Fabrikası yanan sigortadan para alamıyor mu?

SADECE bu yıl, İstanbul’da, 80’in üzerinde fabrika yangını çıktı.

Haberin Devamı

Son beş yılda ise 840’a yakın fabrika yanmış. Her geçen gün de fabrika yangınlarının sayısı artıyor.

Soru şu: Bu yangınların hepsi tesadüf mü, yoksa kasıtlı mı?

Nasıl ki, fabrika sahipleri, sigortadan para almak için kasıtlı olarak yangın çıkarıp, sahte hasar yoluna başvuruyorlar demek doğru değilse; bu yangınların hepsi de tesadüftür, altında kasıt aramaya gerek yok demek de doğru değildir.

Ama ekonomide geçici sıkıntıların yaşandığı dönemlerde fabrika ve depo yangınlarında artış olduğu vakadır. Bu sadece Türkiye’ye has bir durum değil dünyada da bu böyle.

Geçenlerde CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, artan bu fabrika yangınları ile ilgili açıklamalarda ve uyarılarda bulundu. Yangınların incelenmesi gerektiğini belirten Tekin, fabrika yangınlarını verdiği soru önergesi ile Meclis gündemine de taşıdı ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a bazı sorular yöneltti.

Sorulara arasında; yangınlar sonucunda sigorta şirketleriyle ne tür itilaflar yaşandığı ve 2017 yılından günümüze kadar geçen sürede sigorta şirketleri tarafından karşılanan zararın tutarının ne kadar olduğu da var.


GÜRSEL TEKİN’İN SÖYLEMİ
İşin ilginci, Gürsel Tekin, fabrika yangınlarını gündeme taşırken yaptığı açıklamalar arasında şunları da söyledi: “Sadece sigortadan para almak için yangın çıkarıldığı düşünülebilir. Hayır. Sigortalar öyle çok kolay para ödemiyorlar. Bin bir tane zorlukla paranızı alıyorsunuz.”

Kimse kusura bakmasın ama işte bu söylem doğru bir söylem değil. Neden mi? Anlatayım.

Sadece geçen yıl sigortacılar 29 milyar TL’ye yakın tazminat ödedi. Yine geçen yıl, 11 milyon adedin üzerinde hasar dosyası oluştu ve sigorta şirketleri her gün oluşan 44 bin adet hasar dosyası karşılığında yine her gün 112 milyon lira hasar ödemesi yaptı ki, bunların içinde fabrika ve depo yangınları da var.

Daha bitmedi. 2017’de sigortacılar 1.5 milyon işletmeye sigorta teminatı verdi.

Toplam teminata gelince, Gayri Safi Milli Hasılanın 35 katı tutarında -ki, bu da 90 trilyon TL demektir- teminat vererek; içinde fabrikaların da olduğu tüm yatırımlara güvence sağlandı.

Hal böyleyken, “Sigortalar öyle çok kolay para ödemiyorlar. Bin bir tane zorlukla paranızı alıyorsunuz” söylemi bana göre biraz değil, bir hayli haksızlık oluyor.


KASTEN Mİ YAKIYORLAR?
Şu da var, adamın fabrikasında yangın çıkmışsa, sigorta eksperleri hasar tespiti için gittiğinde fabrika sahibi eksperleri içeri almayıp, kovuyorsa, sonra da ‘hasarımı ödemiyorlar’ diye feryat ediyorsa; orada durup biraz düşünmek lazım.

Ya da adam yanmış deposunda bin ton mal olduğunu iddia edip, bunu da fatura ile ispatlayamıyorsa, sonra da dönüp, ‘sigortadan paramı alamadım’ diye bağırıp çağırıyorsa, burada da durup biraz düşünmek lazım.

Bana ilginç gelen bir durumu da paylaşayım.

Bir taraftan, “Fabrika yangınları dikkat çekici boyuta ulaşmıştır, incelenmeli’ deyip Meclis’e soru önergesi verilirken; diğer taraftan da, “Sigortalar öyle çok kolay para ödemiyorlar, bin bir tane zorlukla paranızı alıyorsunuz” demek bana biraz ilginç ve bir o kadar da çelişkili geldi.

Yazarın Tüm Yazıları