Liselere yerleştirmede yeni sistem

Geçtiğimiz hafta yaklaşık 6 saat boyunca Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve bürokratlarıyla birlikteydik. Masada üç konu vardı.

Haberin Devamı

Biri müdür atamaları, diğeri dershanelerin dönüşümü ve liselere yeni giriş sistemi. İlk iki konuyu öyle böyle anladık. Ama TEOG yani liselere yerleştirme sistemi kafamızı karıştırdı. Saatlerce bürokratlardan bilgi alıp, sizlere aktarmak için çaba harcadık. Sonunda anladıklarımızı bir kez daha aktarmada yarar var:

Öncelikle ortak sınavların puanları 11 Haziran’da açıklanıyor. Puanlara itiraz dönemi 16-20 Haziran. 4 Temmuz’da kontenjanlar ilan edilecek. 7 Temmuz’da yerleştirme puanları açıklanacak ve 31 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri arasında tercihler alınacak. Yerleştirme sonuçları 22 Ağustos’ta duyurulacak.

Özel okullar kayıt takvimini henüz açıklamadı. Temmuz sonu, Ağustos başında tercihleri almayı düşünüyorlardı, ama büyük ihtimalle bunu daha erkene çekecekler. Özel okullar Türkçe, Matematik ve Fen puanlarına ve 8’inci sınıf TEOG puanlarına göre öğrenci alacaklar. Ancak, bu yıl biraz sıkıntılı. Nedeni de Milli Eğitim Bakanlığı sıralamaları “öğrencilerin özel bilgileri” diye paylaşmayacak. Bu durumda da en tepedeki Amerikan Robert Lisesi’nden, en düşük koleje kadar kayıtlar nasıl yapılacak merak konusu.

Bu yıl 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında adaylar tercih yapmak için e-okulun başına oturacak. Burada önlerine üç şık çıkacak: Özel okulu tercih ettim, Güzel Sanatlar Lisesi’ni tercih ettim ve Tercih Yapmak İstiyorum.

İlk iki tercihi işaretlerse tercih yapamayacak. Ancak, önerim özel okul ya da güzel sanatlar lisesine yerleşse bile diğer devlet liselerinde şansını denemek istiyorsa adayların bu iki seçeneği işaretlememeleri. Tercih yapacaklar A grubu bölümünde 15 okuldan birini seçecek. Bakanlık, özel okulların tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapında puan üstünlüğüne göre yüzde 5’lik dilimden alabilecekler. Ancak, bu dilim sıralama olmadan nesil belli olacak, bu yüzde 5’lik dilim, özel okulların alması gereken yüzde 3’lük kontenjandan mı seçilecek henüz net değil.

Bu yılın yıldızı nakiller
Bu yıla damgasını vuracak yenilik nakiller. Çünkü, nakillerde puan sınırlaması kalktı. Boş kontenjanı olan bir okula başvururken artık puanın hiç önemi yok. Yeter ki, başvuranların puanı sizin puanınıza yakın olsun. Bu da 500 puanlık okula 300 puanlı öğrencinin girme ihtimali demek. Ayrıca nakiller okullardaki kontenjanı daha da boşaltabilir. Hem özel okula yerleşmiş, hem de daha düşük puanlı okula girmiş öğrencilerin nakille yüzü gülebilir.

Nakiller 25-28 Ağustos’ta yapılacak ancak, Eylül ayına kadar devam edecek.

Bu durumda bu yıl ortaokul 8’inci sınıfta çocuğu olan veliye yaz boyunca rahat yok. 11 Haziran’a kadar sonuçları merakla bekleyecekler, ama asıl işleri 4 Temmuz sonrası. Hangi okula nasıl koşturacaklar, planlarını nasıl yapacaklar şimdiden hazırlansalar iyi olur. Zor bir dönem onları bekliyor. Çünkü, bu yıl ne olursa olsun iyi okullara girmekte puan değil, şansın da büyük önemi var!

Yazarın Tüm Yazıları