Taciz timi

Bir haftadır kadına yönelik şiddet, taciz, vahşet haberlerini okurken erkek egemenliğinden dem vuracağımız sırada bir kadın, hem de eğitimci bir yönetici bizi altüst etti.

Haberin Devamı

Antalya Kepez’de Atatürk Anadolu Lisesi’ne yeni atanan kadın müdür yardımcısı, hemcinsi öğrencilerini tacizden korumanın yolunu şahane! bir yöntemle bulmuş. Erkek öğrencileri kızların peşine takip ‘taciz timi’ oluşturarak, onları sözüm ona gelecekte karşılaşacakları kötülüklerden koruyarak, edep dersi vermek istemiş.

Şimdi işin ne tarafından tutmalı? Kısa etek ya da tayt giyen kızları farklı bir yolla terbiye etme işine giren eğitimciyi mi yoksa daha o yıllarda erkek öğrencileri kadınlara karşı tacize teşvik eden müdür yardımcısını mı tartışalım?

İşin eğitim, terbiye, yöneticilik kısmına girmeden yönetici atamalarında liyakat, sınav olmadan, sadece hükümete yakın bir sendikanın üyesi olmak ya da ‘hamili kart yakinimdir’ kartvizitinin müdür yardımcılığı için maalesef yeterli olduğu konusuna mı girelim?

Haberin Devamı

Gerçi Milli Eğitim Bakanlığı hızlı bir karar alarak soruşturma açıldığını duyurdu. Ama bu zihniyetteki bir eğitimcinin nasıl olup da yıllarca sınıfa girdiği, öğrenci yetiştirdiği, bu yetmezmiş gibi yöneticilik koltuğuna oturtulduğu da ayrıca konuşulması gereken bir konu.

Oysa Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün, eğitim kurumları yöneticilerini görevlendirme 2014 kılavuzunda bu yıl kadın yöneticilere pozitif ayrımcılık yapılacağı satırlarını okurken uygulamayı biz de alkışlamıştık.

Yönetmelikte öğrencilerinin tamamı kız olan eğitim kurumlarının müdürleri ile bu kurumlar ve yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az birinin, kadın adaylar arasından görevlendirileceği belirtilmişti. Ayrıca Antalya’da bu okuldaki gibi karma eğitim yapılan ve müdür yardımcısı sayısı üç ve daha fazla olan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az birinin, kadın adaylar arasından seçileceği açıklanmıştı.

Eğer o sevgili müdür yardımcısı okula bu kontenjandan atandıysa daha da vahim.

Oysa eğitimciler nesilleri şekillendirir. Hele eğitim yöneticilerinin vizyon oluşturan, yaratıcı, etkili iletişim kurabilen ve yüksek motivasyon becerisine sahip, güvenilir olması gerekiyor. Adil davranmayan, eşitlik ve özgürlük gibi değerlere sahip olmayanlar eğitim kurumlarından, sınıflardan çıkarılmalı, çocuklardan uzak tutulmalı.

Yazarın Tüm Yazıları