Kimler dövizle borçlanamayacak?

Merkez Bankası, Sermaye Hareketleri Genelgesi’ni yayımladı. Buna göre, döviz geliri olmayan şirketler, 2 Mayıs’tan itibaren artık döviz kredisi kullanamayacak. Tabi bunun bazı istisnaları var. Okuyucudan gelen soru ve yorumlar gösteriyor ki, yeni düzenleme hakkında kafalar karışık.

Haberin Devamı

Peki, kimler döviz ile borçlanabilecek, kimler borçlanamayacak, hangi kurum ve kuruluşlar istisnalar içine girecek? Daha net anlaşılması için madde madde anlatayım:

SINIR 15 MÄ°LYON DOLAR

- Döviz geliri olmayan Türkiye’deki yerleşik şirketler, yurtiçinden ya da yurtdışından döviz kredisi ile borçlanamayacak.

- Döviz geliri
olan şirketler kredi kullanım tarihinde kredi bakiyesi 15 milyon doların altında olanlar, kullanmak istedikleri kredi tutarı ile mevcut kredi bakiyesi toplamının son 3 yılın döviz gelirleri toplamını aşmayacak şekilde döviz kredisi kullanabilecek. Bu şarta uymayan şirketler döviz ile borçlanamayacak, kredileri de dövize endeksli olarak yenilenmeyecek.

- 2 Mayıs’tan önce kullanılmış döviz kredileri ve dövize endeksli krediler, kredi bakiyesi hesaplamasına dahil edilmeyecek.

Haberin Devamı

- Yeri gelmişken belirteyim, Merkez Bankası’nın genelgesinde döviz gelirlerinin kapsamına da yer veriliyor. Buna göre; ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerden elde edilen gelir döviz geliri olarak kabul ediliyor.

YENÄ° Ä°STÄ°SNALAR GETÄ°RÄ°LDÄ°

Gelelim, istisnalara. Kamu kurum ve kuruluÅŸları, bankalar, finansal kiralama ÅŸirketleri, faktoring ÅŸirketleri ve finansman ÅŸirketlerince kullanılacak döviz kredileriyle, yatırım teÅŸvik belgesi kapsamında veya bazı yatırım mallarının finansmanında kullanılacak döviz kredileri bu kapsamın dışında tutuldu.Â

Peki, diğer istisnalar neler? Savunma sanayi projeleri ile kamu-özel işbirliği ile gerçekleşecek yatırımlar ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin yatırımlar için döviz geliri şartı aranmayacak. Yani, bu yatırımları yapan şirketler dövizle borçlanmaya devam edecek. Buna yurtiçi ihaleler için uluslararası ilana çıkılan yatırımlar da dahil. Yeni düzenlemede ilk kez ihracat yapacak ya da ihracata yeni başlayan şirketler de unutulmadı. Bu işletmeler, döviz gelirleri kadar döviz ile borçlanabilecek.

Yazarın Tüm Yazıları