Turizmci karaya oturan gemiden de balık çiftliklerinden de yakınıyor

Turizm zaten çok zorda.

Haberin Devamı

Umutlu konuşan yok. Sektördeki herkes bir ışık bekliyor. Ve bir kabus daha... Çeşme’de bir çevre faciasına neden olan gemiyle ilgili haberler yapıldı. Adnan Kaya sorunu bıkmadan, usanmadan köşesine taşıyor. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay konuyu TBMM kürsüsünde dile getirdi. İşadamı Mehmet Refik Soyer, avukatları Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü aracılığıyla dava açtı. Ben de topa giriyorum ve ‘Haber Hürriyeti’nden bir alıntı sunuyorum:

Körfezin dışına çıkarılmalı
Tuna gemisinin kayalara oturarak denize yakıt sızdırması sonucu Çeşme’de oluşan kirlilikten plaj ve kıyıların etkilendiğini belirten Ilıca Otel Genel Müdürü ve ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, yıllardır Çeşme turizmcileri olarak balık çiftliklerinin kaldırılması için feryat ettiklerini söyledi. Demir, “Bu kadar yüksek grostonluk gemilerin, bu körfeze girmesi çok hatalı. Kesinlikle körfezimize girmemesi gerekir. Girmemesi için de balık çiftlikleri körfezin dışına çıkartılmalı. Balık çiftlikleri buralarda olduğu sürece bu tehlike her zaman için var.

Başımızın belası
Balık çiftlikleri zaten Çeşme’nin denizini kirletiyor. Bir de balıkların transferi için gelen gemilerin de böyle kazalar ya da herhangi bir nedenle petrol atığı bırakması, denizimizde ikinci bir kirlilik oluşturuyor. Buna ne devletimiz, ne Çeşmeliler, ne Çeşmeli turizmciler, ne de yatırımcılar müsaade etmeli. Bu feryadımızı bir kez daha aktarmak istiyoruz; Biz Çeşme’de, Ildır koyunda, Ilıca plajlarının hemen karşısında kesinlikle balık çiftliği istemiyoruz. Balık çiftliklerini buralardan kaldırsınlar. Başımızın belası. Bu beladan kurtulmak istiyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.

Haberin Devamı

Hangi tedbirler alınacak
Lady Tuna gemisinin kazasından sonra kıyılarda oluşan kirlilik nedeniyle Çeşme turizmcileri olarak büyük ıstırap çektiklerini kaydeden Demir, şöyle devam etti:
“Denizin üzerindeki, kıyılarımızdaki simsiyah petrol atığı ve kokusundan deniz kıyısına yaklaşmakta zorluk çektik. Böyle bir kaza oldu. Bu kaza iyi ki kışın oldu. Çeşme’de kimse denize giremeyecekti. İleride böyle kazaların olmaması için ne yapılacak? Hangi tedbirler alınacak? Artık bunun tartışılması gerekiyor. Liman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’yle ciddi şekilde görüşüyoruz. Otel olarak da ciddi zarar gördük. Çeşmeli turizmciler olarak da zarar gördük.

Haberin Devamı

Rezervazyon iptalleri
Kötü bir algı oluşturuldu. Birçok rezervasyon şu anda iptal noktasına geldi. Erken rezervasyon yaptığımız misafirlerimiz bizleri arayarak, ‘Bu duyduğumuz gerçek mi? Çeşme’deki petrol atığı hala denizde var mı? Bu yıl geldiğimizde, otellerin plajında, halk plajında ve beach clublarda denize girebilecek miyiz?’ diye soruyorlar. Misafirlerimize hala cevap vermekte zorlanıyoruz. Sanıyorum, bu sorun bitinceye kadar da zorlanmaya devam edeceğiz. Dileriz, bu petrol atığı en kısa zamanda Çeşme’nin denizinden tamamen temizlenir, yaz geldiğinde de hiçbir misafirimize petrol atığının yansıması söz konusu olmaz. Bu kötü algıyı da hızlı bir şekilde Çeşme olarak üstümüzden atmayı diliyoruz.”
--------------------------------------

SÖZ SİZİN
BÜYÜKŞEHİR’İN EN GÜZEL İŞLERİNDEN BİRİSİ

Cengiz Topel Caddesi
trafiğe kapalı kalsın

Fedai Ünal’ın bir dileğini ve geçmişten bir anımsatmasını iletiyorum:
“Nüfus artıyor, şehrimiz çok göç alıyor. İzmir’in daha fazla meydana, daha fazla sokakla buluşacağı yerlere ihtiyacı var.
Büyükşehir’in bu konuda son dönemde yaptığı en güzel işlerden biri CENGİZ TOPEL caddesini araç trafiğine kapatmak oldu. Şahane bir yer oldu. Oğlumla sokakta gezip tramvayı izlemek için sabırsızlanıyorum...
Şimdi de Aziz Başkan’dan şık ve şok bir karar bekliyoruz. Belediye binasını şehrin gelişmekte olan bir yerine yapıp, olduğu yerde değişime katkı sunmasını istiyoruz...
Nedim abimizden de bu sesleri başkana duyurmasını bekliyoruz...

Ve de dört yıl öncesi

Haberin Devamı


İZMİR BU MEYDANI MUTLAKA KAZANMALI...
Nedim Abi doğru demiş.
Hatırlıyorum rahmetli Piriştina sahile palmiyeleri getirip diktirdiğinde kıyametler kopmuştu. Şimdi hepimiz ‘ne güzel oldu, adam cesur adammış’ diyoruz...
Aylarca Kordon’u görmek istemediğimiz günleri hatırlayın, molozları o iğrenç görüntüyü düşünün şöyle bi. Aynı adam çim yaparken yine bir sürü homurtu çıktı hepimizden. Şimdi; Hadi bi hava alalım dedik mi hooop Kordon’dayız. Çimenlerin üzerinde...
Demem o ki; İzmir’e ‘Cesur Adam’ lazım.
Öyle “önce onlar yıksınlar, sonra biz yıkarız” demeyecek, elini herkesten önce taşın altına koyacak adam...
Ticaretin kuralıdır ‘Risk Yoksa Kazanç Yoktur’...
Bence aynı kural siyaset içinde geçerli...
...
Hadi başkan yık şu binayı...
---------------------------------------------

BİR ALKIŞ

BAL öğrencilerinden
çocuklara armağan

Bornova Anadolu Lisesi (BAL) öğrencileri, ‘Yeni Yıl Yeni Umutlar’ adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji Bölümü’nde tedavi gören küçük hastalara armağan verdi. Öğrencilerden toplanan parayla alınan giysi, kırtasiye malzemesi, oyuncaklar 45 çocuğa teslim edildi. Ziyarete BAL Müdürü Mahir Dursun, rehber öğretmen Figen Sarıoğlu, Okul Aile Birliği Üyesi Ahmet Akgün, Öğrenci Okul Meclis Başkanı Doğa Demirtaş ve bir grup öğrenci katıldı.
-------------------------------------------



BİR ALINTI
Erhan Gölbey’den
Yoksulluğun sebebi yokluk değil, paylaşmayı unutan insanlardır...

Yazarın Tüm Yazıları