Bu kıyakların faili meçhul

Karlı bir günde sokağa çıktığınızda arabanızın ya da evinizin önünün temizlendiğini görüyorsunuz. Otobüste bir kitap, parktaki bankta bir dergi, kapınızın önünde bir kutu kurabiye buluyorsunuz. Aldığınız kahvenin ücretinin sizden önceki müşteri tarafından ödendiğini duyup şaşırıyorsunuz.

Haberin Devamı

Bu kıyakların faili meçhul
Tüm bu sürprizler size bir kartla birlikte ulaşıyor. Kartın üzerindeyse ‘Faili Meçhul Kıyak’ yazıyor. Kulağa romantik komedi filminden sahneler gibi gelse de, tüm bu kıyaklar ve daha fazlası sekiz yıldır hayata geçiriliyor.
Tunç Kılınç’ın 27 Şubat 2009’da fikiratolyesi.com’da “Hadi bir oyun oynayalım” diyerek başlattığı Faili Meçhul Kıyak (FMK) Hareketi, ufak şeylerle insanları mutlu ederek mutlu olmak ve anonim olarak kalmak esasına dayanıyor. Üzerinde “Faili Meçhul Kıyak. Seni gülümsetebildiysem ne mutlu... Sen de birine bir kıyak yap. Bıraktığın tek iz de bu kart olsun!” yazan kartlar ise, yapılan kıyakla birlikte olay yerine bırakılıyor. Oyunun devamı için gerekli olan bu kartlar, internet sitesinden indirilip baskı alınarak kullanılabiliyor. Öte yandan harekete gönül verenler tarafından kurulan failimechulkiyak.org internet sitesindeki formu doldurarak, bir matbaanın ücretsiz olarak bastığı kartlardan da talep edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu kıyakların faili meçhul

ŞAŞIRTICI VE BULAŞICI

Faili Meçhul Kıyak Hareketi, gizemli, yakalanma korkusu nedeniyle oldukça heyecanlı, basit fakat yaratıcılığa alabildiğine açık, çekici, şaşırtıcı, bulaşıcı bir girişim. İnsanda engellenemez bir ‘Ben de yapmalıyım’ hissi uyandırıyor. Faili meçhul bir kıyak yapanın ya da bir kıyakla karşı karşıya kalanın gününün kötü geçmesi mümkün mü? Siz de fikiratolyesi.com internet sitesini inceleyerek oyuna dahil olabilir, hem kendinize, hem de kentin asık suratlarına gülümsemeler armağan edebilirsiniz.
Fransız şair Paul Eluard’ın Aydınlık adlı şiirinde söylediği gibi: “Hayal edilecek bir şey vardır/Yerine getirilecek istek/Doyurulacak açlık/Cömert bir yürek/Uzanmış açık bir el/Canlı canlı bakan gözler vardır/Bir yaşam vardır yaşam/Bölüşülmeye hazır.” Haydi hayallerimiz, cömert yüreğimiz, canlı canlı bakan gözlerimizle, yaşamı bölüşmeye ve aydınlatmaya...

Haberin Devamı

Bu kıyakların faili meçhul

KLİŞE TAMLAMALAR VE DİĞERLERİ

Ankara’daki alternatif yaşamın takipçisi Lavarla, geçtiğimiz günlerde twitter hesabından bir anket yaptı ve sordu, “Elimizde iki adet klişeleşmiş tamlamamız var, hangisini uygun görüyorsak çekinmeden tıklayalım. Sizce Ankara hangisi?” 472 katılımcının yüzde 54’ü ‘Memur şehri’, yüzde 24’ü ‘Öğrenci şehri’ derken, yüzde 22’si ise ‘Diğer’ seçeneğini işaretledi. Lavarla’nın “Farklı görüşlerinizi mention olarak bekliyoruz” iletisinin ardından gelen birbirinden ilginç mesajlar ise şunlar:
@sonerdemirci Ankara, la notasıdır.
@cidolu Ankara iki oda bir salon.
@yagmurkoksun Griyi hissedebilenlerin, sevebilenlerin şehridir Ankara. Hüznün verdiği o garip huzur gibi.
@cinnetmustatili Donuyom gardaş sen ne diyon yav şehri.
@makluvat Ankara, varolmanın dayanılmaz hafifliğini sırtında taşıyanların şehridir. Gitsen gidemezsin. Neyi özlediğini bilmezsin ama özlersin
@aysekaraer #MuratSevinç: Evdir Ankara. Hani şu misafirliğe gittiğinizde buzdolabını açabildiğiniz sıcak ve teklifsiz arkadaş evlerinden.
@GizemYordem Kulaklıkta en sevdiğin şarkı çalarken keyifle yürümektir Ankara
@serenerciyas Bilgedir. Hakkında atıp tutanlara içinden kıs kıs güler.
@Kizilbiyikk Ankara yaşamasını bilene güzeldir. Bilmeyene gridir, ölüdür.
@h_talu Sesi uzaktan hoş gelen davuldur Ankara
@bastomtomm Dolaba kaldırdığın kışlık montun cebindeki 20 liradır Ankara, tekrar bulunca mutlu eder.

Yazarın Tüm Yazıları