Engelli aracı kullananlar dikkat!

Yargıtay, engelli araçları ile ilgili önemli bir karar verdi ve engelli yakını üzerine aldığı araçla kaza yapanların kaskodan yararlanamayacağına hükmetti.

Haberin Devamı

Yargıtay’ın böyle bir karar vermesine neden olay özetle şöyle: Tokat’ta, meydana gelen kazada, yüzde 90’ın üzerinde engelli kişiye ait olan ve bir başkasının kullandığı araçta maddi hasar meydana geldi. Aracın kaskosunu yapan sigorta şirketine müracaat edildiğinde şirket, kaza anında aracı otomobil sahibinin değil başka birinin kullandığını gerekçe göstererek hasarı reddetti. Olay mahkemeye yansıdı ve mahkeme, sigorta şirketini haklı buldu. Temyize gidildi ve Yargıtay da sigorta şirketini haklı bularak, hasarın ödenmemesine hükmetti. İşte bu olay, kamuoyuna, engelli yakını üzerine araç alanların kaza yapması halinde kaskodan yararlanamayacağı şeklinde yansıdı.

Hal böyle olunca da aylardır okuyuculardan onlarca soru alıyorum. Bir tanesini sizinle de paylaşayım. “Kız kardeşim yüzde 94 özürlü ve yatalak. Onun engelli raporuyla araç aldım. Her sene kasko yaptırıyorum. Yargıtay’ın kararına göre kaskodan faydalanmak için yüzde 94 özürlü ve yatalak olan kız kardeşimin aracı kullanması gerekiyor. Böyle bir şeyde imkansız. Yargıtay’ın bu kararına karşı ne yapmamız lazım? Sigortayı iptal mi edelim?”

YARGITAY’IN KARARI

Önce, engelli araçlarını kimlerin kullanabileceği konusunda özet bilgi vereyim, sonra sigorta konusuna değineyim. Yüzde 90 ve üzeri engelli raporu olanlar için alınan aracı herkes kullanabilir. Araç yurtdışından alınmış ise sadece 3. derece yakınlara kadar kullanabilir. Engelli sürücülerin alması gereken H sınıfı ehliyete sahip kişiler özel donanımlı araçlarını kendisi kullanabiliyor. Araçta özel donanım varsa araç sahibinin eşi, 3. dereceye kadar olan yakınları ve iş akdine bağlı olarak istihdam edilen üçüncü bir kişi de kullanabiliyor. Yani nasıl ki, engelli aracı almanın yasal şartları varsa, kullanımının da şartları var. Herkes engelli aracı alamayacağı gibi, herkes engelli aracı da kullanamaz.

Gelelim, sigorta konusuna. Hemen belirteyim, Tokat’ta, yaşanan olayı ve bu olay üzerine Yargıtay’ın verdiği kararı genelleştirip, ‘engelli yakını üzerine araç alanlar kaskodan yararlanamaz’ demek çok yanlış. Yargıtay’ın bu kararı, Tokat’ta yaşanan kazaya has bir karar. Engelli araç, yasalara uygun şekilde alınmış ve yasaların izin verdiği kişi ya da kişiler tarafından kullanılıyorsa, kaza sonrası sigorta şirketi hiç tereddütsüz hasarı öder. Ama yok, 3. derece yakınlara kadar kullanması gereken engelli aracını bir başkası kullanıyorsa ve kazaya da karışmışsa sigorta, hasarı ödemez.

KASKO, HASARI ÖDEMEZ Mİ?

Ayrıca, kasko sigortası yaptırırken, poliçeye bazı özel hükümler konulmuşsa, bu hükümlere de uyulmamışsa sigorta şirketi yine hasarı ödemez. Nedir bu hükümler? Mesela, sigorta yapılırken, ‘aracı sadece bir kişi kullanacak’ hükmü konmuşsa yani, tek sürücü indiriminden yararlanılmışsa ve kazayı yapan da bir başkasıysa elbette sigorta şirketi hasarı reddeder. Aynı şekilde sürücülerin isimleri poliçeye eklenmişse ve kazayı bu kişilerin dışında birisi yapmışsa, hasar yine ödenmez.

Özetle, ister kişinin kendi olsun ister yakınları yasalarda belirtildiği gibi engelli aracını kullanma izni olanlar olası bir kazada kasko sigortasından yararlanabilir, hasarlarını sigorta şirketinden alabilirler.

Yazarın Tüm Yazıları