Güvenlik duvarı 1079 kilometreye ulaştı

Türkiye, Suriye’deki iç savaştan sonra şimdi de Afganistan’da Taliban yönetiminden kaçanların yarattığı göç tehdidine karşı 560 kilometre sınır uzunluğu olan İran ile arasına 500 kilometrelik duvar örüyor. Halen 176 kilometresi tamamlanan, yıl sonunda 242 kilometre uzunluğa erişecek güvenlik duvarı, 2022 yılında yapılacak 232 kilometre ile birlikte 500 kilometreye çıkacak.

Haberin Devamı

Türkiye, 911 kilometre sınırı olan Suriye ile arasına da 873 kilometre güvenlik duvarı inşa etti. Hakkari’de de Irak sınırına 13 kilometre duvar yapıldı. Şu ana kadar güvelik duvarı ile korunan kara sınırı uzunluğu 1079 kilometreye çıktı.

Güvenlik duvarı 1079 kilometreye ulaştı

2 BİN 949 KM KARA SINIRI

Türkiye’nin 2 bin 949 kilometre kara, 8 bin 484 kilometre deniz sınırı var. Batı’da Yunanistan, Bulgaristan, Doğu’da Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan (Nahçıcan), İran, Güney’de ise Suriye ile sınırdaş. Suriye ile 911 kilometre, Irak ile 378 kilometre, İran ile 560 kilometre sınır, düzensiz göç konusunda Türkiye için büyük risk oluşturuyor.

Haberin Devamı

Suriye ile 911 kilometrelik sınırın 837 kilometresine 3 metre yüksekliğinde “güvenlik duvarı” inşa edildi. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ve Sınır Yönetimi Daire Başkanlığı koordinasyonunda 560 kilometre uzunluğundaki İran sınırında ise 175 kilometre duvar inşa edilirken, 67 kilometre duvarın inşaatı devam ediyor. Böylece Türkiye’nin İran, Irak ve Suriye ile 1.849 kilometre sınırının 1.079 kilometrelik kısmının güvenliği, duvar ve entegre güvenlik sistemiyle sağlanmış oldu.

İMKÂNSIZ GÖRÜLEN DUVAR YAPILDI

Türkiye, Suriye’den iç savaş nedeniyle gelenlerin aksine, Afgan düzensiz göçmen dalgasına karşı hazırlıklı ve kararlı bir politika izliyor. Afganistan’dan gelecekleri ülkeye sokmayacak.

Bunda, 2016 yılında Iğdır’dan başlayan, Ağrı, Van ve Hakkâri’ye uzanan Entegre Sınır Güvenlik Sistemi büyük rol oynuyor. Bir zamanlar yapılması imkânsız görülen kara hattı boyunca inşa edilen 3 metre yüksekliğindeki güvenlik duvarı sistemin belkemiğini oluşturuyor.

Sadece duvar inşa ederek değil, duvarın yanında devriye yolu, aydınlatma sistemi, insanlı-insansız gözetleme kuleleri, tel çit-panel çit, kamera sistemleri, gece görüş sistemleri, haberleşme, alarm, ikaz ve ihbar sistemleri, elektronik cihazlar ile donatılmış zırhlı-zırhsız devriye araçları, İHA ve SİHA’lar, elektronik ve termal gözetleme sistemleri ile sınırdan adeta kuş uçurtmuyor.

Haberin Devamı

Güvenlik duvarı 1079 kilometreye ulaştı

İRAN SINIRI KAPATILIYOR

Türkiye için en büyük tehdit 560 kilometre kara sınırı olan İran’dan geliyor. İran ile sınırı olan dört ilimiz olan Iğdır, Ağrı, Van ve Hakkâri’de toplam 176 kilometre duvar inşa edildi. Iğdır’ın İran ile 54 kilometrelik sınırı, Ağrı’nın 84 kilometre sınırının 81.3 kilometrelik bölümü, Van’ın 295 kilometrelik sınırının 25 kilometrelik bölümünün yapımı tamamlandı. Van’ın İran ile sınırında şu ana kadar 63 kilometrelik duvar inşaatının ihalesi yapıldı.

İran ve Irak’a sınır olan Hakkâri’de da çalışmalar devam ediyor. İran’a 125 kilometre sınırının 43 kilometresinin ihalesi yapıldı, 16 kilometresi tamamlandı. Irak sınırı ile ilgili çalışmalar da devam ediyor.

