Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Yunanistan’a Fransız hami

Türkiye ile Yunanistan’ın Ege sorunlarına çözüm bulmak amacıyla yürüttükleri istişari görüşme süreci önceki gün Ankara’da devam ederken Atina son dönemde attığı silahlanma adımlarıyla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

KRİZ PARİS’E YARADI

2020 yazında Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon rezervleriyle ilgili Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan krizin ardından Atina, 10 milyar dolarlık bir silahlanma hamlesi başlattı. Atina’nın bu silahlanma hamlesi en çok da şu haliyle Fransa’ya yaramışa benziyor.

Ocak 2021’de Fransa ile 18 adet Rafale savaş uçağı alımı için 2.3 milyar Euro’luk anlaşma yapan Atina, eylül ayında ise 6 uçak daha sipariş etti. Atina, son olarak geçen ay Fransa’ya 3 milyar Euro’ya üç fırkateyn siparişi verdi.

Yunanistan, koronavirüs krizi çerçevesinde AB’den yüklü bir maddi desteği garantilemişti. Bu kaynağın bir kısmını silahlandırmaya ayıran Yunan hükümeti, bütçenin aslan payını da Paris’e vermiş oldu.

SAVUNMA İŞBİRLİĞİ SÖZÜ

İKİSİ de NATO üyesi olan Fransa ve Yunanistan’ın aralarında yaptıkları anlaşmanın 2’nci maddesi gereğince karşılıklı savunma taahhüdüne girmesi de ayrıca dikkat çekici. Daha önce ABD’ye Girit ve Dedeağaç’ta askeri ve lojistik destek imkânlarını genişleten Yunanistan, bu kez de Fransa’yı Türkiye’ye karşı kendi safına çekmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Daha önce “NATO’nun beyin ölümü gerçekleştiğini” ve Avrupa’nın kendi savunma ittifakını oluşturması tezini savunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Atina ile bu anlaşmayla NATO’nun tabutuna bir çivi daha mı çakıyor, ileride bunu daha iyi anlayacağız. Her halükârda, Akdeniz’in öbür ucundaki Fransa’nın Doğu Akdeniz’deki konumunu güçlendirmeye çalıştığını söylemek mümkün.

NATO’DA ÇATLAK MI

ÖTE yandan Fransa ile Yunanistan’ın fırkateyn anlaşmasının Macron yönetimine, geçen ay Avustralya ile yaşadığı denizaltı hüsranından sonra ilaç gibi geldiğini söyleyebiliriz.

ABD ve İngiltere ile ‘AUKUS’ askeri ittifakını kuran Avustralya’ya nükleer denizaltı teknolojisi taahhüt edilmişti. Avustralya da Fransa’ya verdiği 65 milyar dolarlık konvansiyonel denizaltı anlaşmasından çekilmişti.

AUKUS, Çin’in nüfuzuna karşı denge oluşturmak için kurulsa da buradan ilk etapta zarar gören Fransa’nın ekonomik çıkarları olmuştu. NATO üyeleri ABD ve İngiltere’nin NATO üyesi Fransa’ya zarar veren AUKUS hamlesi de yine “NATO’da transatlantik çatlak mı” tartışmalarını gündeme getirmişti.

Haberin Devamı

MİÇOTAKİS’TEN ACİZ SÖZLER

BELLİ ki Türkiye’nin savunma sanayisinde kendi kendine yetmeye yönelik attığı adımlar, Dağlık Karabağ’da, Libya’da savaşın gidişatını değiştiren hamleleri Yunanistan’ı epey bir rahatsız ediyor.

Fransa ile yapılan son anlaşma Atina’ya rahat bir nefes aldırmış gibi duruyor.

Öyle ki Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, dün Yunan meclisinde anlaşmanın Türkiye’ye karşı olduğunu dolaylı olarak itiraf ederken “Fransa, Yunanistan’ın toprak bütünlüğünün garantörü oluyor. AB’nin en büyük askeri gücü ve tek nükleer gücü, saldırıya uğrarsak safımızda yer alacak” gibi acizlik göstergesi ifadeler kullandı.

Atina anlaşılan, Türkiye’ye karşı Fransa’yı yeni hamisi görüyor.

Haberin Devamı

BARIŞ BİR TATLI HAYAL Mİ

OYSA gönül isterdi ki milyarlarca Euro silahlanmaya, silahlara gitmesin, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’i barış denizine çevirecek çözümler bulunsun. 

Aynı bölgede, aynı kaderi paylaşan, ormanları bile aynı anda yanan, aynı anda canları acıyan iki ülke, kaynaklarını bölge insanının refahı için harcasın.

Gönül isterdi ki küresel ısınmaya katkı sağlayan fosil yakıt kaynakları için bir ülke diğer ülkeye nükleer silah imasında bulunmasın. Gönül isterdi ki bölge ülkeleri küresel ısınmaya karşı yeşil teknolojiler üretmek için işbirliği yapsın, öncü olsun.

Biliyorum hayal. Ama hayalim de bu olsun.

Yazarın Tüm Yazıları