İzmir’de turizm yok bir şey de yapılmıyor

EGE Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, 4 Mayıs’ta 9 Eylül Gazetesi’nde Gökmen Küçüktaşdemir’e konuk olmuş.

Haberin Devamı

İşler, bu yıl turizmden umutlu olduklarını, 2015 rakamlarının yakalanacağını vurgulamış. İşler’e göre yaklaşık 38 milyon turist gelecekmiş bu yıl, 32-34 milyar dolarlık girdi bekleniyormuş. 2019 ve 2020 de turizmin en parlak yılları olacakmış. Genel olarak iyimser tablo çizmiş... Ancak yerel yönetimlere, özellikle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na eleştirileri yenilir, yutulur cinsten değil. İşler, turizmdeki olumsuzlukların sorumlusu olarak yerel yönetimleri, esnaf odalarını görüyor:

HİZMET KALİTESİ KÖTÜ
“* Bizim Yunanistan’a göre tesislerimiz çok daha iyi ama yerel yönetimlerin yönettiği destinasyon merkezlerimiz iyi değil. İçlerinde bir tek Alaçatı iyi. O da yerli turistten yeterli ilgiyi görüyor. Dikili, Çandarlı, Ildır, Seferihisar, Gümüldür ve Pamucak’ta tabela kirliliği, yönlendirmeler, yerel yönetimlerin iptidai şehir mimarisi, caddeler, kafeler, esnafın ürün sunumu, hizmet kalitesi kötü.

Haberin Devamı

PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR
* Bence yerel yöneticilerin turizmcilerden çıkması lazım, yabancı dil bilmesi ve mimari eğitimi almış estetik kaygıları olan insanlar olmaları lazım. Yerel yöneticiler oy uğruna turistik bölgeleri peşkeş çekiyorlar, buralardaki imara aykırı olan yapılara göz yumuyorlar, esnafın hoyratça ilçeyi katletmesine ses çıkarmıyorlar. Onlar da her şey dahil sistemi yüzünden eleştiriyorlar...

ÇEKİDÜZEN VERMELİLER
* Bizler büyük paralar harcayarak yaptığımız mekanlarda turistleri ağırlamak yerine, nasıl olur da yerel yönetimlerin özen göstermeden inşa ettikleri mekanlara onları gönderebiliriz? Bence yapılması gereken yere yönetimlerin otelin dışında daha iyi şartlar yaratması. İnsanlar biz ‘kalın’ desek de, ‘gidip gezeceğim’ diye haykırmalılar. Bu, İspanya’da, Yunanistan’da yapılırken neden bizim ülkemizde olmuyor diye düşünmeliler. Kendilerine çeki düzen vermeliler.

ESNAF ODASI NE YAPIYOR?
* Bizden, gelen insanları zorlayarak ilçelere göndermemizi istiyorlar. O zaman Esnaf ve Sanatkarlar Odası ne yapıyor? Onlar neden sandalyelerini, masalarını, dizaynlarını, mönü çeşitlerini, sunumlarını yenilemiyorlar. Yabancı dil bilen, eğitimli, şarap sunumu yapabilen elemanlar almıyorlar. Suçu kendilerinde aramak yerine her şey dahil sisteminin değişmesini istiyorlar.

Haberin Devamı

KOCAOĞLU DENİZLE BARIŞIK DEĞİL
* İzmir’in yerel yönetimi çalışmıyor. Sanki Orta Anadolu’da bir tarım şehri yönetiliyormuş gibi yönetiliyor. Başkan Aziz Kocaoğlu, denizle barışık değil. Ben turizmciyim ve İzmir’de turizm yok ve hiçbir şey de yapılmıyor.
Başkan Aziz Kocaoğlu, 15 yıldır hiçbir turizm fuarına katılmadı, tur operatörleri ile bir araya gelmedi. İzmir turizmini ben nereye götürebilirim diye ne bir seminer, ne de bir arama konferansı yaptı. Aziz Bey’in gündeminde maalesef turizm yok. Biz turizmciler olarak eğer yanılıyorsak kentin rakamlarına bakabilirsiniz. İzmir turizmde öncüyken 5. sıraya düştü.

YEREL YÖNETİMİ ACİZ
* İzmir’in İstanbul’la, Antalya’yla yarışabilecek kıymetleri var. İzmir bir cevher ama bu cevheri mücevhere çevirmek adına maalesef İzmir yerel yönetimi aciz. İlçe yönetimleri daha iyi ama onların elinde de yeterince güç yok. Turizm dışındaki konuları bilmem ama turizme baktığımızda iyi yönetilmediğimizi söyleyebilirim. İzmir turizmde küme düşüyor. İzmir’in hakkı bu değil.

Haberin Devamı

TRAVEL TÜRKEY İŞE YARAMIYOR
* İZFAŞ ve Büyükşehir, Travel Turkey Fuarı yapıyor ve bunun başarılı olduğu söyleniyor. Başarısının da her yıl metrekare olarak büyümesinden geldiği söyleniyor. Ülke içindeki belediyelere, valiliklere satılan stantların metrekaresinin büyümesi ticari kar getirse de turizm fuarı yurt dışından işadamları ve yabancı çekmezse hiçbir işe yaramaz. Parayı bir cepten alıp diğer cebe koyuyoruz. Bu fuar Ege’yi doyurmalı ama İzmir’i bile beslemiyor.”

HERHANGİ BİR GİRİŞİM OLDU MU?
Mehmet İşler’in, Küçüktaşdemir’e söylediklerinden bölümler aktardım. Genelde çizdiği tablo moral verici. Nitekim yazının başlığı da: “Turizm güldürecek...” Ancak yerel yönetimler için söyledikleri biraz ağır olmuş gibi geldi bana. Ve de soruyorum, kendisi bugüne kadar ilçe belediye başkanlarına, Aziz Kocaoğlu’na turizmle ilgili bir öneri paketi sundu mu, işbirliği için girişimde bulundu mu, bir araya gelmek istedi mi? İzmir turizminin gelişmesi için yaptıklarını gerçekten merak ettim...

SÖZ SİZİN
BİR ŞAMPİYONA
Didim Altınkum’da
yelken festivali

Haberin Devamı

İzmir’de turizm yok bir şey de yapılmıyor


DİDİM Yat ve Yelken Kulübü ev sahipliğinde, Spor Toto ve Didim Belediyesi’nin destekleriyle Altınkum’da düzenlenen, “Türkiye Yelken Federasyonu Türkiye Şampiyonası” dün başladı. Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak, “Ülkemizin dört bir yanından gelecek sporcularımız Didim’de hem kıyasıya rekabet edecek, hem de dostluklarını pekiştirecek. Şampiyona ile Didim’de turizm sezonu da açılacak. Yarışlarımız bölgeye büyük hareketlilik getiriyor” dedi. Şampiyona, 26 Mayıs’ta sona erecek.

BİR SERZENİŞ
Ödüllü terasın
haline bakın

İzmir’de turizm yok bir şey de yapılmıyor

Necmi Çalışkan’dan: Karşıyaka Seyir Terası, Ulusal Mimarlık Sergisi’nde ödül aldı. Ama şu hali içimi acıttı.



BİR ETKİNLİK
Karaburun’da söyleşi...

Haberin Devamı

İzmir’de turizm yok bir şey de yapılmıyor



BİR ALINTI
Barış Kaşıkçı’dan: Anneler yalnızca doğuran ve doyuran değildir...Çocuklar için annenin kalbi mıknatıs, gözleri kutup yıldızı gibidir. (Johann Herder)

Yazarın Tüm Yazıları