Başımıza taş yağarsa işleyecek bir model

Haberin Devamı

18 Mayıs 2015 Pazartesi - 19:22 itibariyle, ajansların geçtiği hava tahmini:
“...Maalesef bu hafta güneşli günlere iki gün ara vereceğiz. Çarşamba ve Perşembe günleri İstanbul bölgesi de dahil olmak üzere yurdun bazı bölümlerinde yağış görülecek. Meteoroloji’nin sayfasında yer alan tahmin haritalarına göre hava durumu şu şekilde olacak… / İzmir, Az bulutlu ve açık (33)...”

20 Mayıs 2015 Çarşamba - 07:55 itibariye, ajansların geçtiği hava tahmini:
“…Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 5 günlük hava tahminine göre, İstanbul’da önümüzdeki 2 gün bahar yağmurları görülecek. 22 Mayıs Cuma gününden 24 Mayıs Pazar gününe kadar ise az bulutlu havanın hakim olması bekleniyor. Ankara’da sıcaklık bu 2 gün 30 derecenin üzerinde, perşembe günü ise gelecek yağmurlarla hava biraz serinleyecek. İzmir’de ise güneşli ve sıcak hava hakim. Bugün, denizden uzak ilçelerde bahar yağmurları görülecek…”

Haberin Devamı

20 Mayıs 2015 Çarşamba - 08:53 itibariyle, ajansların geçtiği hava tahmini:
“…Meteoroloji’den 9 İle Sağanak Yağış Uyarısı. Meteoroloji, Muğla, Burdur, Çankırı, Ankara, Eskişehir, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum ve Erzincan’da yerel sağanak yağış beklendiğini açıkladı… / İzmir, parçalı yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinde kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (27)…”

Bu satırlar güllük gülistanlık tahminlerdi. Gelgelelim, 20 Mayıs Çarşamba saat 15:00’ten sonra İzmir’de kıyamet koptu ! Ve aynı gün akşam saatlerinde, ajanslar şu haberi geçti:

“…İzmir’de şiddetli sağanak ve dolu, özellikle şehrin doğu kesiminde çok etkili oldu. Alsancak, Bornova’nın özellikle Altındağ, Çamdibi semtleri ile Bayraklı’da bazı sokaklarda rögarlar biriken dolunun da etkisiyle suyu çekmedi. Diz boyuna ulaşan su ve dolu yüzünden zemin kattaki bazı ev ve işyerlerine su girdi. Sokaklarda biriken sular yüzünden araçlar yollarda kaldı, trafik kilitlenme noktasına geldi. Çok şiddetli poyrazla yağan yağmur birçok binada üst katları bile su içinde bıraktı. Kentin park ve refüjlerindeki ağaçlar, çiçekler büyük zarar gördü. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri yaklaşık yarım saatte, Bornova’ya 60.9, Çiğli’ye 40.4, Konak’a 37.6, Bayraklı’ya 8.4, Buca’ya 2.3, Karşıyaka’ya 0.4 kilogram yağmur düştüğünü açıkladı. Yetkililer vatandaşları acil koduyla sel baskınları ve yıldırımlara karşı uyarırken yağmurun akşam saatlerinde etkisini kaybedeceğini açıkladı. Yarım saat belirli semtlerde çok etkili olan yağmur etkisini kaybetti ve İzmir yine günlük güneşlik olurken, yol kenarlarında, çatılarda biriken dolunun hala erimediği de dikkat çekti…”

Haberin Devamı

“İki tane saf, ‘bilime ve organizasyon becerisine saygılı’ soru sormak”, hakkımız olsa gerek:

Wimbledon’daki kortun üstünü kapatabilmek adına, sıradan bir yağış için (bile), başlangıç ve bitiş saatinin verilebildiği bir dünyada, fevkalâde olağan dışı bir hava hareketini izlemek ve tahmin edebilmek bu kadar zor mudur ?
Yoksa, bu afet benzeri yağmur ve dolu baskını tahmin edilmiş ve ilgili otorite(ler) yeterince önceden uyarılmış, ama buna rağmen İzmir bu gökyüzü delinmesine hazırlıksız mı yakalanmıştır ?

İlk seçenek doğru ise, Meteoroloji’nin, “başımıza taş –meteor- yağarsa” diye var olduğunu düşüneceğim; zira pek tahmine hacet kalmayacak; onu gözle görebilecekler… Yok ikinci seçenek gerçekleşti ise, “aman pek hassas günlerden geçiyoruz. Fikrimiz bizde kalsın…” Ama hiç değilse birileri, “vatandaşların (dalga geçer gibi) acil koduyla uyarıldıkları ‘sel baskınları ve yıldırımlar’a karşı nasıl bir önlem alması gerektiğini de söyleyiversin; çok samimiyim !

Yazarın Tüm Yazıları