Yüksek hızlı tren kazasında tazminatlar sigortadan ödenecek

Dün, yine tren kazası yaşandı. Yine diyorum, çünkü son yıllarda tren kazası sayısı azımsanmayacak boyutta.

Haberin Devamı

Bu sefer Konya seferini yapan Yüksek hızlı tren, kılavuz tren ile çarpıştı; çarpmanın etkisiyle üst geçit çöktü ve kazada -ben bu satırları yazarken- üçü makinist 9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 47 kişi de yaralandı. Kaza henüz çok yeni ama eminim, birkaç gün sonra, ‘bu kaza sigorta kapsamında mı, değil mi?’ diye konuşulup, tartışılmaya başlanacaktır. Ben şimdiden konuya açıklık getireyim. Evet, kaza sigorta kapsamında ve tazminatlar sigortadan karşılanacak. Sigorta şirketi ise Mapfre Sigorta.

SİGORTACISI MAPFRE SİGORTA

İşisin aslını isterseniz, Devlet Demiryolları’nın (TCDD) sigorta konusu biraz karmaşık. Öncelikle şunu belirteyim, karayolu, denizyolu ve havayolu ile seyahat eden yolcular zorunlu olarak sigortalanıyor. Tren yolu ile seyahatlerde ise yolcular özel sigorta kapsamına girmiyor, haliyle de zorunlu sigorta uygulaması bulunmuyor. Peki, işler nasıl yürüyor? TCDD, sigortaya yönelik tüm işlemlerini, kendi bünyesinde kurduğu, ‘Dahili Sigorta Fonu’ aracılığı ile yürütüyor. Nitekim mevzuat; TCDD’a, sigortayla ilgili işlemleri yapma veya yaptırma, sigorta acenteliği ve her türlü ekspertiz işlemlerini yürütme ve dahili sigorta fonu kurma yetkisini veriyor. Buna göre de yolculara ödenecek maddi-manevi tazminatlar, demiryollarında çalışan personele ödenecek tazminatlar, trenlerin, binaların uğrayacakları maddi zararlar bu fondan karşılanıyor. Çok iyi hatırlıyorum geçtiğimiz senelerde meydana gelen tren kazalarında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat bu fondan ödenmişti.

Haberin Devamı

İKİ SİGORTA BİRDEN

Şimdi ise durum biraz farklı. TCDD son yıllarda aynı zamanda özel sigorta da yaptırıyor. Bunun için de ihaleye çıkıyor. İşte, dün meydana gelen kaza da sigorta kapsamında. Sordum, soruşturdum. Öğrendiklerimi sizlerle de paylaşayım. TCDD, Yüksek hızlı tren ve konvansiyonel tren yolcularını, mali sorumluluk ve yolcu ferdi kaza sigortası ile sigortalatıyor. Bu çerçevede de kaza sonucu ölenlerin yakınlarına vefat tazminatı, sakat kalanlara sakatlık tazminatı ve sağlık giderleri sigortadan karşılanıyor. Öğrendiğime göre; TCDD, trenle yolculuk edenleri mali sorumluluk sigortası ile sigortalatıyor, hızlı tren ile seyahat edenleri ise hem mali sorumluluk hem de ferdi kaza sigortası ile sigortalatıyor. Yani, hızlı tren ile seyahat eden yolcuların iki sigortası birden bulunuyor.

Haberin Devamı

LİMİTİ 20 MİLYON TL

Hatta buna TCDD’ın bünyesinde kurduğu Dahili Sigorta Fonu’nu da katarsanız –ki, sigortanın limitlerinin yetmediği durumlarda devreye Dahili Sigorta Fonu giriyor- tren ile yolculuk edenlerin üç koldan sigorta koruması bulunuyor diyebiliriz. Demiryolu işletmeciliği yönetmeliğine baktım, sigortanın limitleri ise olay başına 20 milyon TL. Yine öğrendiğime göre de ferdi kaza sigortasının kişi başına limiti de 62 bin 500 lira.

Bu kapsamda, dünkü kazada da ölenlerin yakınlarına vefat tazminatı, sakat kalanlara da sakatlık tazminatı sigortadan ödenecek. Ayrıca sigorta, kaza nedeniyle meydana gelen tüm sağlık giderlerini de karşılayacak. Sigorta şirketi ise, Mapfre Sigorta. Peki, bundan sonra süreç nasıl işleyecek? Öncelikle Mapfre Sigorta, ferdi kaza sigorta kapsamında ve sigortanın limiti içinde vefat tazminatı, sakatlık tazminatı ve sağlık masraflarını ödeyecek. Sonrasında ise devreye sorumluluk sigortası girecek.

Yazarın Tüm Yazıları