Trafik sigortasının fiyatı artacak mı?

Sene sonu yaklaştı, trafik sigortası yeniden gündeme geldi.

Haberin Devamı

Bir süredir, 2018’de, trafik sigortası fiyatının artacağı konuşuluyor. Nitekim son günlerde okuyuculardan da sorular geliyor. Peki, konu neden gündeme geldi ve daha da önemlisi gelecek yıl fiyatlar artacak mı? Doğru, sigortacılar cephesinde, primlerin artması yönünde bir talep var. Anlatayım ama önce, kısa bir bilgi vereyim. Bu yılın Nisan ayında trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasına geçilerek, sigorta şirketlerinin alacağı en yüksek primler belirlendi. Bir anlamda fiyata devlet müdahale etti. Primler ortalamada yüzde 30 seviyesinde düşürülürken; indirim oranı bazı araç gruplarında yüzde 40, hatta bazı şehirlerde yüzde 50’lere kadar çıktı. Sigortacılar da, ‘zarar edeceğiz’ diye tepki gösterdi. Bu tepkiyi gösterirken de trafik sigortasında 2,3 milyar TL zarar oluşacağına yönelik bir de analiz ortaya koydu.

Haberin Devamı

ENFLASYON KADAR ARTIŞ

Tavan fiyat uygulaması başlayalı neredeyse 8 ay oldu. Bu sürede trafik sigortasından 376 milyon TL’ye yakın gelir kaybı yaşandı. Şimdilerde ise sigortacılar; 2,3 milyar liralık zarar analizini, 8 aydaki gelir kaybını, döviz ve enflasyondaki artışın hasar maliyetleri üzerinde yaratacağı olumsuz etkiyi ve gelecek yıl asgari ücrete paralel bedeni tazminatlarda yaşanacak artışı gerekçe göstererek, trafik sigortası fiyatlarına en azından enflasyon oranında artış talep ediyor. Her platformda da ekonomi yönetimine bu taleplerini iletiyor.

Peki, karşılık buldu mu? Cevap, evvelsi gün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten geldi. Mehmet Şimşek, bu taleplere, “Trafik sigortasına ilişkin kaygıları dinliyoruz. Bizim analizlerimiz ile sektörün analizleri şu ana kadar uyuşmuyor ama sonuçta gerçekler değişirse tabii ki, varsayımlarımızı gözden geçiririz” diye cevap verdi. Mehmet Şimşek’in bu açıklamasından şunu anlıyorum; Hazine, 2018’de, tavan fiyat uygulamasında, enflasyon kadar bile olsa artış yapmayacak.

FİYAT YÜZDE 30 DÜŞTÜ

Ancak şunu da söylemekte fayda var, trafik sigortasının fiyatı hiç artmayacak demek de doğru değil. Tavan fiyat uygulaması başladığında Hazine, Mayıs ayından itibaren geçerli olmak üzere azami primleri her ay yüzde 1 artırma hakkını sigortacılara tanıdı. Geçtiğimiz Eylül ayından itibaren de aylık yüzde 1’lik artışı, yüzde 1,5’a çıkardı. Bu da şu anlama geliyor: Mayıs’tan bugüne kadar yüzde 8,5 zam yapıldı ve Aralık ile birlikte de sene sonuna kadar 8 ayda toplamda sigorta primi yüzde 10 artmış olacak. Bunu niye yazıyorum, okuyucular, ‘fiyatta artış yok diyorsun ama bizim primler artıyor’ demesin diye. Daha açık bir anlatımla, trafik fiyatında, gelecek yıl Hazine’nin izin verdiği aylık artışların dışında bir artış olmayacak.

Haberin Devamı

Eminim birileri, ‘daha ne istiyorlar, yüzde 10’luk artış nelerine yetmiyor’ diyecektir. Şimdi buna, ‘yetmez, çünkü...’ desem, o birileri, ‘kardeşim sen de tüketici değil misin?’ diye tepki gösterecek; ‘yeter’ desem, bu sefer sigortacılar, ‘hesap ortada, bizi en iyi senin anlaman lazım’ diyecek. Bir analiz yapıp, yorumu siz okuyuculara bırakayım. Tavan fiyat uygulaması ile trafik primleri ortalama yüzde 30 düştü. Yıllık enflasyon ve dövizdeki artışın başta yedek parça olmak üzere hasar maliyetlerine etkisini ortalama yüzde 10, alsak; 2018’de asgari ücrete yapılacak yüzde 8 zammın, bedeni hasarları bu oranda artıracağını eklesek, çok kaba bir hesapla sene başından bu yana trafik sigortasında yüzde 40’lık bir kayıptan bahsedebiliriz. Demin de belirttiğim gibi sene sonuna kadar primdeki artış ise yüzde 10 olacak.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Yazarın Tüm Yazıları