Kaçak elektrik kullananlarla mücadele tamam da

ADM ve GDZ Elektrik Dağıtım İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Demirdağ, geçenlerde kayıp ve kaçakların önlenmesi için proje başlattıklarını açıkladı.

Haberin Devamı


Elektrik dağıtımında iki tür kayıp oluştuğunu belirten Demirdağ, “Bunlardan ilki şebekenin özelliğinden kaynaklanan teknik kayıplardır ki, bu azaltılsa bile ortadan kaldırılması fiziksel olarak mümkün değildir. İkinci bir kayıp türü ise hatta müdahale edilmesi ile yani kaçak elektrik kullanımı neticesinde meydana gelmektedir ve önlenmesi mümkündür” dedi.

Pilot uygulama başlıyor
Uygulanan sistemlerle iki kaybın ayrıştırılamadığını vurgulayan Demirdağ, bazı teknik bilgiler verip şunları söyledi:
“Projenin uygulanacağı iki pilot bölge belirlenmiştir. Tüketici tüketiminin yanında teknik kayıpların miktarı da belirlenecek. Bu iki değerin üzerinde bir tüketim gözlemleniyorsa bu değerin teknik olmayan kayıp olduğu anlaşılacaktır. Buna ek olarak güç hesaplamalarıyla kaçağın yaklaşık konumu da tespit edilecektir. Proje, dağıtım şirketleri için iki açıdan faydalı olacaktır. Birincisi dağıtım bölgesinde bulunan hatların teknik kayıpları anlık olarak takip edilebilecektir.

Haberin Devamı

Noktalar ortaya çıkacak
İkincisi, kaçak miktarı ile yaklaşık olarak kaçağın gerçekleştiği nokta tespit edilebileceğinden kaçakla mücadele daha hızlı, anlık ve kolay gerçekleştirilebilecektir. Bunun yanında azalan kaçak tüketim neticesinde üretim ve dağıtım maliyetleri azalacaktır ve kaynaklar daha verimli kullanılacaktır. Proje sayesinde ülke ekonomisine de katkı sağlayacağız. Teknolojik gelişmeleri, içinde bulunduğumuz sektöre en iyi şekilde entegre ederek yeni projeler üretmeye devam edeceğiz.”

Enayi yerine koyanlar
Demirdağ’ın açıklaması gayet güzel. Beni özellikle, “Kaçakla mücadele daha hızlı, anlık ve kolay gerçekleştirilebilecektir” bölümü ilgilendirdi. Ülke ekonomisine katkı, dağıtım maliyetinin düşmesi, kaynak verimliliği tabii ki çok önemli. Ancak bu proje uygulandığında belirlenecek kaçak elektrik kullanıcıları ve verilecek cezalar mutlaka açıklanmalı. ADM ve GDZ Elektrik Dağıtım görev alanında ne kadar kaçak elektrik kullanımı olduğu da kamuoyunun bilgisine sunulmalı. Açıkçası ben bunu bekliyorum, bizleri enayi yerine koyanlar kimlermiş öğrenmek istiyorum.
 

ÖZEL EGE’DEN KİTVAK’A BAĞIŞ

Bu okula
özel alkış

Haberin Devamı

Kaçak elektrik kullananlarla mücadele tamam da


Özel Ege Lisesi Okul Aile Birliği’nin öncülüğünde öğrenci, öğretmen ve velilerin destekleriyle gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerden elde edilen 16 bin lira, KİTVAK’a (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı) bağışlandı. Para, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde yapımı süren KİTVAK Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi için kullanılacak.
Miktarı da belli
Özel Ege İlköğretim Kurumu Müdürü Sibel Şenol, Okul Aile Birliği Başkanı Ayla Cücü ve üyeler sembolik çeki KİTVAK Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Soncul’a teslim etti. Bu haber beni iki yönüyle ilgilendirdi. Birincisi Özel Ege Lisesi 9 yıldır KİTVAK’a yardım edermiş. İkincisiyse bağışın somut olarak açıklanması, “Vakıf yararına düzenlenen etkinliklerden elde edilen gelir teslim edildi” diye geçiştirilmemesi. Çünkü böylesiyle sık karşılaşıyoruz. Özel Ege’ye alkış.

Haberin Devamı

-----------------------
BİR ÇAĞRI
Sevimli dostlar için çeşitli kuruluşlar benzer afişlerle uyarıyor. Afişler yalnızca anımsatma. Önemli olan bu sıcak günlerde onların unutulmaması.

Kaçak elektrik kullananlarla mücadele tamam da



-----------------


BİR ALINTI

Engin Yavuz’dan: Kıyıya, köşeye biraz mutluluk saklayın... Bir gün mutlaka gerekir...
(İlhan BERK)

Yazarın Tüm Yazıları