MEB Müsteşarı: Tercih edilmeyen okula yerleştirme olmayacak yüzdelik dilim açıklayacağız

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı. Ancak velilerin kafası karışık. Yerel yerleştirmeyi düşünenler, tercihlerinde istemediği okula girebilir endişesi taşırken, sınavla bir okula gidecekler ise kolej-devlet okulu arasında koşturuyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, velilere şu uyarılarda bulundu:

Haberin Devamı

“Hiçbir çocuk, istemediği bir okula yerleşmeyecek. İsteyen bir, isteyen üç tercih yapacak. Ancak, az tercih yapınca yerleştirilmeme riski var. O nedenle beş tercih yapmak daha doğru. Endişelenmeye gerek yok, yeterince kontenjan var.”

Müsteşar Tekin, yerleştirmeyle ilgili sorularıma şu yanıtı verdi:

- Tercihlerde en az kaç okul seçilebilecek? Bir ya da iki tercih yapılabilir mi?

Adaylar tek ya da üç tercih yapabilir. Ancak az tercih yaparsa yerleşememe, nakil dönemine kalma riski var.

- Sadece Anadolu lisesi isteyen bir aday, imam hatip ya da meslek lisesine gitmek istemezse, buna rağmen gönderilir mi?

Kayıt bölgesinde Anadolu lisesi varsa üç isim yazabilir. Anadolu lisesi dışında bir yere gitmek istemiyorsa, nakil dönemini beklemeli ve boş kontenjanı olan okulu aramalı. Bu da zorlu bir süreç. Nerede boş kontenjan varsa, uzağa gitmeyi göze alması gerekiyor. Tek tür lise yerleştirme ihtimalini azaltır.

Haberin Devamı

İSTEMEDİĞİ OKULA ZORLA GÖNDERİLMEZ

- İmam hatip ya da meslek lisesine gitmek istemiyorsa yerleştirilmez mi?

Sistemin çok karmaşık olduğuna dair bir algı oluşturuluyor. Aslında sistem basit. Öğrencilerin yüzde 90’ının rahatlıkla yerleşebileceği kapasitede kontenjan ürettik. İstemeyen öğrenci istemediği hiçbir okul türüne gitmeyecek. Tercih etmiyorsa zorla gönderilmeyecek.

- Hiçbir yere yerleşemezse ne olacak?

Hiç yerleşemezse 14 Eylül’e kadar nakil komisyonlarında değerlendirme yapacağız. Boş okul hangisi ise ona yerleştireceğiz. Endişeye gerek yok. Bütün öğrencilerin sayısının üzerinde, Türkiye genelinde yüzde 20 üstünde kontenjan ürettik. Rahat rahat yerleşecek kadar kontenjan var.

TABAN PUAN YOK YÜZDELİK DİLİM VAR

- Sınavla girilecek okulların taban puanları açıklanmayacak mı? Yeni yüzdelik dilim açıklanacak mı? Yüzdelik dilimler geçen yıllarla karşılaştırılırsa hata yapılabilir, çünkü aradan birçok okul çıkarıldı. Tercih yapılırken neye bakılacak?

Taban puan uygulaması yok. Tercih edenler arasında, belirlenen kriterlerle kontenjana göre sıralama yapacağız. Bu da yüzdelik dilimle olacak. Tercihler başladığında okulların yüzdelik dilimlerini açıklayacağız.

Haberin Devamı

- Nakilde kriter ne olacak?

Öncelikler var. Kayıt alanı, okuduğu okul, devam-devamsızlık gibi kriterler bulunuyor. Bunlar öncelikli kriterler. Yerleştirmeye esas nakillerin her döneminde merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar için en fazla üç, yerel yerleştirmeyle girilen okullar için en fazla üç, pansiyonlu okullar için de en fazla üç okul tercihi yapılabilecek. Öğrenciler, 30 Temmuz’da açıklanan yerleşme sonuçlarına göre, yerleştirmeye esas nakil işlemi için tercih başvurularını 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül tarihlerinde saat 17.00’ye kadar yapılabilecek. Her nakil döneminde öğrenciler, her gruptan en fazla üç okul tercihinde bulunabilecek.

Haberin Devamı

Yerel yerleştirmeyle girilen okulları seçen ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu bulunmayacak. Ancak tercihlerine yerleşemeyenler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk iki okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla üç okul tercihinde bulunabilecek. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla iki okul seçilebilecek.

- Sınavla öğrenci alacak okul sayısı arttı mı?

Yeni okul açmadık, inşaatı biten fen liselerini ekledik. 1.367 okul açıklamıştık, ancak bunlara fen lisesi eklenince 1.373 oldu.

Yazarın Tüm Yazıları