İzmir’e yakışıyor mu

17 Ekim 2016: “MERAK EDİYORUM: NEDEN KONULDU - İzmir’e yakışıyor mu?

Haberin Devamı

Uzun süredir zaten aklımdaydı. Geçenlerde Uzundere tarafına gittim ve yine gördüm onu. Uzundere Rekreasyon Alanı’ndaki, kimse kusura bakmasın, bana göre gereksiz, acayip, şaşılacak şeyi. Nasreddin Hoca’nın heykelini. Yaklaşık 200 bin metrekare yeşil alana asla itirazım yok. Gerçekleştirenlerin ellerine sağlık. Ama o tuhaf heykele sonuna kadar itirazım var. Kente Uzundere tarafından gelenleri adeta korkutarak karşılıyor. Sanata, sanatçıya saygım sonsuz. Ancak kim ne derse desin, o heykel İzmir’e yakışmıyor. Zaten İzmir’le ilgisi de yok. Ne akla hizmet İzmir girişine Hoca’nın heykeli konulmuş, bunu da anlamak zor. (Sonunda bu konuda içimi döktüm...)”

İzmir’e yakışıyor mu

 

İKİ TEPKİ

Haberin Devamı

24 Ekim 2016: * Sanatçı ne yapsın - Ne zamandır korkunç Nasreddin Hoca heykeli için yazacaktım. Bu nedir? Afaki boyutta, üstelik ürkütücü. Eskişehir’de büyük bir parkta da var, ama küçük boyutta ve şirin. Sanata ben de saygı duyarım. Fakat sanatçıya bu ebatta sipariş verildiyse ne yapsın? Estetik ve vizyon sahibi idarecilere kavuşmak dileğiyle. Aysel TANAY
* Hiç yakışmıyor - Yıllarca bu heykeli görürüm. Kim yaptı, neden yaptı, İzmirle ne ilgisi var diye sorarım, bir yanıt bulamam. Gerçekten sanata ve sanatçıya saygımız sonsuz. Ama bu heykel buraya hiç yakışmıyor. Kel alaka bir şey. Cazim ALAYBAŞI

 

BUGÜNLERE GELELİM

Kaldırılması gerekir

Ve 27 Haziran 2017: (Gazete haberleri) İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Uzundere’deki rekreasyon alanı içinde yer alan “Göle Maya Çalan Nasreddin Hoca” heykelinin kaldırılması gerektiğini söyledi:
“Biz anlam veremiyoruz. Neden buraya koskoca bir Nasreddin Hoca inşa edildi? Bir anlamı varsa, İzmirlilere açıklanmalı, anlatılmalıdır. Mutlaka bir şey yapılacaksa Atatürkçü İzmir’e büyük bir Atatürk heykeli yakışırdı. İçine giren çocuklara, Atatürk’ün devrimleri, görsel olarak anlatılabilirdi. En kısa zamanda İzmir’e yakışmayan görüntünün kaldırılmasını ya da görünüşünün başka görsellerle değiştirilmesini istiyoruz.
Her ne kadar İzmir bir hoşgörü kenti ise de bu şehrin tarihinde yer almayan bir simgenin kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Böylesi görünür yerlerdeki heykel ve simgelerin karar verme süreçlerine tüm kentin katılması ve çok dikkatli seçilmesi gerekir. Belediyelerimizin şehrimizin markalaşması ve tanınması için yapılan çalışmalara uyumlu hareket etmesi ve katkı koyması beklenmektedir. Bu anlamda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin körfez vapurlarına isim koyarken İzmirlilere sorması ve isimleri İzmir’in önemli spor adamı, siyasetçi ve sanatçılarından seçmesi son derece anlamlıdır. Nasreddin Hoca heykeli buradan kaldırılmalıdır. İzmir’in ana aksında kente giriş noktasında bir heykel yapılacak ise İzmir’in bir simgesi veya simge olabilecek bir heykel olmalıdır.”
Demirtaş, bu garip heykeli gündeme getirmek için neden bekledi, bilemem. Ama fazla söze gerek yok. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, göreve geldiğinde bu ucubeyi kucağında buldu, yapacak bir şeyi yoktu. Ama şimdi o zevksiz, İzmir’e yakışmayan şeyin kaldırılması zamanıdır. Bir yolu vardır mutlaka. Kurtulalım bu heykelden, isterlerse Akşehir’e armağan edelim. (Onların da isteyeceği kuşkulu bana göre.)

-----

BİR ALKIŞ

Haberin Devamı

Mutluluk Treni
huzurevindeydi

İzmir’e yakışıyor mu

İZBAN’ın personeli, bayramda, “Mutluluk Treni” projesini hayata geçirdi, “Gözünüz Yolda Kalmasın” sloganıyla, Zübeyde Hanım Huzurevi’ni ziyaret etti. Yaşlıların gönlünü alan ekip, unutulmaz anılar yaşanmasına neden oldu. İZBAN Mutluluk Treni, özel günlerde farklı noktalardaki huzurevi ve çocuk yuvası gibi yerleri ziyaret etmeyi sürdürecek.

-----

BİR ETKİNLİK

Beden Perküsyonu Atölyesi

İzmir’e yakışıyor mu

AÇIK Stüdyo’da 3 Temmuz Pazartesi, 19.00-21.30 saatleri arasında “Beden Perküsyonu Atölyesi” var. Açık Stüdyo yetkilileri, Muratcan Akçay’ın yürüteceği etkinlik için, “Beden Perküsyonu Atölyesi’nde evrenin en temel olgularından olan ‘ritm’ olgusunu insanın en ilkel iletişim biçimlerinden olan ‘beden perküsyonu’ aracılığı ile deneyimliyoruz” diyor.
Rezervasyon için:
info@acikstudyo.com
(0535) 366 03 41
www.acikstudyo.com
Etiler Mah. 1265 Sok. Emek İş Merkezi No: 201 Konak - İzmir

-----

Haberin Devamı

BİR ALINTI:
Gürol Tulunay’dan: İki şey yıkar insanı. Dostundan gelen ihanet. Düşmanından gelen merhamet. Hz. Mevlana

Yazarın Tüm Yazıları