'Karton Bardak'tan sanatsal dokunuş

Emre Türk, namıdiğer Karton Bardak... Onu, kartonbardak.tumblr.com adresindeki, yaklaşık altı yıl öncesine ait ilk paylaşımlarından tanıyorum. Sosyal medyanın dutluk olduğu yıllardan bu yana da Instagram’da takip ediyorum.

Haberin Devamı

Karton Bardaktan sanatsal dokunuş

‘Karton Bardak’ ismi, çizim konusunda herhangi bir eğitimi bulunmayan, fakat bana göre başarılı bir çizer olan Emre Türk’ün, karton kahve bardaklarına yaptığı çizimlerden geliyor.
Aynı zamanda inşaat mühendisi olan sanatçının ilgi çekici çizimlerinden nasibini alan ise yalnızca karton bardaklar değil. Defterleri dolduran çizimler bazen bir ayakkabıyı, tişörtü, bazen de gözlük çerçevesini süslüyor. Kullandığı malzemelerde sınır tanımayan Karton Bardak, kimi zaman tabakta kalan ketçapla bir otoportre çiziyor, kimi zamansa bir sonbahar yaprağında ya da muz kabuğunda bir karakter yaratıyor.

KALİTE KONTROL DENEYİ

Haberin Devamı

Geçmişte, çizdiği kitap ayraçlarını sürpriz olarak metro koltuklarına bırakan Karton Bardak, yaşadıklarını, ‘Kalite kontrol deneyi’ başlığıyla şöyle anlatmış:
“Ayracımı boş koltuklardan birine bırakıp onu görebileceğim başka bir koltuğa yerleşerek avımı bekliyorum. Son deneyimi yaparken 30 yaşlarında bir adam gelip 2-3 koltuk ötesine oturdu. Ben kitap okuyor gibi yaparken etrafına bakınmaya başlayıp ayracı fark etti, oturduğu yerden uzanarak aldı ve uzun uzun inceledi. Bence ayraç olduğunu anlamadı ama telefonuyla uzun bi mesaj trafiği yaşadıktan sonra ayracı montunun cebine yerleştirdi. Böylece başarılı bir deney sonrasında günüm biraz daha güzel geçti.”

METRO GÜNLÜKLERİ

Karton Bardak, Ankara’da geçmişte kullanılan toplu taşıma kartlarının üzerinde uzunca bir süre metro ve otobüs günlükleri tuttu. Toplu taşımadan manzaraları hayal gücü ve neşeyle buluşturan Emre Türk, yukarıdaki çizime, “Metronun tavanı resmen böyle. Görmüyor olamazsınız” notunu düşmüş. Herkesin bildiği 62’den tavşana da yeni bir soluk getiren çizer, 73’ten flamingo, 94’ten kertenkele, 56’dan baykuş, 8’den panda, 15’ten ahtapot, 19’dan fil ve 32’den keçi çizimleriyle şaşırtıyor.
Dilerim kente farklı bir gözle bakıp renk katan, üretken sosyal medya kullanıcılarına yeni isimler eklenir. İyi bir sosyal medya kullanıcısı olursanız belki siz de Karton Bardak’ı bir Ankara kahvecisinde yahut metroda çizim yaparken görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Karton Bardaktan sanatsal dokunuş

SÜPÜRMESEK YAPRAKLARI YAŞASAK SONBAHARI

Çankaya Belediye Başkanı @AlperTasdelen06 Twitter hesabından paylaştığı sonbahar karesine, “Süpürmesek yaprakları, yaşasak sonbaharı doya doya... Ne dersiniz?” notunu düştü. Sosyal medya kullanıcılarının yorumları gecikmedi:
@AlevPAL Sokakları bilemem ancak parklarda dökülen yapraklar bırakılsa ve toplanmasa böylece doğal kendi döngüsünde gübre olup parkın toprağını güçlendirse çok güzel olur...
@Ozge1971 Yaprakları süpürüp saklayıp zamanı gelince gübre olarak kullanabilirsiniz? Bırakırsanız yağmurdan sonra çok kaygan olabiliyor insanlar düşüp sakatlanabilirler...
@serhaninci Doğanın sanatını bozmamak lazım tabi.
@katremana Bugün kaydım düştüm. Bilemem artık benim dikkatsizliğimden mi yapraklardan mı? Fotoğraflarlar belediye çalışmıyor derler. Siz yine de süpürün. Kartpostallara bakar yaşarız sonbaharı.
@vsfsl Romantizm yapmayalım başkan giderler tıkanıverir ondan sonra “Çınkıyı Bılıdıyısı çılışmıyır!”
@hergunbirdOZ Aslında görüntü çok güzel ama acaba üstüne kar yağınca kayıp düşer miyiz?
@ihkalay Başta romantik olur, ama sonra, yayaların hatta araçların hareketini kısıtlar, drenaj sistemlerini bloke eder, çöp ile karışınca sorun büyür.
@nihalsaklayc O yapraklar toprakla buluşabilse ne dersiniz :(
@hikmetbbs77 Güvenlik riski yaratabilir; kayma, düşme..vs..yurttaşa sorulması bile özlenen:)
@marjinapulcu Yorum yapanlara söylüyorum: 2 dk romantik olun yahu! :)

Yazarın Tüm Yazıları