10 bin polis adayı aranıyor

Polis olmak isteyenler 19 Ağustos’a kadar başvurabilecek. Sınavda başarılı olan, Polis Meslek Eğitim Merkezleri’nde eğitim görenler polis memuru olarak atanacak.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 9 bini erkek, bini de kadın olmak üzere toplam 10 bin polis adayı alacak. Adayı diyorum, çünkü ‘EGM 10 bin polis alacak’ şeklinde yanlış bir kanı var. Düzelteyim; polis olmak için 10 bin öğrenci alınacak ve sınavlarda başarılı olarak Polis Meslek Eğitim Merkezleri’nde eğitim gören ve eğitim sonunda başarılı olan adaylar, polis memuru olarak atanacak.

10 bin aday için sınav tarihleri de belli oldu. Buna göre, 19 Ağustos’a kadar internet üzerinde ön başvuru yapılabilecek ve yine bu tarihe kadar başvuru ücreti –ki, 75 lira- yatırılacak. Adayların şahsen başvurması, başvuru evraklarını teslim etmeleri ve sınavlar için belirlenen tarihler ise, 3-13 Ekim arası.

NASIL BAŞVURULACAK?
Peki, kimler başvurabilecek? Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekiyor. İkinci şart ise, 2015 veya 2016 yılları içinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS), lisans puanı P3 türünden, 60 ve üzeri puan almak gerekiyor. Bilmeyenler için KPSS P3 konusuna da açıklık getireyim. KPSS P3; genel yetenek ve genel kültür sorularının çözümünün getirmiş olduğu puan türü ve Polis Meslek Eğitim Merkezlerine alınacak öğrenciler bu puan türüne göre belirleniyor. Yeni alınacak polis adayları içinde şehit ya da malul polislerin eş ve çocukları için P3 puanının tabanı 48 olarak belirlendi.

Polislik için internetten ya da şahsen başvuru yapacak adaylardan istenen belgeler ise şöyle: T.C. kimlik numarası yazılı beyanı, sınav başvuru dilekçesi, adayların fiziki yeterlilik için sağlık sorunu olmadığına dair beyanı, lisans diplomasının veya geçici bitirme belgesinin aslı ile birlikte fotokopisi, KPSS sonuç belgesi, sabıka kaydı olmadığına dair yazılı beyan.

Haberin Devamı

Kimler Başvuracak?
- KPSS’de 60 taban puan ve üzeri almış olmak.
- Lisans mezunları ve YÖK Başkanlığı tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar da başvurabilecek.
- 30 yaşından gün almamış olmak.
- Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki engeli olmamak.
- Polis olmak için gerekli sağlık şartına sahip olmak.
- Erkek adaylarda 167 cm, kadınlarda 162 cm boy şartı aranıyor.
- Adayın hem kendisinin hem de eşinin 1 yıl ve üzeri hapis cezası almamış ve devlet güvenliğine karşı suç işlememiş olması gerekiyor.
- Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye ya da partinin yan kuruluşlarına üye olunmaması şart.
- Sağlık dışında polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak.

Çalışma Hayatı İle İlgili tüm sorularınızı sigorta@hurriyet.com.tr adresine sorabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları