Kolejlere ‘yıldız’dan vazgeçildi

Özel öğretim kurumlarının önemli sivil toplum kuruluşu yöneticileri geçen çarşamba günü Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız ile buluştu.

Haberin Devamı

Bakanlık yeni çıkacak yönetmelikle ilgili, aralarında sürücü kursları temsilcileri de bulunan 20-30 kişilik bir heyeti davet etti. Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, TÖDER Başkanı İbrahim Taşel, ÖZDER Başkanı Ahmet Akça ve ÖZKURBİR Başkanı Hami Koç’un katıldığı bu ziyarette, özel öğretim kurumları yönetmeliği taslağında yapılması planlanan değişiklikler konuşuldu.

Buna göre 25-30 maddede değişikliğe gidilebilir. Hatta bazı maddeler tamamen kaldırılabilir. Bunlar arasında en önemli olanlardan biri de özel öğretim kurumlarına verilen “yıldız”lar. Daha önceki dönemde okulları kategorize ederek A,B,C gibi gruplara ayıran, yani yıldız verilen bölüm yeni yönetmelikte kaldırılacak. Özel öğretim kurumları yönetmeliğine birkaç yıl önce alınan, ancak standartları tam olarak oluşturulamadığı için özel okulların tepki gösterdiği madde yeni yönetmelikte artık olmayacak.

Haberin Devamı

AYNI BİNADA ÜÇ LİSE OLABİLECEK

Okulların başını ağrıtan önemli bir madde daha yönetmelikte yer almayacak. Aynı binada birkaç lise olması durumunda her lise için ayrı ayrı kapı, yani bina girişi olması gerekiyordu. Yeni yönetmelikte bu madde de kaldırıldı. Aynı binada üç ya da daha fazla lise yer alabilecek, bir kapıdan girmek yeterli olacak. Lise ayrımları için katların ayrılması yeterli görülecek.

Kolejlere ‘yıldız’dan vazgeçildi

YÜZDE 3’LÜK ÜCRETSİZ ÖĞRENCİ İNDİRİMİ DEVAM

Yeni yönetmelikte yüzde 3’lük ücretsiz öğrenci okutma zorunluluğu ise devam ediyor. Zaten değişmesi mümkün değil, çünkü kanunda yer alıyor. Bazı okullar tarafından uygulanan yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 gibi parçalı burs verilmesi kabul edilmedi. Yani özel okullar öğrenci sayılarının yüzde 3’ü kadar öğrenciyi ücretsiz okutacak.

DÜZENLEMELER HAFTAYA TAMAM

Bütün bu düzenlemelerin yürürlüğe girmesi için bir hafta içinde bakan onayını alması gerekiyor. Diğer yasal gelişmeler de tamamlanırsa önümüzdeki ay özel okulları yeni düzenlemeler bekliyor olacak.

Haberin Devamı

Uzun süren bu görüşme sonrası okullarda sorun oluşturan idari ve bürokratik işlemlerin kolaylaştırılması bekleniyor. Bakanlığın da bu konuda destekleyici bir tavır içinde olduğu düşünülüyor.

OKULLARDA DERS SAYILARI AZALIYOR

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, liseler başta olmak üzere okullardaki ders sayısını azaltacak, sayıyı 15-16’dan 7-8’e düşürme planları var. Uygulamaya büyük ihtimalle yeni öğretim yılında, önümüzdeki eylül ayında başlanacak. Ancak geçiş kademeli olacak. Yani ara sınıflar bir değişiklik olursa bundan hemen yararlanmayacak. Her okulun birinci sınıfından itibaren sisteme geçiş yapılacak.

HER ÇOCUĞA E-PORTFOLYO

Bakanlığın önemli bir projesi de her çocuğun anaokulundan itibaren e-portfolyosunun çıkarılması. Burada çocuğun becerileri, TÜBİTAK başarıları, sosyal sorumluluk projeleri ve ailenin de onay verdiği tüm parametrelerin yer aldığı bir çizelge hazırlanacak. Çocuğun adeta fotoğrafı çıkarılacak, ilgi, yetenek ve becerilerini içeren yol haritası çizilecek. Burada da kuşkusuz en önemli veri, tasarım-beceri atölyelerinden çıkacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un çok önemsediği bu atölyelerde öğrencilerin yatkınlıklarına, sevdiği ve ilgilendiği alanlara göre yönlendirme yapılacak.

Haberin Devamı

MESLEK ALANLARI TESTİ

Bütün bu süreç sonucunda da özellikle ortaokul mezuniyetinde her öğrenciye meslek alanlarının alt bölümlerinin yer aldığı bir test uygulanacak. Hangi mesleğe yatkın olduğu tespit edilecek. Okulöncesinden itibaren tasarım-beceri atölyelerinde çeşitli sektörlerde ilgi alanları belirlenenlere böylece hangi mesleğe yatkınsa ona göre bir yönlendirme yapılacak. Atölyelerde mühendislik alanlarından dramaya, tarımdan hizmet sektörüne kadar farklı deneyimler edinen öğrenciler birçok mesleği tanımış olacak. Burada kuşkusuz en önemli rol rehber öğretmenlere düşecek.

OKUL DIŞI AKTİVİTELER

Tasarım-beceri atölyelerindeki aktiviteler okulla sınırlı olmayacak. Öğrenci spor, sanat, müzik ya da herhangi bir alanda hobi edinmek için okul dışında tescillenen bir kuruma gidiyorsa, bu aktiviteleri de dersten sayılacak ve değerlendirilecek.

Yazarın Tüm Yazıları