Haberin Devamı

Şimdiye kadar İran sınırında toplam 763 milyon TL ihale karşılığında toplam 176 kilometresi tamamlanan güvenlik duvarı inşaatı yılın sonuna kadar 242 kilometreye ulaşacak. Türkiye, İran sınırına 2022 yılında 232 kilometre daha duvar inşa edecek. Böylece İran ile sınırı olan Iğdır, Ağrı, Van ve Hakkâri’nin toplam 560 kilometrelik sınırının 500 kilometrelik bölümünün duvar ile kapatılması sağlanacak.

Güvenlik duvarı 1079 kilometreye ulaştı

KAMERALARLA GÖZLEM ALTINDA

İlk kez, terörist geçişlerini ve kaçakçılığı önlemek amacıyla 2016 yılında inşaatına başlanan duvarın en büyük faydalarından birisi yasadışı göçmen geçişlerini engellemesi oldu.

Duvar ile Entegre Güvenlik Sistemi’nin faydası, İran ile sınırı duvarla tamamen kapatılan Iğdır ve Ağrı’da hissediliyor. Yasadışı girişler neredeyse bitme noktasında. Sınırı ilk kapatılan Iğdır’da yaşanan en son terör olayı 2020 yılının mayıs ayında gerçekleşti.

Haberin Devamı

Elektronik sistemlerle gözetlenen duvar boyunca en küçük insan haraketliliği anında tespit edilip güvenlik göçleri tarafından engelleniyor. Bu nedenle, Iğdır’dan ve Ağrı’dan giriş yapamayan yasadışı göçmenler, Van’a yönelmiş durumda.

Güvenlik duvarı 1079 kilometreye ulaştı
İran’a sınır olan Iğdır, Ağrı, Van ve Hakkâri sınırı boyunca helikopterle uçtum, İran sınırında inşa edilen duvarı bir grup gazeteciyle gezdim.

VAN’DA 1440 İNSAN KAÇAKÇISI YAKALANDI

Şu ana kadar 64 kilometre duvarın ihalesi yapılan, 25 kilometrelik bölümü inşa edilen Van’da da insan kaçakçılığı ile mücadele etkili biçimde devam ediyor. 2020 yılında insan kaçakçılığı yapan 599 organizatör yakalanırken, bu yılın ilk 11 ayında 1440 organizatör yakalanarak tutuklandı. Organizatörler, insan kaçakçılığında kişi başına 800 dolar ile 1500 dolar para kazanıyor.

Haberin Devamı

Bu yıl 102 bin göçmenin girişi engellendi, 12 bin 500 yasadışı göçmen yakalandı. Yasadışı göçmenlerin gizlendiği “şok evleri” adı verilen yerlere baskınlar yapılıyor. Bunlardan sahipsiz 150 tanesi yıkıldı. Ancak Van’ın yaşadığı Afgan göçmen tehdidine karşı en etkili yöntem, Iğdır ve Ağrı’da olumlu sonuçları alınan duvar inşaatının tamamlanması olacak. Şu ana kadar Van’ın İran’a sınırında 25 kilometrenin inşaatı tamamlandı, 38 kilometrenin inşaatı sürüyor. 2022 yılında 230 kilometre duvar daha inşa edilerek, Van ile İran sınırı tamamen kapatılacak.

Sınır hattı boyunca 20 bin personel geceli gündüzlü diğer bölgelerde olduğu gibi deniz seviyesinden 3 bin 700 metre rakımda Türkiye’nin sınırını namusu gibi koruyor.

Güvenlik duvarı 1079 kilometreye ulaştı
Türkiye, toplam 1848 kilometre uzunluğundaki İran, Irak ve Suriye sınırlarını güvenlik duvarları ve elektronik sistemlerle korumaya aldı.

Birileri ise deniz seviyesinden düşük haysiyetleriyle sosyal medya kampanyaları yapıp bu emeği karalamaya çalışıyor. Zor şartlarda yakınmadan Iğdır, Ağrı, Van ve Hakkâri’de görev yapan asker, sivil görevlilerin tek şikâyeti de bu oldu.

Yazarın Tüm Yazıları