Bilfen’den yeni okul zinciri

Osman Öztürk, Bilfen Okulları’nın kuruluş temelini 1972’de Ortaköy’deki Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ile attı. 1988’den bu yana da Bilfen markası ile devam ediyor. Öztürk, eğitim kurumlarının kuruluşunun 25’inci yılında ilk kez İstanbul dışına çıkarak Ankara’da da okul açtı. Bunu Kayseri, İskenderun, Antalya, İzmir, Bursa ve Gebze kampusları izledi. Bugün 31 anaokulu, 17 ilkokul, 15 ortaokul ve 15 lisesi ile bir eğitim zinciri haline geldi.

Haberin Devamı

Osman Bey, bu arada kurumsal kimliğini de oluşturdu. Okullarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere yemek, kılık-kıyafet, kitap, kırtasiye, basım vb. konularda da şirket açtı. Şimdi hem yurtiçi, hem de yurtdışında yayıncılıktan matbaaya, taşımacılıktan toplu yemek hizmetine kadar bünyesinde bulunan 11 şirketi ve 6 bine yaklaşan çalışanı ile ekonomiye katkısı artarak büyüyen bir şirketler gurubu oldu.

Şimdi de Yönetim Kurulu Başkanvekili olan oğlu Fatih Öztürk, yeni bir okul markası ile eğitim zinciri oluşturuyor. Bilfen’den daha ucuz ve alt kategoride yer alacak Bilnet Okulları önümüzdeki eylül ayından itibaren açılıyor. İlk etapta 4 kampus olacak bu okulların sayısı daha sonra 20’nin üstüne çıkacak. Fatih Öztürk ile yeni açılacak okullarını konuştuk:

Haberin Devamı

Senelerce Bilfen’e franchise alma konusunda yoğun talep geliyordu. Biz, buna sıcak bakmadık. Ancak, bir araştırmayı inceledim. Okul ücreti 50 bin liranın üstünde olanlar yüzde 7.6 olan özel okul payının yüzde 2-2.5’luk kesiminde. Daha düşük ücrette olan okullar ise bu payın yüzde 72’sini oluşturuyor. En düşük ücrette olanlar ise sektörün yüzde 27-28’lik diliminde. Hükümetin özel okula teşvik konusundaki yatırımları devam edecek, çünkü biz özel okullar olarak ne kadar kaynak aktarırsak devlet de bizim öğrenci başına harcayacağımız oranı daha yükseltecek.

Bilfen’in ücretlerinin yüksek olduğunun farkındayız. Eğitim çok maliyetli bir iş. Okulu okul yapan öğretmen. İyi öğretmenle çalışabilmek de pahalı. Her çocuğun enstrüman çalabilmesi için birebir eğitim şart, spor için farklı her branşa yönelik hizmet vermek zorundayız. Bu da maliyet getiriyor. Zaten İstanbul, Ankara ve İzmir dışında nereye okul açtıysak zararlı çıktık. Ancak, tabelamızı astığımız için buralardan vazgeçmeyeceğiz. Türk Hava Yolları nasıl Anadolu Jet gibi bir alt marka açtıysa biz de Türkiye’nin her yerine hizmeti ulaştırmak için Bilnet markasını oluşturduk.

27-28 BİN LİRA CİVARINDA ÜCRET ALACAĞIZ

İstanbul fiyatıyla 25-28 bin liralık bir ek okul modeli oluşturmaya çalışıyoruz. Ankara’da 22 bin lira civarında olabilir. Yeni okulumuzda franchise verdiğimiz insanın eğitimci olması ve eğitimci gözüyle işe bakması gerekiyor. Tüm hizmet içi eğitimler, personel alım süreci, eğitim öğretimden okulun teftişine kadar biz tamemen elimizi taşın altına

Haberin Devamı

koyacağız. İsim hakkı verdiğimiz bu kurumların tek işine karışmayacağımız nokta muhasebe ve finansman. Personeli seçeceğiz, eğer personel bulamıyorsak ülke genelinde bir personel havuzu oluşturacağız.

İLK OKUL HALKALI’DA

Bilfen’in Anadolu’daki markası olarak her şekilde işin içinde olacak bir model tasarladık. Önümüzdeki eylül ayında açılıyor. Bizim pilot okulumuz halen inşaatı süren Halkalı’daki binamız olacak. Toplam 28 okul açacağız. Bunların bir kısmı bu sene; bir kısmı bir sonraki seneye açılacak. Biraz daha sosyal ve sportif alanlarda imkanları kısıtlı,

ama eğitim öğretimde iddalı bir okul modeli olacak. Kalitemizi bozmadan, kalitemizi sürdürülebilir halde kaç okul açabiliyorsak o kadar büyüyeceğiz. Bize ekonomik olarak ulaşamayan ailelere ulaşmaya çalışacağız. 2018’de benim tahminim 20 civarında olacak. Ben şuna inanıyorum Türkiye’de eğitim öğretimde rekabet ne kadar fazla olursa kalite o kadar yükseğe çıkar. 

Yazarın Tüm Yazıları