Üretim Reform Paketi ne getirecek?

AÇIKÇA söyleyeyim, yıllardır, çeşitli toplantılar vesilesiyle Anadolu’daki hem sanayiciler hem de KOBİ’ler ile bir araya geldiğimde, duyduğum şikayetlerin en başında, yatırım yapacak alan sorunu gelir.

Haberin Devamı

Doğru, özellikle Anadolu’da yatırım yapılması için her türlü destek veriliyor, cazibe merkezleri yaratılıyor ama temel sorun, sanayicinin tesis kuracağı bir arazinin olmaması. Şunu da belirteyim, maalesef kurulan organize sanayi bölgelerinin (OSB) bir kısmı yatırımcının ihtiyacına cevap vermediği gibi bulundukları ilin sanayisinin gelişmesine de pek katkısı olmuyor.

ÜRETİME HAZIR SANAYİ BÖLGESİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçen hafta Meclis’e gönderilen Üretim Reform Paketi, hem sanayinin gelişimi hem üretimin artırılması hem de yıllardır süren sorunların çözümü açısından önemli bir tasarı. Peki, neler getiriyor? Önemli gördüğüm hususları madde madde anlatayım.

- Mevcut sanayiciler ile yeni yatırım yapacak olanların mali yükleri azaltılacak. OSB’lerde, serbest bölgelerde yapılacak yatırımlarda damga vergisi alınmayacak, harçlardan ve emlak vergisinden muaf tutulacak. Sanayicilere enerji desteği sağlanacak.

Haberin Devamı

- Yüksek parsel fiyatlarına düzenleme getirilecek ki, bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’de, sanayi parsel birim fiyatının Singapur organize sanayi bölgesinden daha pahalı olduğunu açıklamıştı.

- OSB uygulamaları yaygınlaşacak, yeni bölgeler kurulacak ve yatırımcıya, üretime hazır sanayi parselleri uluşturulacak, yerli üretim yapacaklar desteklenecek.

- Üretimi artırmak için özel endüstri bölgelere kurulacak. Bu bölgelerde yatırım yapacak olanlar en az 400 milyon TL tutarında yatırım taahhüdünde bulunacak.

- OSB’lerdeki yatırımlar için Bakanlık tarafından kredi verilecek, finans kuruluşlarından kullanılacak krediler için de faiz desteği sağlanacak.

YATIRIMCIYA SAĞLANACAK DESTEKLER

- OSB’lerde faaliyet gösteren işletmeler, ayrı şirket kurmasına gerek kalmadan elektrik üretim tesisleri kurup, işletme hakkına sahip olacak.

- Bazı illerdeki sanayi bölgelerinde yatırım yapılacak alanlar bedelsiz yatırımcıya tahsis edilecek.

- Sanayi tesislerinin bulunduğu alanlara başvuru yapılması halinde OSB olarak değerlendirilecek ve desteklerden yararlandırılacak. Aynı zamanda OSB’den mülk edinen sanayiciler tapularını teminat olarak da gösterebilecek.

Haberin Devamı

- OSB’ler gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurabilecek.

Aslında tasarı daha birçok alanda sanayide ve üretimde reform yaratacak maddeler içeriyor. Sözün özü; tasarı yasalaşırsa, sanayiciye ciddi bir destek geleceği gibi özellikle Anadolu’da yatırım alanı sorunu bitecek ve daha da önemlisi faaliyete geçmeyen alanlar –ki, 200’den fazla alan olduğu tahmin ediliyor- geri alınıp, üretime kazandırılacak.

 

Yazarın Tüm Yazıları