Kuş Cenneti en iyi şekilde korunuyor

EGE Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın İzmir Kuş Cenneti milli park ilan edilmediği için savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlandığını iletmiştim 2 Ocak’taki yazımda. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden bir açıklama geldi, iletiyorum:

Haberin Devamı


YENİ KORUMA UYGUN GÖRÜLMÜYOR
“Gazetenizin 02.01.2018 tarihli nüshasında yer alan ‘İzmir’in Cenneti yargı yolunda’ başlıklı yazınızla alakalı aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür. Habere konu olan ve milli park olarak tescili talep edilen söz konusu saha içerisinde Gediz Deltası Ramsar Alanı (Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan), Homa Dalyanı Yaban Hayatı Koruma Sahası ve 1. Derece Doğal SİT Alanı yer almaktadır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce, yönetimde çok başlılık oluşturmaması için birden fazla koruma statüsü olan yerlerde mevcut koruma statüsü kaldırılmadan yeni bir koruma statüsü kazandırılması uygun görülmemektedir.
GEREKEN NE VARSA YAPILMAKTADIR
Hali hazırda Gediz Deltası sadece ulusal ortamda değil Ramsar Alanı olması sebebi ile uluslararası ortamda korunan ve buna göre yönetilen ülkemizin 14 Ramsar Alanı’ndan biridir. Gerek İzmir Kuş Cenneti’nde gerekse de ülkemizin diğer yerlerinde yaşayan yaban hayvanlarının hakkı Bakanlığımız tarafından ziyadesiyle savunulmakta ve onların hayatlarını en iyi şekilde idame ettirmeleri için gereken ne varsa yapılmaktadır.
ENDİŞELENECEK BİR DURUM YOK
Kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan ‘milli park ilan edilmez ise korunamaz’ şeklindeki algı mesnetsiz olup endişelenecek bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Bakanlığımız, ülkemizdeki diğer sulak alanlarda olduğu gibi burada da Bütüncül Yönetim Planı çerçevesinde çalışmalarına devam ederek İzmir Kuş Cenneti’ni en iyi şekilde korumaya devam edecektir. Sizin ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi maksadıyla bilgilerinize sunulur.”

-----

Haberin Devamı

 
BİR İŞBİRLİĞİ ÖRNEĞİ
Manisa WEB TV’de
aşama aşama başarı

MANİSA Büyükşehir Belediyesi, basın ve yayın alanında büyük aşama yaptı. Bunda İzmirli iki gazetecinin payı büyük. Barış Yengiloğlu yönetimindeki Manisa Büyükşehir Belediyesi Televizyonu, sekiz ay önce yayına başladı. Manisa Büyükşehir Gazetesi’nin yönetiminde de Tamer Sanverir var. Başkan Cengiz Ergün’ün desteğiyle kurulan televizyon 24 saat yayında. Ve bilgi notuna göz atalım:
İZMİR’LE ORTAK EKİP
“Yasa gereği yalnız internetten yayın yapabilen, uydu ve diğer platformlara çıkamayan Manisa WEB TV’de bir televizyonda olması gereken son teknoloji ekipman, büyük bir stüdyo mevcut. Ekip de İzmir ve Manisa ortaklığıyla oluşmuş.
NE YAYINLAR VAR
Belediye televizyonunda ne yayınlanır? Başkan Ergün’ün ayda bir belediye hizmetlerini anlattığı, halkın sorularını yanıtladığı ‘Başkanla Başbaşa’ programı. Manisa sporunun nabzını tutan programlarla maçların naklen yayınları. Her hafta daire başkanları, ilçe belediye başkanlarının katıldığı ‘Kent Vizyonu’ ve ‘Yerelden Yönetim’ adlı bilgilendirme, sorun çözme programları. Manisa’da yapılan etkinlik, açılış, konserler ve haberlerin canlı yayınları.
ÇOK FARKLI GAZETE
Halkın sesini duyurduğu, yöresel lezzetler ve tarihi güzelliklerin tanıtıldığı programlar. Kentin bir görüntü arşivinin de oluştuğunu unutmamak gerekir. Belediye ihaleleri ile meclis toplantıları da canlı yayınlanıyor.
Medya çalışanlarına iş kapısının açılması da çok önemli. Televizyonun yayına geçmesinde Basın Danışmanı Cihad Taysi’yi de unutmamak lazım. www.manisawebtv.com ya da www.manisa.bel.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin gazetesi de benzerlerinden çok farklı.”

-----

Haberin Devamı

SÖZ SİZİN

BİR YENİ DÜZENLEME ELEŞTİRİSİ
Alsancak Garı önündeki
kavşak yetersiz kalacak

TRAMVAY raylarının döşenmesi için, Alsancak Garı’nın önündeki göbek kaldırıldı. Yerine yapılan kavşak düzenlemesinde ise eski durumundan farklı yapılmakta olan gidiş ve dönüşler, tümüyle değiştirildi, yeni uygulama yetersiz kalacak gibi görünüyor.
Örneğin, Talatpaşa Bulvarı ve Şair Eşref Bulvarı’ndan gelen araçlar Atatürk Caddesi (Kordon) yönüne sapamayacak. O tarafa gitmek için Liman Caddesi’nden Arkas binasına kadar gidip oradaki köprü altından U dönüşü yaparak geri gelinmesi ve meydandan Kordon yönüne giriş yapılması gerekiyor.
ZATEN TRAFİK ÇOK YOĞUN
Bunun birçok sakıncası var. Birincisi: Liman Caddesi zaten trafik yoğunluğu olan bir yer. Bu trafiğin içine bir de Kordon tarafına gidecek araçların sokulması ne kadar mantıklı? İkincisi: Bu yöredeki otoparkların tümü Atatürk Caddesi ve yan yolları üzerinde. Park etmek isteyen araçlar, neden döndürülüp dolaştırılacak?
TRAMVAYA KARŞI DEĞİLİZ AMA
Eskiden göbek çevresinden her yöne gidiş vardı. Neden değiştiğini açıklamak zor. Bunun tramvay ile ilişkisini de anlamak zor. Yanlış anlaşılmasın, tramvaya karşı değiliz. Toplu taşımada raylı sistemler elbette çağdaş uygulamalardır. O ayrı bir konu. Ama, yeni düzenleme tam bir fiyaskodur. Ve buna çevredeki, özel araç sahipleri, taksiciler, dolmuş şoförleri ve konuştuğumuz herkes karşı. Belki de ileride, burası tekrar sökülüp, yeniden yapılacaktır, ama harcanan paralar da boşa gitmiş olacak. Yol yakınken projenin yeniden ele alınıp revize edilmesinde yarar vardır. Dr. Müh. Haluk GÜNERMAN

Haberin Devamı

 
Çöp atacak
yer olmayınca

BURASI Mavişehir Bölgesi, Gediz Deltası’nın Körfez’le buluştuğu ve binlerce flamingo, albatros, turna ve diğer türlerin üreme ve yaşama alanı. Bir tane bile çöp atacak nokta yok. Tabii ki, çöpü buralara atmak için sebep değil, ama lütfen acil tedbir. Azmi ARI

-----

BİR ALINTI
Nermin Karakuş’tan: İnsanlar asla söyledikleri kadar meşgul değillerdir. İnsanların öncelikleri vardır ve bazen sıra sana gelmez. Paul Auster

Yazarın Tüm Yazıları