Tıpta da 12 boş kontenjan var

Ek yerleştirme için tercih işlemleri 14 Eylül’de başladı.

Haberin Devamı

20 Eylül’e kadar devam edecek. Binlerce öğrenciye üniversite için bir şans daha var. Tıpta, mühendisliklerde, psikolojide bile boşlukların olduğu bu dönemde Eğitim Servisi’nden Önder Öndeş, eğitim uzmanı Salim Ünsal’ın analizleriyle adaylar için ek yerleştirme rehberi hazırladı. Buna göre devlet üniversitelerinde tıp, diş hekimliği ve hukuk gibi gözde programlar büyük oranda dolarken, vakıflarda şans hala var. Özellikle inşaat, makine ile elektrik-elekronik mühendisliğinde devlet üniversitelerinde dikkat çeken boşluklar bulunuyor. Yaklaşık 7 bin ile en fazla açık işletmede. Elektrik ve elekronik, makine ve inşaat mühendisliklerinde 2 binin üzerinde koltuk adayları bekliyor. Devlet üniversitelerinde tıpta 12; diş hekimliğinde 8; mimarlıkta 30 kontenjan boş. İşte ek yerleştirme ile ilgili çarpıcı ayrıntılar:

Haberin Devamı

İŞLETME İLGİ GÖRMEDİ

Bu yıl işletme ve iktisatta kontenjanlar yaklaşık yüzde 25 azalmasına rağmen hala büyük boşluklar göze çarpıyor. Devlet ve vakıf üniversitelerinde işletmede 6 bin 929; iktisatta ise 6 bin 415 kontenjan açığı oluştu. İşletmede 623, iktisattaysa 395 aday kazanmasına rağmen kayıt olmadı. 

Birçok mühendislik programında da şans devam ediyor. Elektrik-elektronik mühendisliğinde 2 bin 230 kontenjan adayları bekliyor. İlk yerleştirme döneminin ardından 173 kişi bu bölümü kazandı, ama bunu kayda dönüştürmedi. Makine mühendisliğinde 2 bin 521 koltuk boş kalırken, 182 aday yerleştiği halde eğitim almaktan vazgeçti.

SİYASET BİLİMİNDE DE ŞANS VAR

Eşit ağırlık puan türünde siyaset bilimi ve kamu yönetiminde 3 bin 549; uluslararası ilişkiler de ise 2 bin 682 kontenjana yerleşen olmadı. Sözel puan türünde en fazla boş kontenjan 2 bin 912 ile felsefe; 2 bin 535 ile sosyoloji ve 2 bin 534 ile arkeolojide. Bu programlarda her iki koltuktan biri hala boş. İlk yerleştirmede programa yerleşmesine rağmen kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar da oldu. Bu adayların sayısı 1.099 ile en fazla tarih bölümünde. Türk dili ve edebiyatında 661; işletmede 623 ve ilahiyatta 552 aday kayıt yapmadı.

Haberin Devamı

TIPTA 9 DEVLET ÜNİVERSİTESİ

Sayısal puan türünde gözde programlardan tıpta dokuz devlet üniversitesinde 12 boş kontenjan var. Bursa Uludağ’da üç; Trakya’da iki; İnönü, Dokuz Eylül, Aydın Menderes, Karadeniz Teknik, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya, Çukurova üniversitelerinde ise birer koltuk boş. Vakıf üniversitelerinde de sekiz aday için daha yer var.

PSİKOLOJİDE 800’ÜN ÜZERİNDE

Eşit ağırlık puan türünde psikolojide 819 boşluk var. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık programı ise 903 kontenjanla adayları bekliyor. Hukukta devlet yükseköğretim kurumlarında 90 olmak üzere, toplamda 1.283 kontenjan tercihe açık.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları