Milyonlar tek yürek akıllarda bir soru

Zincirle bağladığı ananası metroda gezdiren kadın, geçtiğimiz hafta sosyal medyaya damga vurdu.

Haberin Devamı

Milyonlar tek yürek akıllarda bir soru

Yorumlar, fotoğraflar, gülüp geçenler, eleştirenler, alay edenler, internetin dipsiz kuyusunda, metrodaki ananasın başına üşüştü. Bu alışılmadık durumla ilgili herkesin bir fikri, hissi vardı fakat en çok twitter ananas monologlarından nasibini aldı.
@asosyalbirisi1 sordu, “Milyonlar tek yürek, akıllarda bir soru: Hanımefendi, napıyorsunuz?” @attorneyatbkk nüktedan bir çağrıda bulundu, “Arkadaşlar çok sevdiğimiz yavrumuz ananas Ankara metrosunda kayboldu görenler lütfen iletişime geçsin.” Peşi sıra @Manyakovski geldi, “Abla ısırmaz dimi? İsmi ne bunun çok tatlıymış.” Şarkıcı İrem Derici ise fotoğrafı, instagram hesabından “Allah belamı versin idolümü buldum” notuyla paylaştı.

Haberin Devamı

ANANAS BİLE ŞAŞKIN

Ankara metrosundaki esrarengiz ananasla ilgili birbirinden ilginç yorumların ardı arkası kesilmedi. İşte bu yorumlardan bazıları:
@Fatihyasinim Çok uzak değil yaklaşık 7 sene önce eve ilk kez ananas alındı. Babam bizi ananasın etrafına toplayıp konuşma yapmıştı.
@errbilll Ananas bile şaşkın! Tasma boynunda Ankara metrosunda! Hayat işte.
@ynserdll Ankara metrosunda ananas gezdiren kadın haberi ülkeye yönelik umutlarımı yeşertti.
@OnarZehra Ananas sevgim bu kadınla eşdeğer.
@cansulicueta O ananas çanta ve bence zinciri kopmuş farkında değil. Diğer ihtimalleri düşünmek ürkütüyor da biraz. Ankara metrosu bir efsanedir.
@m4chinist Kadın zincirle ananas dolştırıyor.. Allahım nereye gidiyoruz..
@adnanozkan ‘Ananas’a bir anlam yükledi herhalde. Eski sevgilisi mi acaba?

EN ZORU CİDDİ KALMAK

Çok geçmeden olayın iç yüzü anlaşıldı. Ananası gezdiren kişi Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji bölümü son sınıf öğrencisi Elif Usta, yaptığı da seçmeli bir ders kapsamında arkadaşı Sümeyye Salarvan’la birlikte gerçekleştirdiği bir performans sanatıydı. İlginç tepkiler aldığını ve performans sırasında ciddi kalmakta çok zorlandığını belirten Elif Usta, facebook hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:
“Hepimizin gülümseten ve sorgulatan haberlere aç kaldığı bu zamanda bir ananası anlamlandırma çabası bizi birleştirdi ve hayatımıza farklılık kattı. Farkında olmasalar da tüm yolculara katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Bu işi çok özel kıldılar. İşin arka planı ise şöyle:
Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi Akımı’nın kurucusu psikoterapist Albert Ellis, danışanlarının sosyal kaygıyla başa çıkabilmesi adına içlerinden yetkin gördüklerini utanca maruz bırakır. Bu maruz bırakma süreci toplum içinde farklı ya da küçük düşürücü olarak tanımlanabilecek eylemleri içerir. Peki, biz ananasa tasma takıp gezdirsek ve bunu Ankara metrosunda yapsak, bizim kaygısızlığımız insanların kaygısı mı olmaya başlar?

Haberin Devamı

NEDEN ACIYORUZ

Temelde iki sorunsal üzerine kurulu bir çalışma bu. Birincisi, tepki vermeyen insanları tepkisizliğe iten neydi? İkincisi, tepki veren kişiler neden belirli tepkiler verdiler? Zincirli bir ananası neden kimimiz garipsemez? Neden elinde ananas olan bir kadına acırız? Ona neden kızarız? Neden hakaret ederiz?
Elimizde hiçbir şey yok, çalışmanın bir sonucu yok. Biz bu durumun bizde uyandırdığı hisleri sorgulayana kadar da olmayacak. Kendimizi ve bizi bu şekilde davranmaya iten unsurları keşfettiğimizde, çalışma anlam kazanacak. Belki de biz daha anlamlı bakmaya başlamışızdır, kim bilir? Ali Şentürk hocama destekleri için sonsuz teşekkürler.”
Sanıyorum performans anındaki deneyimlerinin yanı sıra sosyal medyadaki tepkiler de Usta ve Salarvan’a önemli veriler sundu. Gülümsemeye meyyal Ankaralıların elinden tutan ikiliye yürekten teşekkürler, kentlinin muhtaç olduğu psikoloji bilimine yönelik çalışmalarında başarılar.

Haberin Devamı

Milyonlar tek yürek akıllarda bir soru

KRALİÇE PAKİZE KAYIPLARA KARIŞTI

ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin kraliçe kedisi Pakize, geçtiğimiz günlerde kayıplara karıştı. Pakize’nin facebook hesabından, “Fakültemizin kedisi Pakize’yi birkaç gündür göremiyoruz. Görenler bize mesaj yolu ile ulaşabilir” mesajı paylaşıldı. Sayfanın takipçisi Serkan Özkan, “Mimarlığın oralardadır kankisi kesik kulakla takılıyordur” yorumu yaparken, Eda Acara, “Yeni mimarlık binasında gördüm ben bir gün evvel, hatta eski mekanı oraymış diye de konuştuk. Zannederim sonradan idariyi bellemiş. Bence biraz geziyor” dedi. Bazı takipçiler, mart ayının yaklaşması nedeniyle Pakize’nin piyasa araştırması yapmak üzere uzaklaştığını iddia etti. Sayfa yönetimiyse, “Mimarlık Fakültesi’ni fethetmeye gitmiş. Dünya barışı adına evine geri getirdik” notuyla hayvansever yüreklere su serpti.

Yazarın Tüm Yazıları