“Hayalî Küçük Ali Feribotu...”

Malûm, 3 tarafımız denizlerle çevrili!“Barbaros Hayreddin”in torunlarıyız filân...“Bundan sebep” (?!) olsa gerek; “Mor Menekşe Partisi”, olası bir “Başkanlık” durumunda, ilk “100 gün”ü kapsayan ve ilhâmını, “1001 gece masalları”ndan alan, “101 projesi”ni açıklamış...

Haberin Devamı


İşte bunlardan bir tanesi de, “Hayalî Küçük Ali Feribotu”.Programdan, bazı alıntılar yapayım ve projeye “nazar değmesin” diye, (oldu bilin niyetiyle...) “şimdiki zaman kipiyle” paylaşayım istedim.
Efendim, büyük bir vefâ örneği olarak, (asıl adı Mehmet Muhittin Sevilen olan...) ünlü Türk kukla ve gölge oyunu sanatçısı; geleneksel temaşâ sanatımız “Karagöz”ün, son ustalarından, son temsilcilerinden “Hayalî Küçük Ali”nin adı verilen bu feribot, “Artvin-Hopa’dan İskenderun-Arsuz”a kadar olan limanlarımızı dolaşmak için tasarlanmış.
Beni ilgilendiren kısmı, “üst güverte”.Çünkü, burasını, “Karavan, Motorkaravan, Motosiklet ve Bisikletler”e ayırmışlar.(Hattâ sınırlı sayıda çadırlı yolcu da kabul ediyorlar...”Senelerdir, Akdeniz sahillerinde uygulanan, “Camping on Board” modelini, “Türk tipi başkanlık” misâli, daha da geliştirmişler ve dileyen misafirlere benzersiz bir yolculuk imkânı sunuyorlar.
Sistem (özetle) şöyle çalışıyor:Aracınızla “size en yakın liman”dan biniyorsunuz feribota.Gidiş veya dönüş seferlerinden birini yakalamanız yetiyor.Dediğim gibi, gemi, hemen hemen Türkiye’nin bütün limanlarını dolaşıyor.Gün boyu kalınan, az sayıdaki limanda “yaya olarak gezip-dolaşıp”, gemiye dönüyorsunuz. “Yok ben, bu civarda daha uzun kalacağım” diyorsanız, aracınızla inip-bineceğiniz limanı önceden bildiriyorsunuz.Fikir değiştirmeniz, yer durumuna bağlı vs. Şimdi teferruat ile başınızı ağrıtmayayım.Her şey düşünülmüş ve tıkır tıkır işliyor. Fiyatlar da makûl...
Feribotun “üst güvertesi”, kampçılara ve doğa severlere ayrılmış.Aracın büyüklüğüne göre hazırlanmış küçük “parsel”ler var; buraya park ediyorsunuz.Karavana, elektrik ve su alabiliyorsunuz.Üst güvertede, yeteri kadar duş-tuvalet, küçük bir çamaşırhâne ve 2 küçük mutfak var.Güneşlik veya şemsiye açabiliyorsunuz. Masanızı, sandalyenizi çıkartabiliyorsunuz.Uzun lâfın kısası, hem seyahat ediyor, hem de “denizin üstünde kamp yapıyorsunuz”.
Bir, “Hayalî Kampsever Kartı” veriyorlar size... Bu kart bir sezon boyunca geçerli.Hem feribota giriş çıkışlarda kullanılıyor, hem de gemideki, lokanta, bar, cafe gibi mekânlardan % 20 iskontolu olarak yararlanabiliyorsunuz.Feribot’u, ister ulaşım, ister konaklama için kullanın; kimse kimseye karışmıyor.
Bu yazıyı, (hayal dünyasında sıyrılıp, gerçeklerle yüzleşebilmeniz için...) İzmir’de ilk seferlerine 1884 yılının Şubat ayında başlayan,  “Hamidiye Vapur Şirketi”ne nazire olsun diye, “Aziziye” adı verildiğini tahmin ettiğim; Foça’dan çıkıp, (İzmir, Güzelbahçe, Mordoğan, Karaburun, Ildır, Çeşme, Seferihisar...) Özdere’ye seyreden, pek yakında Yunan adalarında da gideceği söylenen; hattâ ardından (bir yerel seçim sürprizi olarak...) Ege ve bütün Akdeniz limanlarına da uzanması plânlanan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Camping on Board” hizmeti sunan feribotundan yazıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları