Ev sahibi olmak isteyenlere büyük destek geliyor

GÖZLERDEN kaçtı; Meclis’te görüşmeleri süren ve önümüzdeki günlerde yasalaşacak olan Torba Yasa Tasarısı’nda, konut hesabı ile ilgili çok önemli düzenlemeler yer alıyor.

Haberin Devamı

Önce bir tespitte bulunayım, sonra düzenlemelere değineyim. Konut hesabı, vatandaşları, devlet desteği ile konut sahibi yapmak için 2016’nın ortasında ve ‘konut seferberliği’ sloganı ile başladı. Vatandaş, konut sahibi olmak için birikim yapacak, devlet de bu birikime yüzde 20 katkı sağlayacaktı. Bu işi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yürütecekti. Beklenti çıtası yüksekti; konut sahibi olmayan 100 binler, hesap açtıracaktı. Ne oldu? Üzerinden bir buçuk yıl geçti hepi topu, 12 bin kişi bankalarda hesap açtırdı. Neden? Uygulamanın faydası ve devlet katkısının avantajları anlatılmadı da ondan.

KONUT HESABI HAZİNE’YE GEÇİYOR

Konut hesabının yeterince ilgi görmediği gerekçesiyle de Torba Tasarıda yeni düzenlemeler yapıldı. Birincisi; yüzde 20 olan devlet katkısı oranı yüzde 25’e, devlet katkısı tutarı da 15 bin liradan 20 bin liraya çıkarılıyor. Ayrıca konut hesabı ile alınacak konutlara tapu harcında indirim yapılıyor. Bunların ötesinde, Torba Tasarı yasalaştığında konut hesabı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan çıkıp, Hazine Müsteşarlığı’nın yönetimine geçecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine konan konut hesabı devlet katkısı ödeneği, artık Hazine Müsteşarlığı bütçesine konacak ve uygulama bütünüyle Hazine tarafından yürütülecek.

Haberin Devamı

Peki, neden konut hesabı, Aile Bakanlığı’ndan alınıp, Hazine’ye bağlandı? Biraz araştırdım. Torba tasarıdaki düzenleme işin daha başlangıcı. Yapılmak istenen, konut hesabını, konut kredileri ile ilişkilendirerek, vatandaşın daha kolay şartlarda konut sahibi olmasını sağlamak. Daha açık şöyle anlatayım. Bankada hesap açtıranlar; sistemde uzun süre kalma, ödemeleri zamanında yapma gibi konut hesabı uygulamasının gerektirdiği şartları yerine getirmeleri halinde, daha düşük faiz oranları ile konut sahibi olacak. Hesaptaki para ne kadar çok ve ne kadar uzun süre birikirse uygulanacak faiz de o oranda azalacak. Bu sistemi de Hazine, bankalarla görüşerek, kurgulayacak.

20 BİN LİRA DEVLETTEN

Hazır yeni gelmişken, konut hesabı nedir, nasıl işler, kısaca değineyim. Kendine ait konutu bulunmayanlar, bankalarda, konut hesabı açtırıyor ki, 14 banka bu hizmeti veriyor. Hesap açıldığında bir kereliğine, toplu para yatırılabiliyor; bunun da üst sınırı 30 bin lira. Sonrasında ise hesaba aylık ya da üçer aylık ödemeler yapılıyor. Aylık ödenecekse en az 250 lira, en çok da 2 bin 500 lira; üç ayda bir ödeme yapılacaksa da en az 750 lira, en çok 7 bin 500 lira hesaba para yatırılıyor. Hesaba, 3 yıl boyunca dokunulmaması ve bu süre içinde de aylık ödemelerin düzenli yapılması, devlet katkısından yararlanabilmenin temel kuralı. 5 yıl ve üzeri para yatıranlar, bugünkü uygulamaya göre, hesapta biriken paranın yüzde 20’si oranında devlet katkısı alabiliyor. Ancak devletin bu katkısı 15 bin lirayı geçmiyor. Yeni düzenleme sonrası ise devlet katkısı oranı yüzde 25’e, devletin vereceği en yükse katkı tutarı da 20 bin liraya çıkacak. Özetle, yasa çıktıktan sonra, konut hesabı açacak olanlara devlet hem ciddi bir katkı yapacak hem de düşük faizli konut kredisi imkanı yaratacak.

Yazarın Tüm Yazıları