Emekliye ek ödeme de arttı

EMEKLİ maaşları ile ilgili dün başladığımız yazı dizimize okuyuculardan gelen soru ve yorumlar şunu gösteriyor ki; emeklilerin çoğunluğu, ek ödemelerin nasıl hesaplandığını, maaşlara nasıl yansıdığını, eline geçecek ücretin ne olduğunu bilmiyor. Özellikle de vergi iadesi konusunda kelimenin tam anlamıyla kafalar karışık. Konuya açıklık getirelim ama önce vergi iadesinden bahsedelim. Vergi iadesi 2006 yılında kaldırıldı, ek ödeme uygulamasına geçildi. Halen halk arasında vergi iadesi diye geçiyor ama doğrusu ek ödeme ve memur, işçi, Bağ-Kur emeklileri ile dul ve yetim aylığı alanlar bu ödemeden yararlanıyor.

Haberin Devamı

VERGİ İADESİ

Gelelim, nasıl hesaplandığına. Maaşın yüzde 4’ü, ek ödeme adı altında her ay, emeklilerin hesabına yatırılıyor. Maaşı yüksek olanın ek ödemesi de yüksek oluyor; maaşı düşük olan daha az ödeme alıyor.  Altını bir kere daha çizeyim, ek ödeme oranı tek; o da, maaşın yüzde 4’ü. Örnekle anlatırsam, hem daha net anlaşılacak, hem de sizler ek ödemenizi ve elinize geçen tutarı kendiniz hesaplayabileceksiniz. Diyelim ki, maaşınız 2 bin lira. Bunun yüzde 4’ü olan, 80 lira, her ay maaşınıza ekleniyor, böylece elinize 2080 lira geçiyor. Bir örnek daha vereyim. Emekli maaşınız 3200 liraysa,128 liralık ek ödemeniz (yüzde 4) maaşınızın üzerine ekleniyor, aylık elinize 3328 lira geçmiş oluyor.

KAFALAR NEDEN KARIŞIK?

Peki, ek ödeme konusunda kafalar neden karışıyor? Çoğu emekli, aylık eline geçen parayı emekli maaşı zannediyor. Bu nedenle de özellikle zam dönemlerinde hesaplar bir türlü tutmuyor. Oysa elinize geçen paranın içinde ek ödemeniz var. Daha açık bir anlatımla, ek ödemeniz maaşınızın üzerine eklenerek, hesabınıza yatırılıyor ve siz, toplu para alıyorsunuz. Oysa her senenin başında ve ortasında aldığınız zam, ek ödemesiz maaşınız üzerinden hesaplanıyor. İşte kafalar da burada karışıyor. 

Haberin Devamı

Diyelim ki, 2016 Aralık ayında elinize 2300 lira geçiyordu. Bu rakam sizin maaşınız değil; 2212 lirası maaşınız, 88,48 lirası da ek ödemeniz. Bu yılın Ocak ayındaki yüzde 4,73’lük zam oranı, 2212 lira üzerinden uygulanacak, böylece maaşınız 2316 liraya çıkacak. Bu sizin maaşınız.

Üzerine, yüzde 4’lük ek ödeme tutarı olan 92,16 lirayı ekleyin, elinize 2408,6 lira geçecek. 

Yazarın Tüm Yazıları