Kültürpark İzmir’e İzmirli’ye yakışmalı

BUGÜN Kültürpark’ı konuşalım. Ama Fuar’ı değil...

Haberin Devamı

Daha önce de söylemiştim, kocaman Fuar İzmir yapıldı. Fuarların adresi artık orası. Kültürpark, sembolik bir İzmir Enternasyonal Fuarı’na ev sahipliği yapabilir. (Tabii ki kültür, sanat ağırlıklı) Ve de Kitap Fuarı’na... Konumuz, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Kültürpark’la ilgili proje. Görüşler çeşitli:

OLUMLU KARŞILIYORUZ
* Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya: “Projeyi çok olumlu karşılıyoruz. Hayalimizdeki yeşilin korunduğu ve hatta oranının arttığı, günlük hayatımızdan özel anlarımıza kadar sürekli aktif olarak kullanabileceğimiz bir yer haline gelecek Kültürpark.”


YAKLAŞIM TUTARLI VE GEÇERLİ
* Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Mustafa Güçlü: “Belediyemiz Kültürpark konusunda bize iki şey vaat ediyor: Daha çok yeşil, daha az yapılaşma. Projeyi genel hatlarıyla çok olumlu buldum. Herkesin kendine özgü bir takım fikirleri olabilir. Ama asıl olan toplumun beğenileri. Biz, Büyükşehir’in yaklaşımını tutarlı ve geçerli buluyoruz.”

Haberin Devamı


HOLLERİN YERİNE YEŞİL ALAN
* Kültürparka Dokunma Platformu: Platform genel olarak yeni projeye karşı. Platform’un görüşleri son olarak Hürriyet EGE’de Deniz Sipahi’nin “herkese açık diye ilan edip, katılım çağrısında bulunduğu” köşesinde de yer aldı. Platform, Paraşüt Kulesi, Tenis Kulübü, Pakistan pavyonu, Evlendirme Dairesi, Arkeoloji Müzesi, Celal Atik Spor Salonu, İzmir Sanat, Açıkhava Tiyatrosu dışındaki tüm binaların yıkılmasını istiyor, özetle şu görüşü savunuyor:
“Geçici olması kaydıyla inşa edilmiş olan fuar hangarları sökülmeli. Bu alan yeşili, ağacı, doğayı, kültürü içeren bir düzenleme ile kent parkına dahil edilmelidir. Bu alanda Kültürpark’a kullanım, işlev ve inşaat yoğunluğu getirecek bir yapı kesinlikle yapılmamalıdır. Projede ‘sergi-kültür’ binası olarak tanımlanan yüksek inşaat yoğunluğuna sahip ‘Kongre merkezi ve fuar binasının’ yeri Kültürpark değildir.”


KESİNLİKLE AĞAÇ KESİLMEYECEK
* Projeye karşı çıkanları anlayışla karşılayan, eleştirilere olanaklar çerçevesinde fırsat tanıyan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültürpark’ta ağaç kesilmeyeceğini vurguluyor, şöyle diyor:
“İsmet İnönü Sanat Merkezi’ni yıkıyoruz. Atlas Pavyonu’nu, fuar hollerini, Celal Atik Spor Salonu’nu yıkıyoruz. Celal Atik ve hollerin kapladığı 35 bin metrekare alanın yerine 16 bin metrekarelik şov-tiyatro ve kültür merkezi olacak alan yaratıyoruz. İEF için sergi alanları yapıyoruz. Celal Atik’in yerine spor alanı yapıyoruz. Havuz metrekaresini yüzde 50 büyütüyoruz. Kültürpark’ta asfalt zemin olmaz. Ambulans ve itfaiye araçları için servis yolu yapılacak. Geri kalan yollar bisiklet ve yürüyüş için düzenlenecek. Ve Aziz Kocaoğlu sözü: Kültürpark’ta ağaç kesilmeyecek.”

Haberin Devamı


ELEŞTİRME ÖZGÜRLÜĞÜ VAR
Kültürpark’ın yeni projesiyle ilgili olumlu ve karşıt görüşlerden özet sundum. Kentle ilgili her projede de çeşitli görüşler olacaktır elbette. Kentte yaşayan herkesin de herhangi bir proje hakkında düşüncesini, görüşünü açıklama özgürlüğü vardır. Yerel yönetimlerin yaptığı işleri hakaret etmeden, ölçülü üslupla beğenmeme, eleştirme özgürlüğü vardır. Bana göre bu özgürlük, her girişime, projeye karşı çıkmak olarak da tanımlanmamalı. Çünkü, bu tanımlama da beraberinde, yerel yöneticilerin her yaptığını benimseme, onaylama alışkanlığı benzetmesini getirebilir.


DOĞRU OLAN YAPILMALI
Sonuç olarak her işte olumlu ve karşıt görüşlerin dile getirilmesi, sonunda da en doğru olanın yapılması gerekmektedir. Kültürpark’la ilgili projenin bugün İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda ele alınması bekleniyor. Kurul, projeyi olduğu gibi onaylayabilir, ya da bazı değişiklikler önerebilir. Bekleyip göreceğiz. Önemli olan Kültürpark’ın iyileştirilmesi, İzmir’e, İzmirli’ye yakışmasıdır. Büyük hedef, beklentilerin yerine getirilmesi, kültür ve park işlevlerinin gözetilmesidir.

-----

Haberin Devamı


O VEKİLİ ALKIŞLIYORUZ
Maaşlar yine burs oluyor

ADAM 15 aydır maaşına el sürmüyormuş. Yani aylık 17 bin liraya. Peki ne yapıyormuş? Bu para öğrencilere burs oluyormuş. Tacettin Bayır’dan söz ediyorum. CHP İzmir Milletvekili. Meclis’e girdiğinden bu yana 56 kız öğrenciye burs veriyormuş. Daha önce de Meclis’e dolmuşla gidip gelmesi haber konusu olan Bayır’ı alkışlıyorum.

-----

BİR ALINTI
Bu yükle öleceksin dedim hamala.
Ölüm kolay, sen umuttan haber ver dedi.
Umut varsa, dünyayı vur sırtıma...
İlhan BERK

Yazarın Tüm Yazıları