Yürekten yineliyorum bu nedir yahu

OKUYANLAR bilir, o malum şeye kafam takık.

Haberin Devamı

Ve eski yazılardan demet: 17 Ekim 2016: “MERAK EDİYORUM: NEDEN KONULDU - İzmir’e yakışıyor mu? Uzun süredir zaten aklımdaydı. Geçenlerde Uzundere tarafına gittim ve yine gördüm onu. Uzundere Rekreasyon Alanı’ndaki, kimse kusura bakmasın, bana göre gereksiz, acayip şaşılacak şeyi, Nasreddin Hoca’nın heykelini.

Yürekten yineliyorum bu nedir yahu

SANATA SAYGI SONSUZ AMA
Yaklaşık 200 bin metrekare yeşil alana asla itirazım yok. Gerçekleştirenlerin ellerine sağlık. Ama o tuhaf heykele sonuna kadar itirazım var. Kente Uzundere tarafından gelenleri adeta korkutarak karşılıyor. Sanata, sanatçıya saygım sonsuz. Ancak, kim ne derse desin, o heykel İzmir’e yakışmıyor. Zaten İzmir’le ilgisi de yok. Ne akla hizmet İzmir girişine Hoca’nın heykeli konulmuş, bunu da anlamak zor. (Sonunda bu konuda içimi döktüm...)”
İKİ TEPKİ
24 Ekim 2016: Sanatçı ne yapsın - Ne zamandır korkunç Nasreddin Hoca heykeli için yazacaktım. Bu nedir? Afaki boyutta, üstelik ürkütücü. Eskişehir’de büyük bir parkta da var, ama küçük boyutta ve şirin. Sanata ben de saygı duyarım. Fakat sanatçıya bu ebatta sipariş verildiyse ne yapsın? Estetik ve vizyon sahibi idarecilere kavuşmak dileğiyle. Aysel TANAY
Hiç yakışmıyor - Yıllarca bu heykeli görürüm. Kim yaptı, neden yaptı, İzmirle ne ilgisi var diye sorarım, bir yanıt bulamam. Gerçekten sanata ve sanatçıya saygımız sonsuz. Ama bu heykel buraya hiç yakışmıyor. Kel alaka bir şey. Cazim ALAYBAŞI

Haberin Devamı

BUGÜNLERE GELELİM
Kaldırılması gerekir

Ve 27 Haziran 2017: (Gazete haberleri) İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Uzundere’deki rekreasyon alanı içinde yer alan “Göle Maya Çalan Nasreddin Hoca” heykelinin kaldırılması gerektiğini söyledi:
“Biz anlam veremiyoruz. Neden buraya koskoca bir Nasreddin Hoca inşa edildi? Bir anlamı varsa, İzmirlilere açıklanmalı, anlatılmalıdır. Mutlaka bir şey yapılacaksa Atatürkçü İzmir’e büyük bir Atatürk heykeli yakışırdı. İçine giren çocuklara, Atatürk’ün devrimleri, görsel olarak anlatılabilirdi. En kısa zamanda İzmir’e yakışmayan görüntünün kaldırılmasını ya da görünüşünün başka görsellerle değiştirilmesini istiyoruz.
BU SİMGEYİ DOĞRU BULMUYORUZ
Her ne kadar İzmir bir hoşgörü kenti ise de bu şehrin tarihinde yer almayan bir simgenin kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Nasreddin Hoca heykeli buradan kaldırılmalıdır. İzmir’in ana aksında kente giriş noktasında bir heykel yapılacaksa İzmir’in bir simgesi veya İzmir’e simge olabilecek bir heykel olmalıdır.”
Demirtaş, bu garip heykeli gündeme getirmek için neden bekledi, bilemem. Ama fazla söze gerek yok. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, göreve geldiğinde bu ucubeyi kucağında buldu, yapacak bir şeyi yoktu. Ama şimdi o zevksiz, İzmir’e yakışmayan şeyin kaldırılması zamanıdır. Bir yolu vardır mutlaka. Kurtulalım bu heykelden, isterlerse Akşehir’e armağan edelim. (Onların da isteyeceği kuşkulu bana göre.)”

Haberin Devamı

VE ÖZKÖK DE SORUYOR
İzmir ne zaman kurtulacak

ESKİ defterleri neden mi karıştırıyorum? Ertuğrul Özkök’ün, önceki günkü “Pazar Yazısı” yüzünden... Özkök, havaalanından Urla’ya doğru giderken karşılaşmış o malum heykelle:
“...Karabağlar’a geldiğimizde önümüze bu devasa ‘kitsch’ çıkıyor. Güya bir Nasrettin Hoca heykeli... Hem Nasrettin Hoca’ya hakaret, hem İzmirlilere... Melih Gökçek’in Ankara girişine diktiği o dev futbolcu heykellerinden hiç farkı yok... Arabada üç kişiyiz... Hepimiz aynı soruyu soruyoruz... ‘Yakışıyor mu İzmir’e bu şey... Ankara kendi felaketinden kurtuldu. Acaba İzmir ne zaman kurtulacak...”
Başlıkta da sormuş Özkök: “İzmirliler Melih Gökçek’e kızıyorsunuz da, BU NEDİR...”
Fazla yoruma gerek yok... “İzmir bu heykelden ne zaman kurtulacak” demek yeterli...

-----

Haberin Devamı

BİR YABANCI KÖKENLİ SÖZCÜK TAKINTISI
Tanıtım demenin
suyu mu çıktı

BİR pazar yazısı esinlenmesi daha. Sevgili Sıtkı Şükürer, önceki gün sütununda “Center-centre-sentir” başlıklı bir bölüme yer vermiş. Şükürer konuştuğumuz dilin çeşitli kültürlerin harmanlanmasıyla bugünkü haline geldiğini belirtmiş, sonlarda da şöyle demiş:
“Ama yabancı bir kelimenin geldiği lisandaki kullanımında ısrar edilmesi, açıkça rahatsız edici, özenti ve kendi diline hoyrat bir yaklaşım hissi uyandırmaktadır. Örneğin ‘Sabancı Center’ demeyi marifet belliyoruz. Tamam ‘Sentir’ demeyelim. Ama ‘Merkez kelimesinin de suyu çıkmadı.”
‘LANSMANA ÖZEL’
Şükürer’e hak veriyorum ve hemen aklıma gelen örneği paylaşıyorum. Özellikle inşaat ilanlarında görürüz “lansman” sözcüğünü... “Lansmana özel fiyatlar” der çoğunluğu... Benim de aklıma takılıyor, lansman yerine “tanıtım, ön tanıtım” sözcüklerinin suyu mu çıktı?

-----

Haberin Devamı

BİR DUYURU
Küçük iyilikler
büyük mutluluklar

120 fotoğraf sanatçısı, 120 fotoğraf ile zihinsel yetersiz çocuklarımız için bir araya geldi. 14 Aralık Perşembe saat 18.30 Tarihi Havagazı Fabrikası

-----

BİR ALINTI
Mahmut Ballar’dan: Ve... Bir gün herkes anlar, sevdiğinin kıymetini... Ama gidince... Ama bitince... Ama ölünce... Kısacası, iş işten geçince...

Yazarın Tüm Yazıları