Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Türkiye’ye komşu terörist devlet

BATI, IŞİD yüzünden alarm vermiş durumda.

Haberin Devamı

Bir yandan Ezidi ve diğer azınlıkları korumak için kafa yoruluyor. Diğer yandan IŞİD’in Avrupa’yı, ABD’yi tehdit etmesinin önüne geçilmesi için önlemler ele alınıyor.

*

DÜN Avrupa basınında bu konuda ilgi çekici açıklamalar vardı. İngiltere Başbakanı David Cameron, Sunday Telegraph gazetesine yazdığı makalede adını İslami Devlet olarak değiştiren Irak Şam İslam Devleti’nin başarılı olmasına izin verilmesi halinde Akdeniz kıyısında, NATO ülkesi olan Türkiye’ye komşu bir terörist devletin oluşacağı uyarısında bulunuyordu.
Cameron’a göre, hava operasyonları IŞİD’i bitirmeye yetmez. IŞİD’in palazlanıp İngiltere sokaklarında ölümcül eylemler yapabileceğini belirten İngiltere Başbakanı, Batı’yı bu örgüte karşı daha kati ve etkili önlemler almaya çağırdı. Bunlardan biri de Kürtlerin, IŞİD’e karşı daha güçlü bir şekilde silahlandırılması.
Cameron, bu çerçevede Kürtlere, kişisel koruyucu teçhizat ve patlayıcı düzeneklere müdahale ekipmanı yollayacaklarını açıkladı.

*

GEÇEN yıldan bu yana Suriye’de güçlenmeye başlayan IŞİD’in Musul’u ele geçirmesi, Sincar ve Karakuş’a doğru ilerleyip Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) merkezi Erbil’i tehdit etmesi şunu gösterdi...
Bağımsızlık hayali kuran IKBY, aslında askeri açıdan böyle bir bölünmeye hazır değildi.
Nitekim IŞİD saldırısı da Rojava’daki Kürt silahlı güçleri, PKK ve Peşmerge arasındaki husumetin görünürde askıya alınmasına yol açtı.
Peki şimdi Irak’ı nasıl bir süreç bekliyor?
Sinyaller şöyle ki, Batı şu dönemde bağımsız bir Kürdistan’dan yana değil.
Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin koltuğunu bırakması bu yolda yorumlanabilir. Öncelikle Maliki’nin yerine atanan Haydar el Abadi’nin ülkenin IŞİD’ten geri kalan parçalarını bir araya getirmesi bekleniyor. Çünkü Batı, Irak’ta şu an Şiileri, IŞİD’e destek vermeyen Sünni aşiretleri ve Kürtleri bir araya getirmeyi bir çıkış yolu olarak görüyor.

*

ALMANYA Dışişleri Bakanı Steinmeier, Bild am Sonntag Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Bağımsız bir Kürt devleti bölgeyi daha da istikrarsızlaştırır, muhtemelen komşu ülkeleri de etkiler” dedi. Steinmeier, cumartesi günü Erbil’de IKBY Başkanı Mesut Barzani ile görüşmüştü. Barzani ise aynı gazeteye yaptığı açıklamada, “Dünya özgürlüğü adına IŞİD ile savaştıklarını” söyleyerek daha fazla silah yardımı istedi.

*

ÖZETLE... Sınırımız kaynıyor.
Irak’ın, Suriye’nin bu hale gelmesinde büyük rol oynayan ülkeler, IŞİD silahının kendilerine dönebileceği tehlikesiyle bölgede hamlelerini yeniden gözden geçiriyor.
Bir sürü şey konuşuluyor. Batı’nın bölgeye barış gücü yollaması. Ezidilerin kurtarılmasında önemli rol oynayan PKK’nın AB ve ABD terör listelerinden çıkarılması. Kürtlerin silahlandırılmasının aslında Irak’ta bölünmeyi hızlandırıp hızlandırmayacağı.
Gerçek şu ki... Suriye ve Irak’taki gelişmeler, hemen yanı başımızda olması hem güvenlik, hem istikrar açısından bizi dünyanın öte ucundaki ülkelerden çok daha fazla ilgilendiriyor. Bunu bir de biz görebilsek.

Yazarın Tüm Yazıları