Siber sigorta

Artan siber saldırılar nedeniyle sigortacılar hem kurumlara hem de bireylere yönelik siber sigorta geliştirdi. Sigorta ile birlikte kişilere anti virüs programı bile veriliyor. Son 6 ayda 100 şirket, 20 bin kişi sigorta yaptırdı. Özellikle AB’deki saldırı sonrası sigortaya talep ciddi arttı.

Haberin Devamı

SİBER saldırılar, sadece kurumları değil sokaktaki vatandaşı da tedirgin ediyor. Teknoloji geliştikçe risk de artıyor. Üstelik siber saldırı öyle bir risk ki, tüm ülkeler bundan nasibini alıyor. Nitekim geçen ay sonunda ABD, ağır saldırıya maruz kaldı, bundan Türkiye de etkilendi. Artık Türk şirketlerinin de gündeminde siber saldırı riski ve bu riske karşı önlem alma ihtiyacı var. Hal böyle olunca, dünyada yaygın olarak kullanılan ve birçok çeşidi bulunan siber sigorta, Türkiye’de de son altı ayda hem kurumlar hem de kişiler tarafından ilgi görmeye başladı. Şunu da belirtmekte fayda var, Türkiye için siber saldırılara karşı siber sigorta kavramı henüz çok yeni.

 

Peki, nedir siber sigorta? Konunun detayına geçmeden önce bir durum tespiti yapalım. Türkiye’de kişisel bilgisayar kullanım oranı yüzde 45-50’lerde, cep telefonu kullanım oranı ise yüzde 97’lerde. İnternet bankacılığı kullanan kişi sayısı 45 milyon seviyesine, mobil bankacılık kullanan müşteri sayısı da 20 milyon seviyesine ulaşmış durumda. 12 milyondan fazla da e-ticaret kullanıcısı var. Ticari işletmelere gelince; kurumlarda internet erişim oranları yüzde 90-95’lerde ve internet bankacılığı kullanan ticari ve kurumsal müşteri sayısı 3 milyona yakın. Ve Türkiye’de, yılda 10 milyon kişi bir şekilde siber suç mağduru oluyor. İşte bu tablo bir taraftan sigortacıların iştahını kabartıyor ancak, riskin yüksek olmasından dolayı da endişe yaratıyor.

 

Haberin Devamı

BİREYLER SİGORTA YAPTIRIYOR

 

Gelelim, siber sigortaya. Önce kurumlardan başlayalım. Son bir yılda, kurumsal verilerin ihlali ve bunlardan doğacak zararlar ile yetki dışı yazılım, virüs bulaşmasına karşın; başta finans, perakende, üretim sektörlerinden olmak üzere 100’e yakın şirket, siber risk sigortası yaptırdı. Özellikle son ABD saldırısından sonra ise sigortacılara yüzlerce şirketten talep geliyor. İşin ilginci siber risk sigortasına asıl talep kişilerden geliyor. Sigortacıların çıkardığı kişisel bilgi hırsızlığı ile siber saldırılara karşı koruma sağlayan ‘kimliğim güvende’ sigortasını, 20 binin üzerinde kişi satın aldı. Ürünün en önemli özelliği ise sigorta ile birlikte kişinin bilgisayarına herhangi bir şekilde virüs bulaşmasını önleyecek, bulaşırsa da bunu temizleyecek bir antivirüs yazılımı hediye edilmesi. Böylece sigortacılar da kişi hatasından kaynaklanan risklere karşı kendini korumaya almış oluyor.

 

 

Haberin Devamı

SİGORTA YAPTIRANA VİRÜS KORUMA VERİYORUZ

 

Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, bu yılın ilk yarısında ‘kimliğim güvende’ adı altında bireylere, kişisel bilgi hırsızlığı ve siber saldırılar üzerine yeni nesil bir sigorta ürünü sunmaya başladıklarını belirterek, şunları söylüyor:

 

“Aslına bakarsanız bu ürün sigortalılarımıza iki şekilde hizmet veriyor. Birincisi, kişisel bilgi hırsızlığı ve siber saldırılara karşı müşterimizin dolandırıcıların kurbanı olmadan kendini korumasına yardımcı olan internet tarama (web radar) ve virüs koruma (antivirüs) hizmetleri. Web radar hizmeti ile ürünü satın aldığınızda, çalınması durumunda sorun yaşayabileceğiniz kişisel bilgilerinizi girebileceğiniz bir yazılıma, size özel bir kullanıcı adı ile erişiminiz sağlanıyor. Bu yazılım bütün sanal alemi düzenli olarak tarayarak riskli işlem tespit ettiğinde sizi uyarıyor ve ne gibi önlemlere alabileceğinizi söylüyor.  Bunun dışında, poliçeyi aldığınızda bilgisayarınıza herhangi bir şekilde virüs bulaşmasını önleyecek, bulaşırsa bunu temizleyecek bir antivirüs yazılımı hediye ediliyor. Bugüne kadar 20 bine yakın vatandaşımız kimliğim güvende sigortası yaptırdı. 2016 sonunda 30 bin, 2017 sonunda ise 100 bin bireysel müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz. Sayı çok hızlı şekilde artıyor, risklerin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda artan bilinçle birlikte talep de hızla yükseliyor.”

 

 

Haberin Devamı

NELERİ KAPSIYOR?

 

 

KURUMLAR İÇİN

 

Kurumsal verilerin ihlali ile bağlantılı zararlar, savunma masrafları, yasa ve yönetmelik ihlali nedeniyle kesilen para cezaları, yetki dışı yazılım ya da virüs bulaşması, erişim kodunun çalınması, verilerin imhası, ağ kesintisi nedeniyle iş durması, siber şantaj gibi risklere karşı teminat veriliyor. Teminat limiti 10 milyon Euro ama duruma göre 100 milyon Euro’ya kadar çıkabiliyor.

 

Bireyler İçin: Kişisel bilgi hırsızlığı, siber saldırı, dolandırıcılık olayları, kimlik hırsızlığı, kişisel şifre çalınması gibi risklere karşı sigorta teminatı veriliyor.

 

 

KİŞİLERİ BEKLEYEN BAŞLICA RİSKLER

 

Sigortacılara göre, siber saldırılar nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin tamamına yakını kullanıcı hatasından kaynaklanıyor. Sigortacılara göre yaygın örnekler şunlar:

 

Haberin Devamı

Oltalama: En yaygın internet dolandırıcılığı türü. Dolandırıcılar yasal bir kurum gibi davranarak hesap bilgilerinize erişiyor. Size gönderdikleri yanlış bir internet bağlantısına tıklayıp kişisel bilgilerinizi açılan sayfada yazıyorsunuz ve artık bilgileriniz onların elinde. Türkiye’de yılda 15 bine yakın kişi oltalama mağduru.

 

Virüslü e-posta:  Bankanızdan gelmiş gibi görünen bir e-posta gönderiliyor ve bağlantıya tıklamanız isteniyor. Tıkladığınız anda bilgisayarınız artık sizin kontrolünüzde değil.

 

Sosyal ağ dolandırıcılığı: Dolandırıcılar yakın arkadaşınızmış gibi Facebook üzerinden sizden para istiyor.

 

Trojan: Bilgisayarınız uzaktan yüklenen bir program ile sizin kontrolünüzden çıkıyor.

Yazarın Tüm Yazıları