenciler uluslararası ilişkiler bölümü olan üniversiteleri seçerken nelere dikkat etmeli?

- Bölümden önce ilgili üniversitenin misyon ve vizyonuna bakmak gerekir diye düşünüyorum. Üniversitelerin dünya ve Türkiye yükseköğreniminde kendilerini konumlandırma biçimlerini en iyi yansıtan unsurun misyon ve vizyon tanımlamaları olduğuna inanıyorum çünkü. Daha sonra bölümün müfredatı (burada dünyanın önde gelen üniversitelerindeki uluslararası ilişkiler bölüm müfredatları bağlamında karşılaştırmalı analiz yapılabilir), öğretim kadrosu (iyi eğitim almış, deneyimli, bilgili, özgüveni yüksek, yurtdışı tecrübesi ve yayını olan vs.), üniversitenin uluslararası bağlantıları (öğrenci ve öğretim elemanı değişim programları, yurtdışındaki üniversitelerle yapılan ikili anlaşmalar, ortak projeler, yurtdışında eğitim ve staj olanakları, yüksek sayıda uluslararası öğrenciye sahip olması vs.) ve ilgili üniversitenin başta İngilizce olmak üzere yabancı dil öğretme konusundaki arzusu, kararlılığı ve kapasitesi değerlendirilmeli.

 

Yazarın Tüm Yazıları