Hem BES’i olup hem de otomatik katılıma gireceklere tavsiyeler

ÇALIŞANLARIN bireysel emeklilik sistemine girmesine imkan tanıyan otomatik katılım ile ilgili her gün okuyuculardan onlarca soru geliyor. Merak edilenlerin büyük bir çoğunluğuna bugüne kadarki yazılarımda değindim, önümüzdeki günlerde de değinmeye devam edeceğim.

Haberin Devamı

Gelen soru ve yorumlara dikkat ettim de ortada ciddi bir kararsız kesim var. Bunlar, mevcutta bireysel emekliliği olup da 1 Ocak’tan itibaren bir de işverenleri tarafından otomatik olarak sisteme dahil edilecek kişiler.

Kimileri, ‘benim zaten iki ayrı şirketten bireysel emekliliğim var, hepsine birden ödeme yapamam’ deyip, otomatik katılımdan hemen çıkmak istediğini söylüyor; kimileri, mevcut bireysel emekliliğin mi yoksa otomatik katılımın mı daha cazip olduğunu soruyor. Kimileri, mevcut BES’ini iptal edip, otomatik katılımla yola devam etmek istiyor. Çoğunluk okuyucum ise bir öneride bulunmamı istiyor. Açıkça söyleyeyim, mevcut BES’i iptal ettirmek ya da otomatik katılımdan çıkmak kişilerin kendi vereceği bir karar. Bu konuda ne yorumda bulunursam, bağlayıcı olur. Sonuçta bu; kişilerin emekliliklerine, yani geleceklerine yönelik bir karar. Biliyorum bu cevap sizi tatmin etmedi. Öyle ki, kimi okuyucular, ‘neden bir öneride bulunmuyorsun’ diye de eleştiriyorlar.

Haberin Devamı

ÖDEMELERİNİZİ AZALTABİLİRSİNİZ

Peki, elimden geldiğince önerilerde bulunmaya çalışayım. Öncelikle şunu belirteyim, bireysel emeklilik sisteminden, otomatik katılıma aktarım yapma ya da transfer olma hakkı tanınmadı. O nedenle mevcut BES’inizden çıkarsanız geçmişe yönelik tüm haklarınız silineceğinden  mevcut bireysel emekliliğinizi iptal ettirmenizi önermem. 1 Ocak’ta başlayan otomatik katılımın ciddi avantajları olduğundan, yeni sistemden çıkmanızı da önermem.

Eminim şimdi, ‘ona da öde, buna da öde, nerede bu bolluk, kaç para maaş alıyoruz ki’ diyeceksiniz. Haklısınız. O nedenle birkaç öneride bulunayım. Hatta madde madde yazayım.

Mevcut BES’e ödediğiniz aylık katkı payını azaltabilirsiniz. Böylece mevcut BES’iniz devam eder, geçmişten gelen devlet katkısı hakkınızı ve emeklilik süresini de kaybetmezsiniz. Otomatik katılıma da girerek hem devletin hem de sistemin sunduğu cazip haklardan yararlanırsınız. Diyelim ki, mevcut BES’e, aylık 200 lira yatırıyorsunuz; otomatik katılıma girdiğinizde de maaşınızdan aylık 100 lira kesilecek. ‘Her ay 300 lira ödeyecek gücüm yok’ diyorsanız; mevcut BES ödemenizi 100 liraya indirirsiniz. Böylece 100 lira ona 100 lira otomatik katılıma, eskisi gibi yine 200 lira ödemeye devam edebilirsiniz. Açıkçası ben bu alternatifi öneriyorum. Mevcutta iki ayrı BES’iniz varsa, aynı uygulamayı yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

ARA VEREBİLİRSİNİZ

Mevcut BES’inize katı payı ödemeyi durdurup, ara verebilirsiniz ya da dondurabilirsiniz. İstediğiniz kadar da ara verebilirsiniz. Tabi birikiminizden bazı kesintiler yapılacaktır. Eğer mevcut BES’inizde geçirdiğiniz süre 5 yıldan az ise birikiminizden hem fon işletim gideri hem de şirket yönetim gideri kesintisi devam edecektir. Süreniz 5 yıldan fazla ile sadece fon işletim gideri kesintisi yapılacaktır.

Elbette bunların dışında mevcut BES’inizi iptal ettirip, yola otomatik katılım ile devam de edebilirsiniz; otomatik katılımdan çıkabilirsiniz de. Her zaman söylediğim gibi tercih tamamen sizin.

 

Yazarın Tüm Yazıları