Tarihi fabrika için kim uzlaşma sağlayabilir

BUGÜN yine Tarihi Elektrik Fabrikası’ndayız. Önce satışa karşı çıkan, 46 sayfalık şartnameyi inceleyen, “Asfalyalar Atmasın Platformu” hukukçularının birkaç değerlendirmesine göz atalım:

Haberin Devamı

 


“İlk ağızda 150 metreden büyük bir gökdelen tasavvuru, bina 150 metreyi aşacaksa havacılık kurumundan izin alınacak cümlesiyle anlaşılmaktadır. İhaleye katılamayacak olanlar başlığı altında kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idareler ve kamu tüzel kişiliğine sahip eğitim kurumları belirtilmek suretiyle Büyükşehir ve Konak belediyelerinin dışlanmasını söyleyebiliriz. Ancak bu cümlenin aleyhine yargı organlarına gitmek düşünülebileceği gibi, belediyelere bağlı şirketlerin ihaleye girebileceği düşünülecektir. Kamuoyunun yardımıyla Büyükşehir Belediyesi’nin sorunu çözebileceği görülmektedir.”


YERİNE KONULAMAYACAK DEĞER
Satışın iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay’da dava da açıldı. Bazı yurttaşlar davaya müdahil olarak katıldı, dilekçelerinde de özetle şu görüşe yer verdi: “1928’de inşa edilen Elektrik Fabrikası, ‘endüstriyel yapı’ tasarımlarının bir örneği olması nedeniyle mimarlık tarihi açısından yeri son derece önemli, tasarım ve mimarlık tekniği ve teknoloji açısından yerine konulamayacak değerde bir yapıdır!”

Haberin Devamı


ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ
Bu arada, Tarihi Elektrik Fabrikası’nın İzmir’in malı olması yönünde harekete geçmeyi kararlaştıran Asfalyalar Atmasın Platformu’nun, belediyelerin satın alması yönündeki çağrısına Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Belediyeler halkın huzuru konforu için var, üzerimize düşeni yaparız” yanıtı verdi.


BİRLİKTE OLMAYA ÇAĞRI
Asfalyalar Atmasın Platformu, vakıf, gayrimenkul yatırım ortaklığı kurma, vatandaştan para toplama gibi birçok çare üzerinde duruyor. Ve de çağrı: “İzmir’in tarihi simgelerine saygılı herkesi birlikte olmaya davet ediyoruz. Yürütmeyi durdurma davasının takipçisi ve hatta müdahili olmaya çağırıyoruz. Yıkılan sadece binalar değil, bir şehrin tarihi ve belleğidir. Yapılacak etkinliklere, eylemlere katılmaya davet ediyoruz herkesi...”


ÇARE BİR ÇÖZÜM BULMAKTA
Bu gelişmeleri aktardıktan sonra, gazeteci-yazar Feyzi Hepşenkal’ın görüş ve önerisine bakalım: “İhale seçimden hemen sonra. Yani takvim sıkışık ve şartnamede yazılanlar pek hoş değil. Çare Kamulaştırma Kanunu çerçevesinde bir çözüm bulmakta. Çünkü yasada, kamu kurumlarının anlaşmasıyla Elektrik Fabrikası’nın satışını/devrini sağlamak mümkün. Bunun için de uzlaşmak gerekiyor. İzmir için uzlaşmak.

Haberin Devamı


HEDEFE ULAŞMA ŞANSI VAR
Sorum şu herkese: İzmir için uzlaşmaya var mısınız, yok musunuz? Herkesten kastım bir yanda Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer, diğer yanda Nihat Zeybekci ve iktidar unsurları. İki tarafın şu dar ve zorlu zamanda uzlaşması temenniden öteye geçmez. Ama ciddi ve işlevsel bir köprü kurulursa hedefe ulaşma şansı var.


ÖZGENER VE KESTELLİ
Nedir hedef? Dünyada benzerleri olan, kültür ve sanatın keyifle ve tüm ihtişamıyla hayat bulduğu bir mekan yaratmaktır hedef. Köprü ise İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ile İzmir Ticaret Odası Başkanı Işınsu Kestelli’nin çabasıyla mükemmel şekilde kurulur. İzmir’e iyilik yapmak istiyorlarsa gerçekten, bu uzlaşmayı sağlama gücüne de sahipler.”
SON SÖZ: Tarihi fabrika, İzmir ve İzmirli için en yararlı, verimli şekilde değerlendirilmeli. Tarihi yapı İzmir’in olmalı.

-----

Haberin Devamı

BİR TANITIM BİR AÇILIŞ
Bir aksilik olmazsa
Kılıçdaroğlu İzmir’le
özlem gideriyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yarın Halkapınar Spor Salonu’nda partisinin İzmir adaylarını tanıtacak, Büyükşehir Belediyesi’nin Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda oluşturduğu, meclisin “15 Temmuz Demokrasi Şehitleri” adını verdiği meydanın açılışına katılacak. Kılıçdaroğlu geçen Cumhuriyet Bayramı’nda programı ve katılacağı törenler açıklanmasına karşın İzmir’e son dakikada gelmekten vazgeçmişti, dilerim bu kez bir aksilik olmaz ve uzun süre sonra vekili olduğu İzmir’le özlem giderir.

-----

BİR ACILI ANMA
Kayıpların ardından

YILBAŞINDAN bu yana üst üste acılarla sarstı hepimizi 2019. Yalçın Menteş, Turgay Gönenç, Bülent Zeren, Şakir Kuruş, Demir Özgen, Güler Özkan, İstanbul’daki dört şehidimiz... Hele son olarak Güler Özkan... ABD’de kızının yanında göçtü bu dünyadan. Farklı bir yeri vardı, içim bir başka cızzzz etti.
YASTAYIZ
Ve de söz 9 Eylül Gazetesi’nde, Okan Yüksel’de: YASTAYIZ - Ölüm / Çok ölümler gördük. / Ama ağladığımız görülmedi... / Spor; Yıldırım Uran, Turgut Uçar, Şakir Kuruş, Dr. Bülent Zeren / Kültür-Sanat; Turgay Gönenç, Hakan Yeşilyurt / Gazeteci; Demir Özgen, Güler Özkan / Şehit; Yüzbaşı Ümit Özerli, Yüzbaşı Semih Özcan, Astsubay İlyas Kaya, Astsubay Yakup Avşar / Ölüm adın kalleş olsun! Ağladığımız görüldü!

Yazarın Tüm Yazıları