Yönetmelikte gözden kaçan önemli detay

1 Ocak’ta başlayacak olan, 45 yaş altı tüm çalışanları ilgilendiren bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım ile ilgili tahmin ediyorum bahsetmediğimiz konu kalmadı.

Haberin Devamı

Çalışanların sisteme nasıl gireceğini, işverenlerin kişileri sisteme nasıl dahil edeceğini, birikimlerin hangi fonlarda değerleneceğini, sistemden nasıl çıkılacağını, ne zaman emekli olunacağını geçtiğimiz yazılarda detaylı anlattık. Otomatik katılım ile ilgili yönetmelikler, genelgeler de yayımlandı, yayınlanmaya da devam ediyor. Mesela en son, 2017 içinde hangi şirketlerin hangi tarihlerde sisteme dahil olacağına –ki, ilk olarak 1.000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerden başlıyor- yönelik Bakanlar kurulu kararı da açıklandı.

OTOMATİK KATILIMDAN KAÇIŞ YOK

Şimdi ise, otomatik katılım yönetmeliğinde gözlerden kaçan bir maddeyi sizlerle paylaşacağım. Maddeyi aynen yazıyorum: “Sistemden ayrılma işlemi gerçekleştiren çalışanlar, Müsteşarlığın belirleyeceği esaslar dahilinde, 2 yılda bir tekrar otomatik olarak sisteme dahil edilebilirler. Müsteşarlık, bu süreyi 1 yıla kadar azaltmaya ve 3 yıla kadar artırmaya yetkilidir.

Haberin Devamı

Peki, bu ne anlama geliyor? Sürekli olarak bana, ‘sisteme girmesek olmaz mı?’ ya da ‘ne zaman çıkabiliriz, istediğimiz zaman ayrılabilir miyiz?’ diye soranlara kötü haber vereceğim; yönetmelikteki bu madde, en basit anlamıyla otomatik katılımdan kaçış yok anlamına geliyor.

Diyelim ki, 1 Ocak’ta işvereniniz tarafından sisteme dahil edildiniz ama siz 2 ay içinde hemen çıktınız ya da bir yıl sonra herhangi bir nedenden dolayı ayrıldınız. 2 yıl sonra işvereniniz, sizi tekrar otomatik olarak sisteme dahil edecek. Diyelim ki, yine istemediniz ya da yine girip, çıktınız; 2 yıl sonra yeniden otomatik olarak sisteme sokulacaksınız.

HER 2 YILDA BİR SİSTEME GİRECEKSİNİZ

İşte yönetmelikteki o madde, bu anlama geliyor. Hazine isterse, bu 2 yıllık süreyi 1 yıla da indirebilir, yani bir yıllık süreler içinde sizi tekrar sisteme dahil edebilir; isterse de süreyi 3 yıla çıkartabilir. O yüzden, otomatik katılımdan kaçış yok diyorum. Tabi bu konuyla ilgili detayları önümüzdeki dönemde Hazine açıklayacaktır.

Eminim birileri, ‘böyle uygulama nerede var, görülmüş şey mi?’ diyecektir. Görülmüş uygulama. Mesela İngiltere’de de otomatik katılım uygulaması var ve orada da ayrılan, çıkanlar 3 yıl sonra yeniden işverenler tarafından sisteme dahil ediliyorlar. 

Yazarın Tüm Yazıları